Prolaps i korsryggen
Prolaps i korsryggen: Årsak, symptomer, øvelser og behandling
Et prolaps i korsryggen betyr at en av mellomvirvelskivene mellom ryggvirvlene har blitt skadet, og at det myke innholdet (nucleus pulposus) har lekket ut gjennom ytterveggen (annulus fibrosus).
En slik diagnose kalles også for et lumbalt skiveprolaps. Hvor lumbalt refererer til at skiveskaden har oppstått i lumbal columna, som er latin for korsryggen (de 5 nederste ryggvirvlene).
Sprukket skive: Når kjernen lekker ut av ytterveggen
Denne myke massen kalles altså for nucleus pulposus, og vil kunne gi nervesmerter avhengig av hvor langt den trykket ut av skiven og om den klemmer mot eller irriterer en nerverot i ryggen. Karakteristisk sett vil et lumbalt skiveprolaps kunne gi både lokale smerter i korsryggen, men også nervesmerter og muligens også nummenhet basert på nerven som er avklemt.
Gode tips: Lenger ned i artikkelen kan du se en video med anbefalte øvelser for deg med skiveprolaps i korsryggen. Vi viser deg også anbefalte ergonomiske egentiltak som du bør kjenne til dersom du har fått et ryggprolaps. Dette inkluderer beskyttelse med justerbar ryggstøtte, avlastning med trykkdempende halebeinspute (som gjør at du får mindre belastning gjennom den skadde skiven), samt råd om å sove på siden med ergonomisk bekkenliggepute (for mer riktig sovestilling i henhold til skiveskaden). For smertelindring anbefaler vi gjerne selvmassasje med lindrende arnicasalve som roer ned spenningene og smertene i området. Alle produktanbefalinger åpner i et nytt leservindu. Vi snakker også om effektive behandlingsformer slik som terapeutisk laser og dekomprimerende spinal traksjonsbehandling.
I denne guiden om skiveprolaps vil du kunne lese mer om:
1. Symptomer på prolaps i korsryggen
- Prolaps og balanseproblemer
- Prolaps og smerter i ryggen
- Ryggprolaps og nummenhet
- Prolaps og strålende smerter i beinet
- Gjør prolaps alltid vondt?
2. Årsak: Hvorfor man får prolaps i korsryggen?
- Genetikk og epigenetikk
- Jobb og hverdagslig belastning
- Hvem får prolaps i ryggen?
- Vil et ryggprolaps bli borte av seg selv?
3. Diagnostisering av prolaps i nederste del av ryggen
- Funksjonell undersøkelse
- Nevrologiske tester
- Bildediagnostisk utredning
4. Behandling av prolaps i korsryggen
5. Kirurgisk operasjon av skiveprolaps
6. Egentiltak, øvelser og trening mot ryggprolaps
+ Tips til ergonomiske egentiltak
7. Øvelser og trening
+ Øvelser mot prolaps i korsryggen (med video)
8. Still oss spørsmål eller bestill time
9. Vanlige spørsmål om prolaps i korsryggen (FAQ)
Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse: Vi tar skiveprolaps på alvor
Hei! Ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse avd. Lambertseter Kiropraktorsenter & Fysioterapi i Oslo har vi omfattende erfaring og videre utdanning innen utredning, behandling og rehabilitering av skiveprolaps og nervesmerter. Dette gjelder også ved alle våre andre klinikkavdelinger i Norge, inkludert i Akershus (Eidsvoll Sundet og Råholt) og Aust-Agder (Grimstad). Blant behandlingsformene med best dokumentert effekt ønsker vi å trekke fram tørrnåling (dry needling), dekomprimerende spinal traksjon og terapeutisk laser, som både stimulerer reparasjon, reduserer nerveirritasjon og gir økt blodsirkulasjon. Disse kombineres med korrigerende og styrkende øvelser tilpasset dine behov. Husk også at vi gladelig besvarer alle spørsmål og henvendelser.
1. Symptomer på prolaps i korsryggen
Prolaps i nedre del av ryggen kan gi en rekke forskjellige typer av smerter og symptomer, avhengig av prolapsets størrelse og avklemming. I denne delen vil vi gå nærmere inn på de ulike symptomene og smertene som du kan oppleve. Den klassiske presentasjonen er ofte ryggsmerter kombinert med stråling nedover i beina mot leggen eller foten. I tillegg til dette kan noen oppleve nummenhet og kraftsvikt.
- Dårlig balanse og motorikk
- Lokale korsryggsmerter og muskelspasmer
- Nummenhet og manglende følelse i visse deler av huden (dermatomer)
- Refererte smerter fra ryggen ned mot beinet eller leggen
- Strålende eller ilende smerter
- Svakhet i muskulatur (grunnet manglende signaler)
Akuttfasen av et ryggprolaps kan være veldig smertefull
Populært kalt blir tilstanden ofte noe folkelig kalt for skiveutglidning. Dette refererer da til at den myke massen glir ut av selve mellomvirvelskiven. I akuttfasen kan denne tilstanden være veldig smertefullt, og da kan det være aktuelt med tverrfaglig tilnærming bestående av lindrende egentiltak, fysikalsk behandling og smertestillende medikamenter. Akkurat i denne delen av et ryggprolaps kan det også være fordelaktig med en beskyttende ryggstøtte.
Godt og lindrende tips: Bruk en justerbar ryggstøtte i den akutte fasen
En justerbar ryggstøtte som vist ovenfor kan beskytte og stabilisere korsryggen din i akutte smerteperioder eller ved skader (slik som skiveprolaps i korsryggen). Vi anbefaler denne til kortvarig bruk, altså inntil at de aller verste ryggsmertene har roet seg. Den kan også være gunstig å bruke i perioder når du vet at du skal løfte mye tungt. Du kan lese mer om eller kjøpe den her. Bruk rabattkoden lambert10 for å få 10% rabatt på dine kjøp hos nettbutikken til DinHelsebutikk.
Prolaps og balanseproblemer
Et skiveprolaps i lavryggen kan gå utover balansen din og forverre den. Dette skjer grunnet nerveavklemming. De motoriske nervene kan dermed ikke sende eller motta elektriske signaler like effektivt som tidligere og resultatet er tregere reaksjonsevne og dårligere finmotorikk. Dette innebærer også at risikoen for fall stiger grunnet manglende kontroll på bein og føtter. Ved større nerveavklemminger over tid så kan dette også bli kronisk.
Prolaps og ryggsmerter
Et prolaps kan komme gradvis eller ved en akutt hendelse. Det mange ikke tenker på er at det også foreligger en grunn til at de oppstår – og det er gjerne at man har overbelastet korsryggen over evne. Resultatet blir da anspente ryggmuskler, stive ledd og dårlig ryggfunksjon – som igjen kan føre til en skiveprolaps i korsryggen. Selve prolapset kan selvsagt også gi lokale ryggsmerter, men det er ofte musklene og leddene rundt som også står for en god porsjon av smertene.
Prolaps og nummenhet
Ved avklemming av nerver så kan vi miste sensorisk følelse og signaler. Dette innebærer at man kan miste følelse eller blir nummen i huden på de påvirkede områdene tilhørende den affekterte nerven – slike spesifikke områder er bedre kjent som dermatomer. Hvis en nerve er avklemt i L5 på høyre side – så vil dette altså kunne føre til at man mister følelsen i høyre ytterleggen.
Prolaps og stråling ned i beinet, leggen eller foten
Når en nerve havner i klem i ryggen så kan dette gi smertesignaler nedover beinet basert på hvilken nerve som er avklemt. Dette kan oppleves som mildere ilende smerter eller som sterkere, mer elektriske, smertesignaler. I eksempelet nedenfor så viser vi deg hvordan et prolaps i L5 kan oppleves.
Eksempel: Rotaffeksjon mot S1 (kan forekomme ved prolaps i L5/S1)
- Sensorikk: Nedsatt eller økt følelse kan forekomme i tilhørende dermatom som går helt ned i storetåen.
- Motorikk: De musklene som har sin nervetilførsel fra S1 kan også oppleves svakere ved muskeltesting. Listen over muskler som kan bli påvirket er lang, men ofte er påvirkning mest synlig når man tester styrken i muskelen som skal bøye storetåen bakover (extensor hallucis longus) f.eks. ved testing mot motstand eller testing av tåhev og tågange. Den muskelen har også tilførsel fra nerven L5, men får mest signaler fra S1.
Hvorfor rammer skiveprolaps ofte L5?
Grunnen til at L5 er hyppigst rammet av prolaps er rent anatomisk. L5 er den femte og nederste ryggvirvelen, og blir dermed spesielt utsatt for belastning når vi står, sitter og går. Den må rett og slett gjøre det aller meste av jobben når det kommer til støtdemping. Det nederste partiet i ryggen er også mest utsatt når du løfter eller gjør tungt arbeid. Spesielt arbeid i foroverbøyde og vridde stillinger kan være ugunstige.
Godt tips: Ergonomisk støtdemping og avlastning med halebeinspute
Som moderne mennesker bruker vi mange timer av dagen i sittende stilling. Sitting medfører økt kompresjon og belastning på skivene i ryggen. Ergonomiske halebeinsputer er spesialkonstruert for å fordele belastningen utover og dermed gi bedre sitteforhold for ryggen. For deg med prolaps i lavryggen kan dette være et meget godt og beskyttende ergonomisk egentiltak. Du kan lese mer om eller kjøpe den her. Ved å bruke rabattkoden lambert10 får du 10% rabatt på alle kjøp hos DinHelsebutikk.
Gjør skiveprolaps alltid vondt?
Faktumet er at hvor vondt et prolaps gjør kommer an på en rekke ulike faktorer. I visse tilfeller, hvor prolapset kanskje er mindre og ikke trykker på nerver, vil det kunne være nesten asymptomatisk. Faktisk har studier vist at flere av oss som går rundt med prolaps uten at vi er klar over det i det hele tatt.¹ Smertene og symptomene er avhengig av om prolapset trykker mot nervene i ryggen eller ikke. Men når det klemmer av nerver i ryggen vil det gi smerter lokalt i ryggen, samt nummenhet, iling og strålende smerter i beinet, leggen eller foten. Det kan også gi andre symptomer som dårlig balanse, manglende finmotorikk og muskelsvinn (ved manglende nervetilførsel over tid).
2. Årsak: Hvorfor får man prolaps i korsryggen?
Det finnes en rekker faktorer som kan avgjøre om du rammes av prolaps, både epigenetiske og genetiske. Andre årsaker kan innebære langvarig feilbelastning, akutt overbelastning, fall eller andre skademekanismer.
Gener og arvelige årsaker
Mor og far kan være direkte involvert i at du fikk prolaps i korsryggen. Dette skyldes at kurvatur i korsryggen er noe man kan arve. En veldig utrettet ryggsøyle vil for eksempel kunne føre til at tilnærmet all belastningen havner nederst i korsryggen og ikke blir fordelt utover de andre leddene. Lumbosakralovergangen (LSO) er navnet på strukturen hvor korsryggen møter bekkenet og sakrum – bedre kjent som L5-S1. Det er ingen tilfeldighet at det er i dette området at vi oftest rammes av prolaps i korsryggen. Man kan også være så heldig at man har arvet en tynnere yttervegg rundt selve mellomvirvelskiven i korsryggen. En svakere vegg vil naturlig nok ha høyere risiko for å få en skiveskade og bli rammet av prolaps.
Epigenetikk
Epigenetikk er faktorer rundt oss som påvirker våre liv og vår helse. Et eksempel er fattigdom – som kan innebære at man ikke har råd til å oppsøke en kliniker for å få hjelp når smertene oppstår. Istedenfor så biter man smertene i seg og unngår å oppdage at man har fått et prolaps i korsryggen. Andre faktorer innebærer kosthold, hvor aktiv man er og om man røyker. Mange er ikke kjent med at røyking fører til dårligere blodsirkulasjon og dermed tregere skadetilheling i mellomvirvelskivene.
Jobbing og tung belastning
Yrker som inneholder tunge løft i ugunstige stillinger kan gi høyere risiko for skade på de nederste skivene i ryggen. Men det kan også en veldig statisk kontorjobb hvor man sitter hele dagen, og dermed legger trykk på nederste del av korsryggen gjennom hele dagen. Over tid er det nemlig slik at hardere trykkbelastning mot sete og rumpemusklene kan føre til svekket blodsirkulasjon og det som kalles dead butt syndrom (gluteal amnesia) eller piriformis syndrom.
Hvem får prolaps i korsryggen?
Grunnet at skivene er mykere i yngre alder, så er det særlig aldersgruppen 20 til 40 år som rammes. Etterhvert som vi blir eldre vil den myke massen bli hardere og mindre bevegelig – som igjen senker risikoen for at du får skiveprolaps. Men faren er dessverre ikke over. Etterhvert som man blir eldre kan man nemlig få slitasjeforandringer og artrose som kan føre til trange nerveforhold i ryggen (spinal stenose)
Vil et prolaps bli borte av seg selv?
Et ryggprolaps er en skiveskade. Kort fortalt har den indre myke massen sivet ut og gått gjennom ytterveggen. Ved større prolapsvolum kan denne indre massen føre til kompresjon og avklemming av nærliggende nerverøtter. En skadet skive kan tilheles, men bare dersom forholdene legges til rette for dette. Ved manglende tiltak kan det også bli kronisk. Blant annet er man avhengig av å redusere trykket mot den affekterte nerven og å stimulere tilheling og økt sirkulasjon i området. Her kan sirkulasjonspromoterende terapeutisk laser eller tørrnåling (dry needling) være svært gunstige behandlingsformer. Aktive ergonomiske egentiltak, reduksjon av kompresjon mot den skadde mellomvirvelskiven og tilpassede rehabiliteringsøvelser vil også alle kunne bidra til raskere og smidigere forbedring.
Går du i pluss eller minus?
Du kan tenke på det som en matematisk formel. Hvis regnestykket ditt går i pluss vil skiveprolapset gradvis trekke seg tilbake og bli bra igjen, men hvis det går i minus eller i null så vil det enten bli verre eller forbli uforandret. Grunnet potensialet for langvarige plager og smerter anbefaler vi på generelt grunnlag at absolutt alle som rammes av ryggprolaps oppsøker profesjonell hjelp.
3. Diagnose: Diagnostisering av skiveprolaps
Diagnostiseringen av prolaps baserer seg primært på historietagning og en klinisk undersøkelse. Her vil klinikeren samle inn informasjon vedrørende symptomene dine og deretter undersøke funksjonelle, samt nevrologiske tester. Vi deler gjerne inn utredning av ryggprolaps i tre hovedkategorier:
Funksjonell undersøkelse
Nevrologiske tester
Bildediagnostisk utredning
Våre klinikere vil først starte med å undersøke funksjonen i ryggens muskler og ledd. Her vil klinikeren kunne avdekke viktig informasjon om hvilket skivenivå som er rammet, hvor nerven eventuelt er avklemt og hvilke bevegelser som ser ut til å fremprovosere smertene.
Nevrologisk testing av prolaps
Tidligere i artikkelen snakket vi om hva slags nevrologiske symptomer man kan oppleve ved prolaps med nerverotsaffeksjon i korsryggen. Disse inkluderte blant annet nummenhet, redusert styrke og strålende smerter nedover beinet. En kliniker vil blant annet kunne undersøke din funksjonelle nevrologi ved å teste styrken din i beina, reflekser og følelse i huden. Hvor pasienten kjenner smerter og symptomer vil kunne variere basert på hvilken eller hvilke nerver som er affektert.
Bildeundersøkelse av ryggprolaps
Det finnes 3ulike bildediagnostiske metoder som egner seg for å gi oss informasjon om skiveprolaps og spinal stenose i nederste del av ryggen. Disse er:
CT undersøkelse
MR undersøkelse
Røntgen
Det er ingen godt bevart hemmelighet at det er en MR undersøkelse som er det beste alternativet for å se et skiveprolaps klart og tydelig. Men CT skanning er et alternativ for de som har apparater som påvirkes av elektromagnetisk stråling eller metall i kroppen (pacemaker for eksempel). Et røntgen kan gi informasjon ved å utelukke bruddskader og vise hvor mye leddslitasje eller forkalkning det er i området, samt at det kan være nyttig for å påvise spinal stenose.
MR undersøkelse
Våre moderne kiropraktorer har henvisningsrett og kan henvise deg til MR undersøkelse dersom dette vurderes medisinsk indisert.
I bildet ovenfor ser vi en MR undersøkelse av et prolaps i korsryggen. Bildet viser en prolaps i L3-L4 hvor den myke massen tydelig trykker bakover mot spinalkanalen.
CT undersøkelse
Som sagt er det slik at CT skanning er nødvendig dersom pasienten har pacemaker eller andre apparater som kan påvirkes. Det er også valgt bildediagnostisk metode dersom pasienten har metall i kroppen.
Her ser vi et CT bilde med kontrast som viser lumbal spinal stenose, altså trange nerveforhold i ryggen grunnet forkalkninger eller et større skiveprolaps.
4. Behandling av skiveprolaps
Konservativ behandling av prolaps i korsryggen går ut på å avlaste den avklemte nerven og legge til rette for raskest mulig tilheling ved å promotere økt sirkulasjon. Dette gjøres ved å forbedre den biomekaniske funksjonen i påvirkede muskler og ledd, samt luke ut dårlige vaner som forhindrer at prolapset trekker seg tilbake. Tørrnåling (dry needling), terapeutisk laser og spinal traksjon er tre behandlingsmetoder som vi bruker mot skiveprolaps. Behandlingen vil altså ha fem hovedprinsipper:
- Fjerne avklemmingen fra den påvirkede nerven
- Forbedre funksjon i muskler og ledd
- Redusere nervesmerter
- Styrke nærliggende muskler og bløtvev
- Stimulere tilheling og reparasjon
Behandlingsmetoder mot prolaps i korsryggen
Nøkkelen til raskere tilheling for et skiveprolaps ligger i å redusere kompresjonen og bedre tilhelingsforholdene. Nettopp derfor kan særlig tilpasset mobilisering, traksjonsbehandling, muskulære teknikker og laserterapi være gode behandlingsmetoder. Behandlingen bør alltid utføres av en kliniker med offentlig autorisasjon – kiropraktor, fysioterapeut eller manuellterapeut.
Noen av behandlingsmetodene vi bruker mot skiveprolaps inkluderer:
- Fysioterapi
- Traksjonsbehandling (spinal dekompresjon som trekker ryggvirvlene fra hverandre)
- Idrettsmassasje
- Intramuskulær akupunktur (tørrnåling)
- Laserterapi (terapeutisk laser)
- Mobilisering
- Moderne kiropraktikk
- Rehabiliteringsøvelser
- Triggerpunktbehandling (muskelknuteterapi)
Fysioterapi
En fysioterapeut kan hjelpe deg med å komme i gang med tilpasset trening, samt gi symptomlindring med muskulære teknikker og massasje. Fysioterapeuten vil gjøre en evaluering og deretter sette opp et treningsprogram for å stimulere tilheling rundt den skadde skiven din.
Moderne kiropraktikk
Kan en kiropraktor hjelpe meg med et prolaps i korsryggen? Ja, og med nakkeprolaps også. En moderne kiropraktor jobber helhetlig. Dette innebærer at de utreder og behandler smerter og skader i muskulatur, ledd, sener og nerver. Den 6-årige utdanningen deres inneholder også 4 år med nevrologi som gjør dem til de mest kompetente klinikerne for å hjelpe deg med optimal behandling av prolapset ditt. En kiropraktor benytter seg av muskelarbeid, tilpasset leddmobilisering, traksjon og effektive nervemobiliseringsteknikker for å gi bedre plass til nerven.² De har også henvisningsrett til bildeundersøkelser hvis det skulle være behov for dette, og vil instruere deg i hjemmeøvelser for å styrke de påvirkede områdene.
Studie: Terapeutisk laser kan lindre smerter og gi bedre funksjon ved skiveprolaps
Terapeutisk laser fungerer ved at våre behandlere retter laserapparatet målrettet inn mot skadeområdet, som deretter promoterer både økt blodsirkulasjon og reparasjonsprosesser. Større forskningsstudier har vist at denne behandlingsformen også er effektiv mot nakkeprolaps. En studie konkluderte med følgende:
«The present study demonstrates that LLLT was an effective form of treatment for neck and back pain caused by cervical disk hernia, reinforced by postural training.» – Takahashi et al
Denne behandlingen, gjerne kombinert med tørrnåling eller triggerpunktbehandling (for å redusere muskelspenninger og smerter), kan være svært gunstig ved skiveprolaps. Vi kan vise til gode resultater og følger det som kalles Takahashi-protokollen. Den består av 8 behandlinger fordelt over 4-6 uker.
Lege og prolaps
Fastlegen din vil kunne rådføre deg i bruk av smertestillende medikamenter, som kan hjelpe deg med å lindre de verste smertene dine. Vi har alltid god kommunikasjon med din fastlege når vi hjelper deg med utredning og behandling av skiveprolaps.
5. Kirurgi og operasjon av skiveprolaps
Nevrokirurger og ortopedkirurger i det offentlige jobber i henhold til nasjonale og kliniske retningslinjer – som innebærer at de er meget strenge til om du bør opereres eller ikke. Grunnen til at de stiller så høye krav er at selve de kirurgiske operasjonene innebærer høy risiko, og da særlig på lang sikt. Det er særlig visse kriterier som må vurderes ortopedisk:
- Betydelig forverret nevrologisk funksjon i begge bein (rødt flagg, må vurderes av legevakt)
- Droppfot
- Symptomer og smerter som ikke blir bedre ila 6 måneder
- Tap av blære og analsfinkterfunksjon (tegn på Cauda Equina Syndrom – kontakt lege eller legevakt umiddelbart hvis du opplever dette)
Forskning har vist at mange operasjoner kan vise til god kortvarig effekt, men at det faktisk på lang sikt kan medføre en økning i symptomer og smerter. Skadevev og arrvev i det opererte området er den vanligste årsaken til dette, og kan ikke opereres vekk etter at det har oppstått. Kirurgi i korsryggen innebærer også en visse risiko forbundet med selve operasjonen, og at kirurgen kan skade nervene som dermed gir forverrede symptomer. Selv om dette kun oppstår svært sjeldent, så er det verdt å vite om.
6. Egentiltak, øvelser og trening
Mange av våre pasienter spør oss om egentiltak de kan gjøre selv for å få funksjonsbedring og symptomlindring. Her må vi ofte gi råd utifra hvilken fase og i hvilket omfang pasienten er påvirket. Men egentiltak som hjelper til med å redusere trykket og kompresjon mot de nederste skivene vil være til å anbefale. Tre enkle og gode egentiltak, som er lette i bruk, kan derfor være bruk av halebeinspute når man sitter, bekkenpute når man sover og bruk av triggerpunktball for å løse opp i anspente muskler i setet og ryggen (lenkene åpner i nytt leservindu). Husk at vi også nevnte justerbar ryggstøtte tidligere i artikkelen.
Godt tips: Sov med bekkenliggepute for en mer ergonomisk sovestilling
Mange med ryggprolaps plages av dårligere søvn og vanskeligheter med å finne en god sovestilling. Du er kanskje kjent med at mange med bekkenplager bruker bekkenliggepute for å få en mer riktig sovestilling på rygg og bekkenet? Vel, det har seg slik at dette også er minst like fordelaktig for deg med prolaps i ryggen, da det gir mindre belastning på lavryggen. Du bruker den enkelt ved å ha den mellom knærne når du sover på siden, og på denne måten får du mindre trykk gjennom de nederste mellomvirvelskivene. Du kan lese mer om eller kjøpe denne bekkenliggeputen her. PS: Den finnes også i en annen variant med festestropp.
Her ser du en illustrasjon som viser hvordan man får en forbedret sovestilling ved bruk av bekkenliggepute.
Godt tips: Selvmassasje med lindrende arnicasalve
Ved et skiveprolaps i korsryggen er det ofte svært mye aktivitet i området. Både i form av muskelspenninger og betennelsesreaksjoner. Mange bruker lindrende arnicasalve (basert på naturlig arnicaekstrakt) grunnet at den kan ha effekt både på smerter og inflammasjon i området. Den kan brukes daglig og smøres direkte inn mot skadeområdet. Du kan lese mer om den eller kjøpe den her.
Øvelser og trening mot ryggprolaps
Det er viktig at treningen er tilpasset deg, dine smerter og din kapasitet. Noe av det viktigste med øvelser mot prolaps i korsryggen er at de hjelper deg med å avlaste den avklemte nerven, bidrar til økt blodsirkulasjon og reparasjon i området, samt at de bidrar til nervemobilitet (altså at nerven blir mer bevegelig og mindre irritert). Våre klinikere er klare til å hjelpe deg med korrigerende rehabiliteringstrening mot prolaps.
Nedenfor kommer vi til å vise deg to treningsvideoer. Det første har tittelen 5 øvelser mot isjias og isjialgi og det andre har tittelen 5 styrkeøvelser mot ryggprolaps.
1. VIDEO: 5 øvelser mot isjias og isjialgi
Som du sikkert er kjent med (dessverre) så gir ofte ryggprolaps irritasjon og avklemming av isjiasnerven. Denne nerven kan deretter gi strålende smerter og nummenhet nedover beina, til leggene og helt ned i føttene. I videoen nedenfor viser kiropraktor Alexander Andorff deg fem øvelser som kan hjelpe deg med å redusere trykket på isjiasnerven, lindre nervesmerter og gi bedre ryggbevegelighet.
Bli med i familien vår og abonner gjerne på vår YouTube-kanal for gratis treningsprogrammer og helseforedrag. Takk!
2. VIDEO: 5 styrkeøvelser mot ryggprolaps
Et ryggprolaps kan skyldes gradvis overbelastning over lengre tid eller en akutt, stor feilbelastning. Uavhengig av årsaken så er det meget viktig at man tar tilbake kontrollen over ryggsmertene ved tilpasset trening. I videoen nedenfor ser du et treningsprogram bestående av fem tilpassede styrkeøvelser som egner seg for deg med ryggprolaps. Du kan også lese mer om treningsprogrammene i videobeskrivelsen på Youtube-kanalen vår.
Spørsmål? Eller vil du bestille en time hos oss?
Hei! Klar for å la oss hjelpe deg med ditt skiveprolaps? Dersom du har spørsmål så kan du gjerne kontakte oss via en av våre kontaktmuligheter eller på vår Facebook-side. Vi besvarer gladelig alle henvendelser. Vår klinikk finner du på Lambertseter i Oslo, bydel Nordstrand. Hvis du ønsker å sette opp en konsultasjon, for utredning og behandling hos oss, så har vi også døgnåpen online timebestilling – slik at du kan finne den timen som passer best for akkurat deg. Du kan også ringe oss innenfor våre åpningstider. Vi er her for deg, og minner om at vi besvarer alle spørsmål du måtte ha. Vi gjør alt for å hjelpe deg på veien til en friskere og sterkere rygg igjen!
Telefon: 62 80 90 30
Epost: Lambertseterkiropraktorsenter@outlook.com
«Våre behandlere har omfattende kompetanse innenfor utredning, aktiv behandling og rehabiliteringstrening av ryggprolaps. Vi benytter også terapeutisk laser som har dokumentert effekt i forhold til å stimulere raskere reparasjon og økt blodsirkulasjon.
Ikke i Oslo?
Hvis du ikke er i nærheten av Oslo, minner vi også om at Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse har flere klinikkavdelinger andre steder i Norge, inkludert Akershus (Eidsvoll Sundet og Råholt) og Aust-Agder (Grimstad).»
Med de beste ønsker om god helse videre,
Det tverrfaglige teamet på Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi
9. Vanlig stilte spørsmål angående prolaps i korsryggen (FAQ)
Her går vi gjennom spørsmål vi har mottatt fra våre følgere om prolaps i ryggen.
Bør man få sykemelding ved prolaps i korsryggen?
Om man trenger en sykemelding eller ikke kommer helt an på prolapset og jobben man gjør. Grunnet at man er anbefalt å holde seg i bevegelse så tilrådes det normalt sett ikke med full sykemelding – forutenom hvis smertene er av en slik karakter at man ikke kan jobbe. Løsningen for mange blir en gradert sykemelding i den akutte fasen av skiveprolapset. Dette gir dem også nok tid til hvile og trening – i tillegg til at de kan fortsette å jobbe.
Er det farlig med prolaps i korsryggen?
Til en viss grad så kan prolaps i nederste del av ryggen din være farlig, men det kommer helt an på selve prolapsproblematikken din. Et prolaps kan være farlig dersom det er av en så alvorlig karakter at det klemmer av ryggmargen din og fører til Cauda Equina Syndrom – som blant annet kan innebære at du mister følelsen i huden bak på rumpen (ridebukseparestesi), kontroll over analsfinkteret ditt (avføringen går rett i buksen) og at du ikke klarer å starte en urinstråle. Dette er et sjeldent, men veldig alvorlig tilfelle, som vil kreve dekompresjonskirurgi og at man fjerner trykket fra de påvirkede nervene. Tegn på Cauda Equina Syndrom er klassifisert som røde flagg og innebærer at du må ringe legen eller legevakten umiddelbart. Prolaps kan også være farlig på den måten at det kan føre til livsvarige nerveskader i både sensoriske og motoriske komponenter hvis man ikke tar det alvorlig (3).
Gravid med prolaps i korsryggen
Hvis du er i et svangerskap og går gravid så kan du fortsatt få hjelp og behandling mot prolaps i korsryggen. En av de eneste forskjellene er naturligvis at du ikke kan få smertestillende medikamenter på lik linje som de som ikke er gravide. Når man er gravid så vil også den endrede bekkenstillingen (forovertippet) føre til et høyere trykk mot de nederste skivene i ryggen din. Noen opplever også at de får et prolaps etter fødsel – som kan være direkte knyttet til det utrolige høye buktrykket man går gjennom ved forløsningen.
Kan prolaps i korsryggen være arvelig?
Man kan arve visse anatomiske faktorer som gjør at man har høyere risiko for å utvikle et prolaps i korsryggen – så indirekte kan man si at prolaps i nedre del av ryggen kan være arvelig. Man kan nemlig arve en veldig rett rygg av sin far – eller en svakere skiveoppbygning av sin mor.
Hva betyr det at man har et prolaps i korsryggen i nivåene L4-L5 eller L5-S1?
Prolaps i korsryggen kan oppstå i forskjellige nivåer. Man deler korsryggen inn i fem ryggvirveler – fra L1 (øverste virvel) og ned til L5 (nederste virvel). S1 er betegnelsen som brukes for første sakrumvirvel. En prolaps i L4-L5 innebærer dermed at skiveskaden er lokalisert til mellom fjerde og femte korsryggvirvel. Dersom nivået er L5-S1 så betyr dette at det er en skiveprolaps i mellom nederste ryggvirvel og sakrum.
Hva heter prolaps i korsryggen på engelsk?
Prolaps i nederste del av korsryggen heter lumbar disc herniation på engelsk hvis man oversetter fra norsk. De strålende smertene man opplever blir kalt for radiculopathy – og isjiasnerven heter sciatic nerve. Og isjias blir kalt for sciatica på engelsk. Smerter i isjiasnerven grunnet stramme muskler er kjent som isjialgi på norsk.
Hvordan kan man vite om man har et begynnende prolaps i korsryggen?
Forstadiet til et prolaps kalles for skivebukning. Dette innebærer at den myke gelemassen inne i en av mellomvirvelskivene trykker ut mot den ytre veggen, men uten at veggen rundt har sprukket enda. Dersom det er oppdaget skivebukninger på bildeundersøkelser så kan det tilrådes å være ekstra bevisst rundt rygghelse og trening.
Kan barn få prolaps i ryggen?
Det er svært, svært sjeldent at et barn får prolaps i korsryggen, og i de tilfellene det skjer er det vanligvis grunnet en ulykke eller lignende. Men nei, grunnet deres anatomi er det altså ikke svært sannsynlig at et barn rammes av en skiveskade. Heldigvis.
Kan en hund også få prolaps i korsryggen?
Hunder er i likhet med oss laget av muskler, ledd og en haug andre biomekaniske komponenter. En hund kan også bli rammet av en prolaps i nedre del av ryggen – og symptomene vil kunne variere avhengig av hvor stort prolapset er.
Kan man ha en dobbel prolaps i korsryggen?
Noen er så heldige at de får det vi kaller et dobbelt prolaps i nedre del av ryggen. En dobbel prolaps innebærer at man har to forskjellige prolaps i ulike nivåer av ryggen. Det vanligste er at disse forekommer inntil hverandre. For eksempel så er det vanligste doble prolapset at man har et prolaps i L4-5 og et annet prolaps i L5-S1. Dette kan gjøre at tilhelingen og behandlingen blir mer omfattende enn om det bare hadde vært snakk om et prolaps. Dobbel prolaps. Dobbel glede.
Kan prolaps gi smerter i knær og skinnlegg?
Ja, prolaps i korsryggen kan referere smerter ned mot knær og skinnleggen. Dette vil vanligvis forekomme kun på en side, da et prolaps ofte er høyre eller venstrestilt. Opplever du smerter på begge sider er det mindre sjanse for at det dreier seg om et prolaps i korsryggen. Selv om dette også kan forekomme ved midtstilt prolaps som trykker mot begge nerverøtter. Normalt sett vil slike smerter være akkompagnert med andre nerve symptomer / plager, sånn som nummenhet, iling, prikking og muskelsvakhet.
Bilder og kreditering
Coverbilde: iStockPhoto (lisensiert bruk) Stock photo ID: 1126011093 Credit: Atstock Productions
Forskning og kilder
- Ropper, AH; Zafonte, RD (26 March 2015). «Sciatica.». The New England Journal of Medicine.372 (13): 1240–8.
- Leininger, Brent; Bronfort, Gert; Evans, Roni; Reiter, Todd (2011). «Spinal Manipulation or Mobilization for Radiculopathy: A Systematic Review». Physical Medicine and Rehabilitation Clinics of North America. 22 (1): 105–125.
- Takahashi et al, 2012. Low level laser therapy for patients with cervical disk hernia. Laser Ther . 2012 Sep 30;21(3):193-7.
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!