Spinal stenose i korsryggen
Spinal stenose i korsryggen
Lumbal spinal stenose innebærer for trange forhold i nedre delen av ryggsøylen, også kalt korsryggen. Her lærer du alt du trenger å vite om denne diagnosen. Inkludert hva du kan gjøre for å bli bedre.
Spinal stenose er en diagnose som beskriver for trange forhold og innsnevringer i ryggmargskanalen. Spinal stenose kan legge trykk mot nærliggende nerverøtter (radikulopati) eller selve ryggmargen (myelopati). Ryggartrose er en av de aller vanligste årsakene til at det blir for trangt. Noe som skyldes slitasjeforandringer i ryggvirvlene, forkalkninger, nedslitt brusk, dehydrerte mellomvirvelskiver og at disse virvlene kommer nærmere hverandre. Ved mer alvorlig artrose kan det også forekomme beindannelser i leddoverflatene (osteofytter).
Alvorlige tilfeller kan påvirke blære og analsfinkter
Spinal stenose kan føre til smerter og nevrologiske symptomer tilhørende nerveområdet som er avklemt. Noe som kan inkludere:
- Ryggsmerter
- Bensmerter (som stammer fra nervene)
- Prikking og iling
- Nummenhet og bortdovning
- Muskelsvakhet
Spinal stenose rammer stort sett den eldre befolkning grunnet slitasjeforandringer (artrose). I visse, mer alvorlige, tilfeller kan det også legge trykk mot nerver tilhørende blære, kjønnsorganer og rektum. Noe som kan føre til svært ubehagelige symptomer.
Kan påvirke sexlivet og toalettbesøkene…
For å si dette tydeligere, slik nerveproblematikk kan føre til urinretensjon (at man ikke får startet en urinstråle eller får dårligere «trykk»), impotens eller vanskeligheter med ereksjonen (grunnet manglende nervesignaler), samt at man får manglende kontroll på blæren (inkontinens) og bakenden (at avføringen blir vanskelig å holde igjen). Man kan også oppleve nedsatt følelse (sensorisk hyposensitivitet) i kjønnsorganene ved samleie og ved orgasme, slik som også visse pasienter kan oppleve etter ryggoperasjoner som har gått galt og hvor det har forekommet nerveskade.
Gode tips: Senere i artikkelen viser kiropraktor Alexander Andorff deg to treningsvideoer med anbefalte tøyeøvelser og styrkeøvelser mot lumbal spinal stenose. I denne guiden gir vi også råd om egentiltak og selvhjelp, slik som å sove med bekkenliggepute m/ festestropp (for å åpne opp mellom ryggvirvlene), avlastning med ergonomisk halebeinspute, tøying med ryggstrekker og selvmassasje med varmemuskelsalve. Alle produktanbefalinger åpner i nytt leservindu.
I denne guiden om spinal stenose i korsryggen vil du kunne lese mer om:
- Definisjon
- Årsaker
- Symptomer
- Utredning og undersøkelse
- Behandling
- Øvelser og trening
- VIDEO: Øvelser mot spinal stenose
- Oppsummering
- Still oss spørsmål eller bestill time
Formålet med denne store guiden om lumbal stenose, skrevet av vårt tverrfaglige team (fysioterapeuter og kiropraktorer), er å bidra til forbedret kunnskap blant allmennheten og helsepersonell. Og vi håper selvfølgelig også at du har praktisk nytte av denne informasjonen. Alle våre klinikkavdelinger tilknyttet Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse jobber daglig med utredning, behandling og rehabilitering av spinal stenose. Husk at du alltid kan kontakte oss dersom du har spørsmål om dine plager.
Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse: Vi tar spinal stenose og nervesmerter på alvor!
Hei! Ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse avd. Lambertseter Kiropraktorsenter & Fysioterapi i Oslo har vi omfattende erfaring og videre utdanning innen utredning, behandling og rehabilitering av nervesmerter og nerveavklemming i ryggen. Dette gjelder også ved alle våre andre klinikkavdelinger i Norge, inkludert i Akershus (Eidsvoll Sundet og Råholt) og Aust-Agder (Grimstad).
1. Definisjon: Spinal stenose
‘Spinal‘ indikerer at det er ryggmargen som er rammet og ordet ‘stenose‘ betyr innsnevring. Diagnosen rammer vanligvis korsryggen eller nakken. Når det er snakk om cervikal (nakke) spinal stenose, så er dette mer alvorlig enn lumbal (korsrygg) spinal stenose. Dette er fordi noen av nerverøttene i nakken blant annet styrer mellomgulvet og pustefunksjonen.
Spinal stenose og redusert livskvalitet
Så som du skjønner kan denne ryggtilstanden medføre sterkt nedsatt livskvalitet. Derfor er det ekstra viktig å ta vare på ryggen med fysikalsk behandling (normalt sett utført av moderne kiropraktor eller fysioterapeut som begge jobber med både muskler og ledd) og opptrening (det er viktig å opprettholde god bevegelighet i nedre del av ryggen for å avlaste nervene). Spinal stenose er vanlig blant den eldre befolkningen grunnet aldersrelatert slitasje og belastninger opp gjennom årene.
Noen har økt risiko for å bli rammet
Personer som har skadet ledd eller som har vært utsatt for bruddskader har ellers også større risiko for å utvikle spinal stenose, samt de med revmatiske leddsykdommer (slik som Bekhterevs). I denne artikkelen fokuserer vi primært på spinal stenose i nedre del av ryggen, korsryggen, men i teorien kan enhver del av ryggen rammes av denne leddtilstanden.
Hvor rammer lumbal spinal stenose?
Lumbal indikerer området nederst i ryggen, altså korsryggen eller lavryggen. Denne består av 5 ryggvirvler som starter nederst ved L5 og ender i L1 – øverste korsryggvirvel. En lumbal spinal stenose vil altså ramme strukturer og nerver tilhørende dette området. Vi kan dele spinal stenose inn i 3 typer:
- Lateral recess stenose
- Sentral spinal stenose
- Foraminal stenose
2. Årsaker til spinal stenose
Om man rammes av spinal stenose kommer gjerne an på flere hovedfaktorer. Disse inkluderer:
- Aldring
- Artrose (slitasjeforandringer)
- Bekhterevs sykdom / ankyloserende spondylitt
- Genetikk (arvelige faktorer)
- Instabilitet i ryggraden (f.eks. spondylolistese)
- Leddsykdom / leddtilstander / artritt
- Revmatisme
- Traume / skade
Er den vanligste årsaken at man blir eldre?
Ja, den vanligste direkte årsaken til at man utvikler spinal stenose er aldersrelatert slitasje. Dette kan nemlig føre til at ryggvirvlenes ligamenter fortykkes, at benpåleiringer dannes, mellomvirvelskivene trykkes sammen og buker ut mot ryggmargen, samt at fasettleddene blir utslitte (der ryggvirvlene fester inn i hverandre). Det er dòg viktig å vite at slik slitasje ofte skyldes feilbelastning og overbelastning uten tilstrekkelig avlastning i nærliggende muskulatur.
Godt tips: Avlastning av korsryggen med en ergonomisk halebeinspute
Når vi sitter ned klemmes ryggvirvlene i nederste delen av korsryggen sammen. Ved å bruke en ergonomisk og støtdempende halebeinspute når du sitter kan du redusere denne trykkbelastningen – ved blant annet å fordele vekten mer utover og forhindre at den rammer direkte på ryggsøylen. Du kan lese mer om eller kjøpe denne her.
Hvem rammes av spinal stenose?
Tilstanden rammer som nevnt primært eldre grunnet aldersbetinget slitasje og slitasjeforandringer, men den kan også ramme områder som tidligere har vært utsatt for skader. Akutt spinal stenose kan også skyldes en ulykke eller større skiveprolaps, sistnevnte er da grunnet at den myke massen siver ut og inn i spinalkanalen og tar opp plass.
3. Symptomer
Pasienten vil vanligvis melde om smerter i stående stilling, bakoverbøy av ryggen, gange og at vondtet sitter på begge sider av ryggen. Nevrologiske symptomer kan inkludere korsryggsmerter (lumbago), bensmerter, prikking, nummenhet, muskelsvakhet, bortdovning – avhengig av hvilket område og hvilke nerver som er påvirket.
Spinal stenose = Korsryggsmerter?
Dype, gnagende smerter nederst i korsryggen er også en relativt vanlig beskrivelse blant denne pasientgruppen. Dette skyldes at det i mange tilfeller faktisk er fysisk mindre plass i spinalkanalen grunnet leddforkalkninger og ryggartrose. Ved grov spondylose kan det også forekomme lyder og «gnissing» i de nedre ryggvirvlene. Dette er også kjent som crepitus. Normalt sett så vil personer som er rammet oppleve varierende grad av smerter og muskelsvakhet i begge beina samtidig.
En progressiv diagnose som krever aktive grep
Vanligvis vil symptomene utvikle seg over lengre tid. Dette er fordi at hovedårsaken til spinal stenose er progressive slitasjeforandringer. Et traume eller nylig oppstått skiveprolaps kan derimot gjøre at symptomer oppstår mer akutt. Å ta aktive grep i forhold til fysikalsk behandling og rehabiliteringsøvelser kan hjelpe deg med å stagnere forverringen av diagnosen.
Prikking og stikkende følelse i huden
Symptomene påvirker hovedsakelig sensorikk og følelse i bena. Nervekompresjon i ryggen på grunn av stenose kan føre til at personen opplever «prikking og nåler» utenpå huden der nervene er påvirket. Andre opplever økt forekomst av leggkrampe, isjias og andre kan oppleve at ‘vann sildrer nedover bena’.
Må ta pauser når man går
Et annet karakteristisk symptom og klinisk tegn er at personen må ta pauser når man går. Gjerne da ved å bøye seg framover og støtte seg mot en benk eller lignende på veien i forsøk på å «åpne opp» nederste del av ryggsøylen og avlaste det avklemte området. Hvis du kjenner deg igjen i dette bør du oppsøke en offentlig autorisert kliniker for utredning og eventuell behandling av muskler og ledd.
Verre ved bakoverbøy og bedre ved foroverbøy
Et annet karakteristisk tegn på spinal stenose er at symptomene bedres når pasienten bøyer seg framover. Dette skyldes at i denne stillingen så vil ryggmargskanalen utvide seg og dermed legge mindre trykk mot de påvirkende nervene. Dette er grunnen til at personer med lumbal stenose ofte opplever symptomlindring og bedring når de sitter ned eller ligger med beina trukket opp mot seg. Forklaringen på dette er faktisk temmelig logisk.
Hvorfor er det slik?
Bevegelser slik som å stå oppreist, strekke seg høyt etter noe og gange fører alle til at ryggraden blir midlertidig rettere eller lett bakoverbøyd. Denne korsryggposisjonen gjør at ryggmargen blir smalere, noe som kan forverre de nevrologiske symptomene. I kontrast så vil man oppleve at spinalkanalen blir bredere ved framoverbøy, og dermed også gi en direkte symptomlindrende effekt.
Godt tips: Sov med bekkenliggepute for bedre ryggrestitusjon
![]()
Vi nevnte tidligere i artikkelen hvordan det å sove på ryggen kan være vondt – og ugunstig – hvis du har spinal stenose i korsryggen. Ved å sove med en ergonomisk bekkenliggepute med festestropp kan du få en bedre sovestilling – en stilling hvor du ligger med mindre trykk mot ryggvirvlene. Dette kan varmt anbefales hvis du har denne diagnosen. Du kan lese mer om eller kjøpe denne her.
4. Undersøkelse og utredning
En klinisk undersøkelse og historietagning vil være sentralt i det å stille diagnosen ‘lumbal spinal stenose’. Det er viktig med en grundig undersøkelse av muskler, nerver og leddenes funksjonalitet. Man må også utelukke andre differensialdiagnoser.
Nevrologisk undersøkelse ved lumbal spinal stenose
Våre klinikere vil gjennomføre nevrologisk undersøkelser dersom de mistenker at du er rammet av spinal stenose. Her vil de undersøke styrke i underekstremiteter, senereflekser (patella, quadriceps og akilles), sensorikk og andre relevante tester.
Henvisningsrett til bildediagnostisk utredning
Våre kiropraktorer har henvisningsrett. Røntgen kan vise tilstanden til ryggvirvlene og andre relevante anatomiske strukturer – dessverre kan den ikke visualisere aktuelt bløtvev og lignende. En MR undersøkelse er det som benyttes hyppigst for å stille diagnosen spinal stenose. Den kan nemlig vise nøyaktig hva det er som er årsaken til nervekompresjonen. I de pasientene som ikke kan ta MR grunnet kontraindikasjoner, så kan man benytte CT med kontrast for å evaluere tilstandene. Kontrastvæske blir da injisert i mellom ryggvirvlene i korsryggen.
Eksempel: MR bilde som viser spinal stenose
Denne MR undersøkelsen viser spinal stenose i mellom korsryggvirvel L3 og L4. Ser du hvordan spinalkanalen blir klemt sammen?
Godt tips: Tøy ut ryggen med lumbal ryggstrekker
Formålet med en ryggstrekker er å åpne fasettleddene og strekke ryggvirvlene fra hverandre. Denne behandlingsteknikken er også kjent som traksjon. Ved å åpne fasettleddene ved traksjonsbehandling kan man stimulere økt bevegelighet, stimulere bedre plassforhold og sirkulasjon av leddvæske. Dette kan være spesielt gunstig ved lumbal spinal stenose. Du kan lese mer om eller kjøpe denne ryggstrekkeren her.
5. Behandling og rehabilitering
Mange med spinal stenose kombinerer gjerne egentrening og behandling hos en autorisert kliniker. Grunnet de fysiske endringene som de har i nedre del av ryggen, så er det også slik at mange i denne pasientgruppen også har godt av å gå regelmessig til behandling og veiledning (ofte rundt en gang i måneden) for hjelp til å holde tilstanden i sjakk.
Fysikalske behandlingsmetoder mot lumbale spinal stenose
Manuelle behandlingsteknikker vil kunne lindre smerter fra anspente muskler og stive ledd. I tillegg vil de kunne bidra til forbedret leddbevegelighet og plassforhold mellom ryggvirvlene. Slike behandlingsmetoder kan inkludere:
- Fysioterapi
- Idrettsmassasje
- Intramuskulær akupunktur (tørrnåling)
- Leddmobilisering
- Moderne kiropraktikk
- Terapeutisk laser
- Traksjonsbehandling (for å frigjøre plass mellom leddene)
Blant annet kan behandling med terapeutisk laser være nyttig for pasienter med spinal stenose. Som kjent er det slik at ryggartrose oftest er hovedårsaken til denne diagnosen, og denne behandlingsformen har dokumentert virkning, i form av funksjonell bedring og smertelindring, mot nettopp slitasjegikt. I tillegg ønsker vi også å nevne leddmobilisering og spinal traksjon som begge kan bidra til bedre plassforhold for fasettleddene i korsryggen.
Studie: Terapeutisk laser reduserer smerter og stivhet ved slitasjegikt
Blant annet har større studier med terapeutisk laser i behandling av kneartrose konkludert med følgende:
«LLLT reduces pain and disability in KOA at 4-8 J with 785-860 nm wavelength and at 1-3 J with 904 nm wavelength per treatment spot.»
De viste altså, i denne meta-analysen, at denne behandlingsformen ga mindre smerter og stivhet.¹ Verdt å merke seg at dette var ved artrose i knærne, men resultatene kan også overføres til andre utgaver av slitasjeforandringer. Dette er en behandlingsteknikk vi kan vise til mange gode resultater med. Kontakt oss gjerne dersom du har spørsmål vedrørende denne behandlingen.
6. Øvelser og trening
Alle våre klinikere ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse vet at det er utrolig viktig at pasienten selv er motivert for å gjøre noe med plagene sine. Det er viktig med en sunn kroppsvekt for å dempe belastningen på ryggvirvlene og andre vektbærende ledd. Trening av stabilitetsmuskulatur og bevegelighetstrening kan hjelpe kroppen med å avlaste ledd ved ryggartrose. Blant annet kan det være veldig gunstig å trene opp musklene i setet og hoftene med minibånd, som deretter kan avlaste ryggen din.
7. Øvelser mot spinal stenose
I første videoen nedenfor viser Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse sin egen kiropraktor Alexander Andorff fram noen anbefalte øvelser for deg med artrose i ryggen. I den andre videoen er det mer fokus på korrigerende og styrkende trening.
VIDEO 1: 5 tøyeøvelser mot lumbal spinal stenose
Denne videoen viser deg 5 øvelser som bidrar til å gi mer bevegelighet i ryggen og som strekker ryggvirvlene fra hverandre. Husk alltid å ta hensyn til smertebildet ditt og dagsformen. Trykk gjerne her for å se videoen i et eget leservindu (for en bedre seer-opplevelse).
Hvis ønskelig kan du også abonnere helt gratis på Youtube-kanalen vår. Der finner du hundrevis av treningsprogrammer og helseforedrag.
VIDEO 2: 5 styrkeøvelser mot lumbal spinal stenose
I denne andre videoen fokuserer vi på øvelser som styrker relevante og viktige muskler som kan gi symptomatisk avlastning ved spinal stenose.
8. Oppsummering: Spinal stenose
Det er en rekke gode tiltak man kan gjøre dersom man har ryggartrose. Men noe av det aller viktigste er at man bestemmer seg for å ta aktive grep og gjøre forandringer. Start gjerne med lette, små steg, og jobb deg gradvis framover. Vi er levende opptatt av å oppnå en bedre hverdag for akkurat deg – og er klare for å veilede deg hele veien.
9. Spørsmål? Eller vil du bestille en time hos oss?
Hei! Klar for å få hjelp med smertene dine? Ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse avd. Lambertseter (Oslo) jobber vi med å være innen eliten på utredning, behandling og rehabilitering ved spinal stenose. I tillegg til korrigerende rehabiliteringstrening bruker våre behandlere også behandlingsmetoder som gir forbedret blodsirkulasjon og setter i gang reparasjonsprosesser, inkludert idrettsmassasje, leddmobilisering og terapeutisk laser. Kontakt oss eller ring oss gjerne dersom du ønsker en konsultasjon, ellers minner vi også om at vi har døgnåpen online timebestilling.
Telefon: 62 80 90 30
Epost: Lambertseterkiropraktorsenter@outlook.com
«Ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse vil du kunne få den hjelpen du trenger. Ta kontakt med oss dersom du ønsker hjelp av noen med som har ekstra høyt faglig engasjement og som innehar den ekstra kompetansen som får deg helt i mål.
Ikke i Oslo? Vi har flere klinikker.
Hvis du ikke er i nærheten av Oslo, minner vi også om at Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse har flere klinikkavdelinger andre steder i Norge, inkludert Akershus (Eidsvoll Sundet og Råholt) og Aust-Agder (Grimstad).»
Bilder og kreditering: Spinal stenose i korsryggen (lumbal spinal stenose)
- Bilde 1 (kiropraktor som viser en kvinne en ryggmodell): iStockPhoto (lisensiert bruk), Stock photo ID: 1525314481 | Kreditering: Vittorio Gravino
- Bilde 2 (lege som viser en anatomisk ryggmodell): iStockPhoto (lisensiert bruk), Stock photo ID: 1207112295 | Kreditering: Natali_Mis
- Bilde 3 (kvinne som tøyer ryggen): iStockPhoto (lisensiert bruk), Stock photo ID: 472316626 | Kreditering: KatarzynaBialasiewicz
Forskning og kilder
- Stausholm et al, 2019. Efficacy of low-level laser therapy on pain and disability in knee osteoarthritis: systematic review and meta-analysis of randomised placebo-controlled trials. BMJ Open. 2019 Oct 28;9(10):e031142.
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!