Nakkekink: Årsaker, Øvelser og Behandling
Nakkekink: Årsaker, Øvelser og Behandling
Et nakkekink kan føre til både stivhet og smerter i nakken. Ofte skyldes nakkekink langvarig feilbelastning og oppbygning over lengre tid, men det kan også oppstå etter traume eller fall.
Et nakkekink kan oppstå akutt og plutselig – noe av det vanligste er at man våkner opp med det. Men det å skylde utelukkende på sovestilling er som regel en sminket sannhet, da redusert funksjon i nakkens muskler, ledd og nerver, vanligvis tar lengre tid for å oppstå. Dòg kan man absolutt ‘sove forkjært’ og våkne opp med kink – men det er ofte bare dråpen som får begeret til å renne over.
Akutt overbelastning versus langvarig feilbelastning
Vi deler gjerne inn årsakene til nakkekink i to hovedkategorier. Man har kink i nakken som oppstår etter en akutt overbelastning, slik som ved fall (kanskje på isen eller i ulendt terreng?), bilulykker eller overdreven fysisk innsats over evne (bedriftsfotball). Deretter har vi kategorien kalt langvarig feilbelastning som gjerne innebærer faktorer som lite ergonomiske arbeidsstillinger, mye statisk arbeid og dårlig restitusjon – samt lite hensyn til egen muskel og leddhelse.
Langvarig statisk belastning kan gi nakkekink etterhvert
I vårt moderne samfunn er det veldig mange som jobber i timesvis på PC og mobil. Veldig ofte innebærer dette en statisk og framoverskutt hodestilling som legger økt belastning mot nakkens muskler, nerver og ledd. Gradvis, over tid, vil muskelfibrene få dårligere og dårligere arbeidsforhold, da de vil tilpasse seg den daglige belastningen.
Musklene tilpasser seg (men på en negativ måte)
Måten kroppen tilpasser seg på er at de overbrukte musklene blir kortere og får strukturelle forandringer som gjør dem mindre fleksible og bevegelige. Vi kaller denne forandringen for oppbygning av skadevev – altså bløtvev som har redusert funksjon, økt smertesensitivitet og tilhelingsevne.
Slikt vev har også en betydelig høyere risiko for å få muskelspasmer, inkludert kink, grunnet redusert tilgang på mikrosirkulasjon og oksygen. Kort fortalt fører dette til opphopning av melkesyre, også kalt laktat, som fører til muskelutmattelse og deretter smerter. Det er denne smertesirkelen med redusert tilheling og mikrosirkulasjon som fører til kroniske muskelsmerter.
Bryte ut av Smertesirkelen
Fysikalsk behandling sikter på å bryte ut av denne smertesirkelen og gjenopprette normal funksjon i muskelvevet. Intramuskulær akupunktur (tørrnåling) kan være en glimrende behandlingsteknikk ved langvarige og mer betydelige muskelspenninger.
Friskt vev, skadevev og arrvev
(Bilde: Takk til Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi)
GODE TIPS: Lenger ned i artikkelen kan du se en treningsvideo med øvelser mot nakkekink.
Vondtklinikkene: Vi kan hjelpe deg med Nakkesmerter og Nakkediagnoser
Våre offentlig autoriserte klinikere ved Vondtklinikkene avdeling Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi her i Oslo har en særegen faglig interesse og kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av nakkesmerter. Vi jobber målbevisst for å hjelpe deg med å finne årsaken til smertene og symptomene dine – og deretter hjelpe deg med å bli kvitt dem. Vi er godt kjent med de ofte underliggende årsakene til nakkekink – og hva som bør gjøres med dem.
Myofascielt Smertesyndrom og Muskelknuter
Diagnosen myofascielt smertesyndrom refererer til smerter og feilfunksjon i muskler og bindevev. Myo – muskler. Fascia – bindevev. Muskelknuter er ensbetydende med at muskulaturen har trukket seg sammen og endret struktur. Navnet spiller på at, grunnet sammentrekningen i muskelvev, så kan det kjennes ut som smertesensitive knuter i selve muskulaturen.
Smertesirkelen: Blir Verre Hvis man Ikke Gjør Aktive Endringer
Tidligere i artikkelen har vi snakket om både skadevev og negative forandringer i oppbygningen av selve muskelfibrene. Kort fortalt blir de dårligere til å tåle belastning og har høyere risiko for å bli smertefulle – eller gå inn i en spasmetilstand (som ved nakkekink). For å øke forståelsen for hvordan dette fungerer, ønsker vi å trekke fram TMD smertesirkelen. TMD syndrom er en kompleks kjevesmertediagnose.
(Figur A: TMD Smertesirkelen)
5 Stadier i Muskelsmertesirkelen
Vi ønsker her å bruke denne smertesirkelen som en forklaring på hvorfor mange opplever at muskelsmertene blir verre og verre. Som vi ser på illustrasjonen ovenfor (figur A) er smertesirkelen delt inn i fem gjentagende stadier:
Belastning eller traume
Redusert blodsirkulasjon (gir mindre næringsstoffer til muskelvevet)
Kjemiske forandringer i muskelen (opphopning av melkesyre og muskelfatigue)
Muskelspasme (ufrivillig sammentrekning av muskulaturen)
Smertesignaler til hjernen (som deretter ‘forsvarer’ området med å trekke sammen musklene)
Smertesirkelen begynner deretter fra punkt 1 igjen. Denne sirkelen er særlig et stort problem i det kroniske smertesyndromet kalt fibromyalgi, da denne pasientgruppen har underliggende faktorer som gjør det ekstra vanskelig å bryte ut av dette gjentagende mønsteret.
Redusert Funksjon gir økt Risiko for Nakkekink
Som du skjønner er det altså ofte en langt mer kompleks og underliggende mekanikk bak et nakkekink – enn at man bare har sovet forkjært. Det er derfor viktig at man initierer aktive endringer tidlig i forløpet. Slike problemer er nemlig betydelig vanskeligere å håndtere i senere stadier. Aktive tiltak kan være ergonomiske forandringer, mer bevegelse i hverdagen, mikropauser, fysikalsk behandling og individualiserte øvelser. For å få en oversikt over egen problematikk tilråder vi at du får problemet utredet hos fysioterapeut eller kiropraktor. Kiropraktisk behandling har godt dokumentert effekt mot akutte og subakutte nakkesmerter – og forskning har vist at det har bedre effekt enn smertestillende medikamenter.¹
Vondtklinikkene: Innen Eliten på Utredning, Behandling og Rehabilitering av Nakkesmerter
Ved vår moderne klinikk Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo har vi spesialisert oss på en helhetlig tilnærming mot nakkesmerter. Hos oss er vi opptatt av en grundig utredning og spesialtilpasset behandling i henhold til den funksjonelle undersøkelsen. Du skal altid kunne kjenne deg trygg på at medarbeidere ved Vondtklinikkene og våre avdelinger alltid har høyest mulig fagkompetanse innen nakkeproblematikk.
Våre offentlige autoriserte klinikere (les mer om våre behandlere her) med videre utdanning og stadig faglige oppdateringer jobber alltid aktivt med å være i eliten når det kommer til utredning og behandling av nakkeplager. Vi har også sykemeldingsrett og henvisningsrett til bildediagnostikk, inkludert røngten, CT og MR undersøkelser, dersom dette skulle være medisinsk indisert.
Ofte Flere Strukturer Involvert – Inkludert Leddene
Robert Maigne, en fransk lege (1923-2012), understreket at et nakkekink består av flere faktorer. Og han hadde en særlig interesse for involveringen til nakkeleddene og deres festepunkter – kalt fasettledd. Hans forskning gikk langt i å inkludere leddstrukturene som en smertegivende årsak i tillegg til bløtvevet.
Nakkeleddene har Aktive Smertemønstre
Som vi ser av bildet ovenfor kan nakkeleddene, tillegg til muskulaturen, gi aktive smertemønstre i nakken og opp mot bakhodet. Dette gir grunnlag for den dokumenterte positive effekten man kan oppnå ved bruk av behandlingsteknikkene leddmobilisering og leddtraksjon – som begge har som hovedformål å gjenopprette normal bevegelighet og funksjon i nakkeleddene.¹ Hos oss kombinerer vi flere ulike behandlingsmetoder for å oppnå best mulige resultater.
Oppsummering
«Her har vi snakket om hvorfor noen opplever hyppigere forekomst av nakkekink etterhvert som tiden går. En grundig funksjonell undersøkelse, i kombinasjon med fysikalsk behandling og rehabiliteringsøvelser, vil kunne gi deg den informasjonen du trenger for å bryte ut av smertesirkelen.»
Tiltak, Øvelser og Trening mot Nakkekink
Tips til egentiltak mot nakkekink
Video med treningsøvelser for nakken
Et nakkekink er ikke spesielt moro – og når det inntreffer søker man automatisk etter ting som kan lindre smertene. Da kan det være greit å ha noen smertedempende tiltak i bakhånd som er naturlige i opphavet. Varmebalsam, arnicagel og kuldegel er alle typer av smertedempende salver som kan masseres inn i det smertefulle området for å gi smertedesensitivisering (området sender mindre smertesignaler).
I et mer forebyggende øyemed kan bruken av massasjeballer rettet inn mot muskulære spenninger være gunstig. Triggerpunktballen kan brukes for å gi en dypvevseffekt mot muskelknuter i mellom skulderbladene og skulderbuen. Andre egentiltak for å oppnå muskelavspenning kan være bruk av nakkehammock eller akupressurmatte. Sistnevnte kan da gjerne kombineres med at man jobber med avslappende pusteteknikker.
Tips 1: Massasjeballer (lenken åpner i nytt vindu)
På bildet ovenfor kan se et vanlig sett med massasjeballer i forskjellige størrelser. De ulike størrelsene er for at det skal bli lettere å bruke på visse muskler som ellers kan være vanskelige å komme til. Du kan lese mer om produktet her eller via lenken ovenfor.
Tips 2: Smertelindrende Kuldegel (lenken åpner i nytt vindu)
Trykk på bildet eller lenken ovenfor for å lese mer om hvordan kuldegel kan brukes mot vonde muskler. Kort fortalt fungerer det ved at det «lurer» smertereseptorene til å sende mindre smertesignaler – og på den måten oppnå smertelindring og avspenning. Veldig kjekt å ha tilgjengelig som et snillere alternativ når du er litt i tvil om du bør ta smertestillende medikamenter.
Vondtklinikkene: Moderne Nakkebehandling med Moderne Rehabiliteringstrening
Ved Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo, samt våre andre avdelinger ved Vondtklinikkene (klinikkoversikt åpner i nytt leservindu), er vi opptatt av å oppnå langvarige forbedringer. Derfor er det så viktig med riktige og tilpassede øvelser for deg og din problematikk. Her, i videoen nedenfor, viser vår egen kiropraktor Alexander Andorff fram en treningsvideo med øvelser mot nakkekink.
VIDEO: 9 Øvelser mot Akutte Nakkesmerter (Nakkekink)
Bli med i familien vår og abonner gratis på vår Youtube-kanal (klikk her – lenken åpner i nytt vindu). På kanalen vår finner du en rekke gratis helseressurser og treningsprogrammer tilpasset for dine smertediagnoser.
Spørsmål? Eller vil du bestille en time hos oss?
Hei! Klar for å ta aktive grep mot nakkesmertene? Dersom du har spørsmål så kan du gjerne kontakte oss via en av våre kontaktmuligheter eller på vår Facebook-side. Vi besvarer gladelig alle henvendelser. Vår klinikk finner du på Lambertseter i Oslo, bydel Nordstrand. Hvis du ønsker å sette opp en konsultasjon, for utredning og behandling hos oss, så har vi også døgnåpen online timebestilling – slik at du kan finne den timen som passer best for akkurat deg. Du kan også ringe oss innenfor våre åpningstider. Vi er her for deg, og minner om at vi besvarer alle spørsmål du måtte ha. Vi gjør alt for å hjelpe deg hele veien – slik at du kan få en friskere og sterkere nakke igjen!
Telefon: 62 80 90 30
Epost: Lambertseterkiropraktorsenter@outlook.com
«Ta nakken din på alvor. Gjentagende smerter er et klart tegn på at det kan være lurt å få problemet undersøkt og utredet før det blir verre, da kan det nemlig føre til både hodepine og svimmelhet. Som nevnt i artikkelen her kan både tørrnåling (dry needling), triggerpunktbehandling, terapeutisk laser og kiropraktisk leddmobilisering være gunstige behandlingsformer ved slike nakkeplager. Disse kombinerer vi med korrigerende og styrkende rehabiliteringsøvelser, tilpasset akkurat deg, for å få optimale resultater.
Ikke i Oslo?
Hvis du ikke er i nærheten av Oslo, minner vi også om at Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse har flere klinikkavdelinger andre steder i Norge, inkludert Akershus (Eidsvoll Sundet og Råholt) og Aust-Agder (Grimstad).
Med de beste ønsker om god helse videre,
Det tverrfaglige teamet på Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Kilder og Forskning:
- Bronfort et al, 2012. Ann Intern Med . 2012 Jan 3;156(1 Pt 1):1-10. Spinal manipulation, medication, or home exercise with advice for acute and subacute neck pain: a randomized trial.
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!