Vondt i Lysken: Årsaker, Behandling og Øvelser

Vondt i Lysken: Årsaker, Behandling og Øvelser

Vondt i lysken innebærer lyskesmerter i området på framsiden og innsiden av hoften din. I denne guiden vil vi snakke mer om årsaker, behandling, egentiltak og gode øvelser mot lyskesmerter.

Den vanligste årsaken til lyskesmerter stammer fra nærliggende muskler og sener. Men i visse tilfeller kan smertene også skyldes hoften, bekkenet og/eller ryggen. Men, som sagt, så er stramme muskler og seneskader ofte involvert – og da gjerne også iliopsoas (kjent som hoftebøyeren) og adduktorene.

Gode tips: Mot slutten av artikkelen kan du se en treningsvideo med øvelser vi anbefaler mot lyskestrekk og lyskesmerter. Her vil du blant annet se hvorfor vi anbefaler bruk av minibånd ved rehabilitering av lyskeskader og hvorfor en bedre sovestilling med bekkenliggepute kan avlaste lysken din. (alle produktanbefalinger åpner i et nytt leservindu). Du vil også lære mer om hvordan trykkbølgebehandling har dokumentert effekt mot lyskeplager.

5 hovedmuskler i lysken

(Figur 1: Oversikt over de 5 hovedmusklene i lyskeregionen)

Lyskeområdet består av fem hovedmuskler som samarbeider om å bevege beinet ditt. Disse heter:

  1. Adduktor brevis
  2. Adduktor longus
  3. Adduktor magnus
  4. Gracilis
  5. Pectineus

I tillegg til disse fem kan også musculus iliopsoas og lårmusklene bidra til lyskeplager. Muskelsmerter i lysken oppstår vanligvis grunnet en plutselig overbelastning eller gradvis feilbelastning over tid. Lyskestrekk er en av de aller vanligste idrettsskadene. Og det er også en av de muskulære idrettsskadene som setter en effektiv stopper for mange lovende karrierer.

Vi hjelper deg med lyskesmerter og idrettsskader

Våre offentlig autoriserte klinikere ved Vondtklinikkene avdeling Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi her i Oslo har en særegen faglig interesse og kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av lyskesmerter og idrettsskader. Vi jobber målbevisst for å hjelpe deg med å finne årsaken til smertene og symptomene dine – og deretter hjelpe deg med å bli kvitt dem.

Hvis du ikke er i nærheten av Oslo er det viktig å få fram at vi også har andre klinikkavdelinger i Norge. Inkludert i Agder (Grimstad) og Eidsvoll (Råholt og Eidsvoll Sundet). Se en fullstendig oversikt over klinikkene våre her.

I denne artikkelen vil du lære mer om:

  1. Årsaker til lyskesmerter

    + Muskelstrekk og muskelskader
    + Seneskader og senebetennelse (adduktor tendinopati)
    + Refererte smerter fra korsrygg, bekken eller hofte

  2. Behandling og rehabiliteringstrening mot vondt i lysken
  3. Egentiltak og øvelser mot lyskestrekk

1. Årsaker til lyskesmerter

  • Muskelstrekk og muskelskader
  • Seneskader og senebetennelse
  • Refererte smerter fra korsrygg, bekken eller hofte
  • Sjeldne årsaker: Nyrestein, brokk eller lumbal skiveprolaps

La oss se litt nærmere på hva noen av de vanligste årsakene til lyskesmerter er. Igjen ønsker vi å understreke at de aller fleste tilfeller av vondt i lysken skyldes feilfunksjon og strekkskader i nærliggende muskler og sener.

Lyskesmerter og muskelstrekk

(Figur 2: Oversikt over skadevev)

(Bilde: Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi)

Noen ganger kan det være lett å skyve ting unna med frasen «det er bare muskulært«. Men, sannheten er, at redusert funksjon i muskler og ledd vil påvirke vår belastningsevne, smerter i hverdagen og hvordan vi beveger oss. Med andre ord kan dårlig muskelhelse påvirke oss negativt både fysisk og psykisk.

En strekk innebærer ofte rifter og forkortede muskelfibre

Dersom det oppstår en muskelstrekk kan det forekomme skader på muskel- og senefibre (se figur 2 ovenfor). Dette kalles skadevev. I dette stadiet vil området ha økt smertesensitivitet, samt ha dårligere funksjonsevne. Hvis vi ikke tar hensyn til slike skader kan det hende at vevet ikke tilheler seg ordentlig – som igjen gir grunnlag for vedvarende plager og risiko for langvarig vondt i lysken. Et godt eksempel her kan være fotballspillere som opplever gjentatte episoder av lyskestrekk og må gi seg med idretten.

Muskelsmerter fra adduktor longus, brevis, gracilis og pectineus

Som du ser av ovenstående kan flere av lyskemusklene referere smerter mot lysken og øvre del av låret. Avhengig av hvor smertene dine sitter vil klinikeren kunne bruke denne informasjonen, sammen med funksjonelle tester, for å lokalisere problemområdene dine.

Muskelsmerter fra adduktor magnus

Adduktor magnus kan ofte gi smerter over et større område – som vist i illustrasjonen ovenfor.

Riktig sovestilling gir avlastning til musklene i lår og lyske

For å legge alt til rette for best mulig tilheling og kortest mulig skadetid vil du også se at vi ofte også gir ergonomiske råd. En svært aktuell anbefaling ved lyskesmerter er å avlaste adduktormusklene (se tidligere i artikkelen for å se hvor de fester anatomisk sett) ved bruk av bekkenliggepute. Man bruker den ved å sove med den «gode siden ned og den vonde siden opp». Altså at den siden med lyskeskaden ikke ligger ned mot underlaget i sengen. Liggeputen gir en bedre vinkling i hoften og bekkenet, som dermed også gir bedre plassforhold for lyskemuskulaturen (se eksempel nedenfor – og les også mer om vår anbefalte bekkenliggepute). Resultatet er en bedre sovestilling hvor området har bedre sirkulasjon, og som kan bidra til raskere tilheling.

Godt tips: Sov med bekkenliggepute for ergonomisk avlastning

Den bekkenliggeputen vi anbefaler kommer også med en festestropp. Dette gjør det enklere å holde den på riktig plass gjennom hele natten. Grunnlaget for at bekkenliggeputer anbefales til gravide er fordi det gir en dokumentert bedre sovestilling for hofter og bekkenet. Noe som både lindrer og som kan gi mindre stivhet i området på morgenen. Ved lyskesmerter og lyskeskader er den ønskede effekten raskere tilheling og bedre plassforhold for det skadde området. Du kan lese mer om eller kjøpe den populære bekkenliggeputen her.

Skadevev kan behandles

Det finnes flere måter å bryte ned skadevev og stimulere tilheling. Her kan man blant annet bruke muskulære teknikker, idrettsmassasje, IASTM (senevevsverktøy), intramuskulær nålebehandling (tørrnåling), trykkbølgebehandling, laserterapi og rehabiliteringsøvelser. Våre klinikere vil kunne hjelpe deg hele veien fra klinisk utredning, videre til aktiv behandling og rehabiliteringsøvelser.

Trykkbølgebehandling

Større forskningsstudier har vist at trykkbølgebehandling har dokumentert positiv lindrende effekt mot lyskeplager og symfysesmerter blant idrettsutøvere – og vist at behandlingen gjør at de kan komme raskere tilbake i spill.¹ Vi innehar toppmoderne trykkbølgeapparat dersom du trenger denne typen behandling mot dine lyskesmerter. Denne brukes da inn mot både midtre og delvis øvre del av låret. Men ikke direkte inn mot mer sensitive områder selvsagt. Alle våre klinikere er godt trente innenfor denne behandlingsformen.

Seneskader og senebetennelser i lysken

(Figur 3: Adduktor tendinopati smertemønster)

En tendinopati betyr feilfunksjon i sener. Seneproblematikk kan videre, mer spesifikt, deles inn i tendinitt (senebetennelse) og tendinose (seneskade). Adduktor tendinopati innebærer senevevsproblematikk i området inn mot lysken hvor adduktormuskulaturen fester til framsiden av bekkenet. Som vist i bildet over (figur 3) kan adduktor tendinopati, i tillegg til å gi lyskesmerter, og bidra til korsryggsmerter. Nok et eksempel på hvor viktig det er med god funksjon i muskler, sener og ledd.

Våre klinikere vil ved hjelp av funksjonelle og kliniske tester undersøke hvilke anatomiske områder som er involvert i dine plager. Funnene der, blant annet hvilke muskler og sener som er dysfunksjonelle, vil gi grunnlag for behandlingsoppsettet og rehabiliteringsterapien.

Innen eliten på utredning og behandling av lyske og symfyseplager

Kiropraktor Ole-Magnus Westengen

Ved vår moderne klinikk Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo har vi spesialisert oss på en helhetlig tilnærming mot lyskesmerter. Hos oss er vi opptatt av en grundig utredning og spesialtilpasset behandling i henhold til den funksjonelle undersøkelsen. Du skal altid kunne kjenne deg trygg på at medarbeidere ved Vondtklinikkene og våre avdelinger alltid har høyest mulig fagkompetanse innen lyskeproblematikk.

Våre offentlige autoriserte klinikere (les mer om våre behandlere her) med videre utdanning og stadig faglige oppdateringer jobber alltid aktivt med å være i eliten når det kommer til utredning og behandling av lyskeplager. Vi har også sykemeldingsrett og henvisningsrett til bildediagnostikk, inkludert MR undersøkelser, dersom dette skulle være medisinsk indisert.

Refererte smerter til lysken fra rygg, bekken og/eller hofte

I visse tilfeller kan feilfunksjon i muskulatur og redusert leddbevegelighet (ofte kalt låsninger) i korsryggen, bekkenet og hoften gi refererte smerter fram mot lysken. Dette gjelder blant annet musculus quadratus lumborum som er lokalisert i korsryggen (se illustrasjonen ovenfor). Slike feilfunksjoner vil kunne avdekkes av våre klinikere ved kliniske og funksjonelle undersøkelser.

Sjeldne årsaker: Nyrestein, brokk eller lumbal skiveprolaps

Andre årsaker som kan gi lyskesmerter inkluderer nyrestein, brokk og lumbal skiveprolaps. Nyrestein vil ofte kunne skilles fra funksjonelle årsaker ved at smertene kan være veldig intense. Et brokk innebærer at en del av for eksempel tarmene skyver ut og gjennom et område hvor det ikke skal være. Det er sjeldent at prolaps i korsryggen gir grunnlag for lyskesmerter, men hvis det gjør det skyldes det vanligvis påvirkning av L3-nerveroten (tredje lumbale nerveroten i lavryggen).

2. Behandling og rehabilitering av lyskesmerter

  • Kartlegging av Årsaker
  • Trykkbølgebehandling og intramuskulær akupunktur kan være effektivt
  • Helhetlig og Moderne Tilnærming
  • Behandling av Muskler, Sener, Nerver og Ledd

For å forhindre gjentagende lyskeplager og smerter er det viktig med en grundig funksjonell undersøkelse. Her vil våre offentlig autoriserte klinikere undersøke bevegelighet i ledd, muskulær testing og senefunksjon. Det vil også undersøkes og testes for nervetensjon og nerveirritasjon.

Hva er de underliggende årsakene?

Behandlingen vil tilpasses i henhold til de kliniske funnene man gjør i førstegangsundersøkelsen. Det er også disse funnene som legger til rette for hvilke behandlingsmodaliteter man velger å benytte seg av. Dòg kan du alltid være sikker på at vi vil behandle dine plager med en helhetlig og moderne tilnærming. I tillegg til at du også vil få hjelp med spesifikke rehabiliteringsøvelser.

For å få best mulig effekt av behandlingen kombinerer vi gjerne flere ulike behandlingsmodaliteter. Dette kan blant annet inkludere:

  • Fysioterapi
  • Fysikalsk behandling
  • Idrettsmassasje
  • Intramuskulær akupunktur (IMS / tørrnåling)
  • Laserterapi
  • Leddmobilisering
  • Massasje og muskelarbeid
  • Moderne kiropraktorbehandling
  • Senevevsbehandling (IASTM)
  • Triggerpunktsbehandling
  • Trykkbølgebehandling

Riktig behandlingsverktøy for jobben

Våre klinikere innehar kompetanse innen bruken av intramuskulær akupunktur, triggerpunktbehandling, trykkbølgebehandling og laserterapi. Som nevnt tidligere i artikkelen har bruk av trykkbølgebehandling mot seneskader i lysken, inkludert adduktortendinopati, dokumentert god virkning.¹

Bruk av senevevsverktøy (IASTM) mot lårmusklene og senene, gjerne i kombinasjon med intramuskulær akupunktur, kan også være effektivt. For oss er det viktig at vi treffer godt inn mot de affekterte feilfunksjonene. Vi gjør dòg oppmerksom på at skader i senefibre og muskelfibre kan kreve lenger behandlingstid enn for eksempel vanlige muskelspenninger.

«Vår klinikk innehar toppmoderne terapeutisk laserapparat og trykkbølgeapparat. I tillegg har vi en særegent god faglig kompetanse innen idrettsakupunktur (tørrnåling).»

3. Egentiltak, øvelser og trening mot lyskestrekk

  • Tips til egentiltak mot lyskesmerter

  • Video med treningsøvelser mot vondt i lysken

I denne delen av artikkelen går vi gjennom noen anbefalte egentiltak og øvelser. Vi hopper rett til en anbefaling vi ofte gjør når det kommer til rehabilitering av lyskeplager – og det er å investere i minibånd-strikker (les mer om de via lenken her). For det kan nemlig være vanskelig å isolere og trene de riktige musklene når det kommer til lyskeplager, men med disse strikkene blir det langt enklere og mer effektivt.

Godt tips: Fullstendig sett med minibånd-strikker (lenken åpner i nytt vindu)

Et minibånd-sett består gjerne av fem minibånd i forskjellige styrker. Ved lyskesmerter skal du da starte med den letteste styrken og jobbe deg gradvis opp i styrke. I videoen nedenfor kan du se et treningsprogram som kan være godt egnet for deg hvis du plages med lysken. Vi anbefaler ofte dette settet med flere forskjellige motstandsstyrker (5 nivåer). Dette gjør at du kan variere motstanden og få bedre resultater. Du kan lese mer om minibåndet eller kjøpe det her.

Effektiv behandling kombinert med moderne trening

Ved Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo, samt våre andre avdelinger ved Vondtklinikkene (klinikkoversikt åpner i nytt leservindu), er vi opptatt av å oppnå langvarige forbedringer. Derfor er det så viktig med smart trening – altså riktige og tilpassede øvelser for deg og din problematikk. Her, i videoen nedenfor, viser kiropraktor Alexander Andorff fram et treningsprogram som egner seg for deg med lyskeplager.

VIDEO: 5 Øvelser mot lyskestrekk

Bli med i familien vår og abonner gratis på vår Youtube-kanal (klikk her – lenken åpner i nytt vindu). På kanalen vår finner du en rekke gratis helseressurser og treningsprogrammer tilpasset for dine smertediagnoser.

Spørsmål? Eller vil du bestille en time hos oss?

Hei! Klar for å ta aktive grep mot smertene? Dersom du har spørsmål så kan du gjerne kontakte oss via en av våre kontaktmuligheter eller på vår Facebook-side. Vi besvarer gladelig alle henvendelser. Vår klinikk finner du på Lambertseter i Oslo, bydel Nordstrand. Hvis du ønsker å sette opp en konsultasjon, for utredning og behandling hos oss, så har vi også døgnåpen online timebestilling – slik at du kan finne den timen som passer best for akkurat deg. Du kan også ringe oss innenfor våre åpningstider. Vi er her for deg, og minner om at vi besvarer alle spørsmål du måtte ha. Vi gjør alt for å hjelpe deg hele veien – slik at du kan få en friskere og skadefri lyske igjen.

Telefon: 62 80 90 30

Epost: Lambertseterkiropraktorsenter@outlook.com

«Gjentagende og kroniske lyskesmerter kan føre til at vi beveger oss mindre og må kutte ut ting vi liker å drive med (slik som fotball og annen idrett). Det kan også føre til gradvis svakere muskler og opphopning av skadevev. Noe som også gir økt risiko for tidligere slitasjeforandringer. Nettopp derfor er det så viktig å ta tak i plagene sine og få de utredet og behandlet. Som nevnt i artikkelen her kan både tørrnåling (dry needling), triggerpunktbehandling, terapeutisk laser og trykkbølgebehandling være gunstige behandlingsformer ved slike lyskeplager. Disse kombinerer vi med korrigerende og styrkende rehabiliteringsøvelser, tilpasset akkurat deg, for å få optimale resultater.

Ikke i Oslo?

Hvis du ikke er i nærheten av Oslo, minner vi også om at Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse har flere klinikkavdelinger andre steder i Norge, inkludert Akershus (Eidsvoll Sundet og Råholt) og Aust-Agder (Grimstad).

Oslo: Lambertseter (bydel Nordstrand)

Akershus: Eidsvoll Sundet

Akershus: Råholt

Agder: Grimstad»

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi

Kilder og Forskning:
  1. Schöberl et al, 2017. Non-surgical treatment of pubic overload and groin pain in amateur football players: a prospective double-blinded randomised controlled study. Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc . 2017 Jun;25(6):1958-1966.
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *