Hjernetåke og fibromyalgi

Hjernetåke og fibromyalgi (fibrotåke)

Mange med fibromyalgi rammes av det vi kaller hjernetåke. Dette er symptomer som midlertidig påvirker våre kognitive evner og tankegang. Blant fibromyalgipasienter blir det gjerne kalt fibrotåke.

Rammet av fibromyalgi og føler deg uklar i hodet til tider? Akkurat som om du vet hva du forsøker å tenke på, men at hjernen føles tåkelagt? Svikter oppmerksomheten og konsentrasjonen? Det kan være fibromyalgitåke. Her finner du egentiltak og gode råd mot dette.

Hva er hjernetåke?

Hjertetåke, eller fibrotåke, er en samlebetegnelse for en rekke kognitive problemer som kan oppstå hos pasienter med fibromyalgi. Oversatt fra norsk til engelsk kalles det for fibrofog.¹ Slike symptomer og kliniske tegn på fibrotåke kan bestå av:

  • Oppmerksomhetsproblemer
  • Forvirring – hull i hukommelsen
  • Problemer med å uttale seg verbalt – for eksempel å finne riktige ord
  • Kortsiktig hukommelsestap
  • Nedsatt konsentrasjonsevne

Kan det skyldes nervestøy?

Tidligere har vi ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse snakket om hva forskere mener er årsaken til denne fibrotåken. Nemlig nervestøy. og som studier har vist så er slik elektrisk nervestøy betydelig høyere hos de med fibromyalgi enn hos de uten denne diagnosen. I denne artikkelen skal vi snakke videre om hva du selv kan gjøre som egentiltak og egenbehandling mot fibrotåke.

Gode tips: Senere i artikkelen viser kiropraktor Alexander Andorff deg en video med anbefalte tøyeøvelser og styrkeøvelser for å redusere muskelspenninger i kroppen. I denne guiden gir vi også råd om egentiltak og selvhjelp, slik som selvmassasje med varmemuskelsalve eller tøying med ryggstrekker. Alle produktanbefalinger åpner i nytt leservindu.

I denne guiden om fibrotåke vil du kunne lese mer om:

  1. Egenbehandling mot fibrotåke
  2. Øvelser og trening
  3. VIDEO: Øvelser
  4. Oppsummering
  5. Still oss spørsmål eller bestill time

Formålet med denne guiden om hjernetåke og fibromyalgi, skrevet av vårt tverrfaglige team (fysioterapeuter og kiropraktorer), er å bidra til forbedret kunnskap blant allmennheten og helsepersonell rundt kompleksiteten til denne diagnosen. Og vi håper selvfølgelig også at du har praktisk nytte av denne informasjonen. Alle våre klinikkavdelinger tilknyttet Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse jobber daglig slike problemstillinger. Husk at du alltid kan kontakte oss dersom du har spørsmål om dine plager.

Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse: Vi tar fibromyalgi på alvor!

Hei! Ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse avd. Lambertseter Kiropraktorsenter & Fysioterapi i Oslo har vi omfattende erfaring og videre utdanning innen utredning, behandling og rehabilitering av kroniske smerter og skader. Dette gjelder også ved alle våre andre klinikkavdelinger i Norge, inkludert i Akershus (Eidsvoll Sundet og Råholt) og Aust-Agder (Grimstad).

1. Egenbehandling av fibrotåke

Hva kan man egentlig gjøre selv for å redusere forekomsten av hjernetåke? Det store nøkkelordet for å lindre symptomer og kliniske tegn på fibrotåke er stressreduksjon. Dette er et viktig steg i prosessen til å få bedre hukommelse, forbedret konsentrasjonsevne og oppmerksomhet.

9 tiltak for bedre kognitiv funksjon

Her er noen gode råd og tiltak til hvordan du gradvis kan skjerpe de kognitive sansene dine og få bedret hukommelse.

  1. Å være i god fysisk form betyr forbedret blodgjennomstrømming til hjernen vår som konsekvent fører til mer effektive nervesignaler.
  2. Spis regelmessig, behold et stabilt blodsukkernivå.
  3. Søk etter mentale utfordringer. Lær noe nytt, gjør noe du må bruke hodet til. Å lære et nytt språk, spille ordspill, Sudoku og kryssord er bare noen eksempler på dette.
  4. Finn din indre ro. Finn tid til å koble av, tid til deg selv. Prøv for eksempel yoga, avspenning, chiqong eller en god massasje. Mange studier har vist til en svært gunstig effekt av yoga ved fibrotåke. Dette reduserer symptomene.
  5. Noe du må huske? Se på det, les det, lukt det, hør det; bruk alle sansene du har.
  6. Bruk tiden til din fordel. Lær over tid, ikke prøv å ta for mye på en gang! Ta pauser.
  7. Slutt med å utsette ting til i morgen. Er det noe du må huske å gjøre? Gjør det mens du husker det.
  8. Mindfulness; Vær i nået – vær tilstede. Gjør små øvelser i mindfulness som for eksempel denne: rett oppmerksomheten din på hva du gjør når du står og pusser tenner. Kjenn etter hvordan du står, kjenn varmen på badet, kjenn gulvet mot dine føtter, kjenn vannet i munnen, kjenn tannbørsten, kjenn etter. Ikke tenk på noe annet. Samme øvelsen kan du for eksempel gjøre når du spiser.
  9. Hjernen vår husker bedre i bilder. Er det noe du må huske, kan du lage et bilde på nettopp dette. Må du huske for eksempel tallet 3944 kan det være alderen din og bussen du bruker å ta. Koble det du skal huske til noe du allerede kjenner til.

Godt tips: Lær mer om fibromyalgi i denne eBoken (skrevet av Alexander Andorff)

Hei! Alexander her. Det hersker så mye uvitenhet og misforståelser om fibromyalgi at jeg bare måtte få skrevet en bok og få gitt faktaene litt plass. For det er nemlig slik at den manglende forståelsen også fører til en nedlatende holdning ovenfor personer som er rammet. I denne eBoken (trykket utgave kommer senere) går jeg gjennom fakta og myter om denne «KJÆRRINGSYKDOMMEN» (Ja, det er faktisk onde og uvitende tunger som kaller det det!). Denne boken bør også leses av pårørende.

En lilla dråpe i havet for rettferdig behandling

Som det står på coveret er dette en kunnskapsbasert bok som ønsker å bryte ned myter og misforståelser om det som kanskje er verdens mest kompliserte smertesyndrom. Du kan lese mer om eller kjøpe eBoken her. Jeg håper inderlig at dette er noe du vil sette pris på og som kan løse opp i misforståelser om fibromyalgi – blant allmennheten og helsepersonell. Jeg kommer til å lage en betydelig større utgave (100 fakta om fibromyalgi) dersom denne blir tatt godt i mot. Vennlig hilsen, Alexander

Bevegelse som medisin

For å oppnå en god fysisk form, må vi trene. Studier er delt rundt spørsmålet om det er kondisjonstrening eller styrketrening som gir best resultat for hjernen vår. Så sørg for variasjon og å kombinere begge deler. For å oppnå gode resultater må vi trene cirka to-tre ganger i uken med moderat til tøff trening. Noen mer tilpassede treningsmetoder for deg med fibromyalgi kan inkludere:

  • Trening i varmtvannsbasseng
  • Rolige gåturer i naturen
  • Trening på ellipsemaskin eller sykkel
  • Avspenningsøvelser

Etter lengre tid med regelmessig og effektiv trening har vi da synlige forbedringer i hjernen; nervebanene er tettere og mer omfangsrike. Dette gir flere kontakter og nervefibre i hjernen vår som øker effektiviteten. For deg som bruker trening som medisin til dine muskler og ledd, er dette gode nyheter. Nå trener du både kropp og sinn.

Gode hjelpemidler i hverdagen

Mange benytter seg også av noen hjelpemidler her og der for å bekjempe tåken.

  • For eksempel bruker mange post–it lapper til å huske noe. Kjempebra det, men du må huske at dersom du bruker for mange så vil effekten kunne bli litt borte. Den ene viktige beskjeden blir da borte i mengden.
  • Er det et møte du må huske? Legg det inn på mobilen – med alarm. Er det noe du må gjøre i løpet av morgendagen? Legg inn en påminnelse på morgenen.
  • Lager du handlelister som du glemmer å ta med til butikken? Lag et notat på mobilen istedenfor. Den er jo med uansett.

Klima og smerter ved fibromyalgi

Maria Iversen ved Norges Arktiske Universitet har skrevet sin hovedoppgave om «Klima og smerter ved fibromyalgi». Hun kom frem til følgende:

  • Luftfuktigheten kan påvirke huden og stimulere de mekanosensoriske smertereseptorene, noe som bidrar til å gi mer smerter til fibromyalgipasienter.
  • Luftfuktigheten kan påvirke overføringen av varme inn og ut av huden. Temperaturen kan stimulere temperatursensitive smertereseptorer og være årsaken til mer smerter blant disse pasientene.
  • Hun sier også at pasienter med fibromyalgi får mer smerter ved lav temperatur og høyt atmosfærisk lufttrykk.
  • Maria valgte å skrive om dette emnet fordi de fleste studier som er gjort om værforandringer og revmatiske plager ikke inkluderer fibromyalgipasienter.
  • Hun konkluderer med at det fremdeles er store uklarheter rundt dette emnet og at vi trenger mer forskning før vi kan bruke funnene i eventuelle konkrete tiltak.

Godt tips: Selvmassasje mot anspente muskler med stimulerende varmemuskelsalve


Å massere inn anspente muskler kan bidra til avspenning og lindring. Men husk å bare bruke et tynt lag, da den er veldig effektiv. Salven fungerer ved at den også øker lokal blodsirkulasjon. Du kan lese mer om eller kjøpe denne varmemuskelsalven her.

Øvelser og trening

Avspenningsøvelser og sirkulasjonsøvelser er viktige for alle med fibromyalgi. Det hjelper deg både med å redusere indre uro, samtidig som at du også strekker ut anspente og smertesensitive muskler og sener.

VIDEO: Tøyeøvelser for nakken

I første videoen nedenfor viser Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse sin egen kiropraktor Alexander Andorff fram noen anbefalte øvelser for deg med stiv nakke. Denne videoen viser deg øvelser som kan hjelpe hvis nakken er vond og stiv. Husk alltid å ta hensyn til smertebildet ditt og dagsformen. Trykk gjerne her for å se videoen i et eget leservindu (for en bedre seer-opplevelse).

Hvis ønskelig kan du også abonnere helt gratis på Youtube-kanalen vår. Der finner du hundrevis av treningsprogrammer og helseforedrag.

Dry needling (tørrnåling) kan lindre langvarige nakkesmerter

Ved kroniske smerter, slik som ved fibromyalgi, er det viktig å bruke behandlingsteknikker som setter i gang reparasjonsprosesser og gir avspenning. Spesielt i nakken og skulderpartiene. Blant de behandlingsteknikkene vi har best effekt med hos oss ønsker vi spesielt å trekke fram tørrnåling (dry needling), terapeutisk laser og bindevevsmassasje. Dette kombineres gjerne med tilpassede avspennings og tøyeøvelser for å roe ned nervestøyen i kroppen.

Oppsummering: Hjernetåke og fibromyalgi

Dette er litt hjelp på veien til å lette fibrotåken. Men å kjenne at man ikke husker like bra som før, konsentrasjonsvansker og oppmerksomhetsproblemer er noe mange kjenner seg igjen i – så det er som nevnt ovenfor ikke bare for fibromyalgipasienter dette gjelder. Det gjelder mange av oss. Og jeg vil avslutte med det jeg startet med; å redusere stress. Å redusere stress er det første og viktigste steget på veien til en bedre hukommelse. Vil vei du velger å gå for å senke stressnivåene er derimot opp til deg.

Spørsmål? Eller vil du bestille en time hos oss?

Hei! Klar for å få hjelp med smertene dine? Ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse avd. Lambertseter (Oslo) jobber vi med å være innen eliten på utredning, behandling og rehabilitering ved kroniske smerter og skader. I tillegg til korrigerende rehabiliteringstrening bruker våre behandlere også behandlingsmetoder som gir forbedret blodsirkulasjon og setter i gang reparasjonsprosesser, inkludert idrettsmassasje, leddmobilisering og terapeutisk laser. Kontakt oss eller ring oss gjerne dersom du ønsker en konsultasjon, ellers minner vi også om at vi har døgnåpen online timebestilling.

Telefon: 62 80 90 30

Epost: Lambertseterkiropraktorsenter@outlook.com

«Ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse vil du kunne få den hjelpen du trenger. Ta kontakt med oss dersom du ønsker hjelp av noen med som har ekstra høyt faglig engasjement og som innehar den ekstra kompetansen som får deg helt i mål.

Ikke i Oslo? Vi har flere klinikker.

Hvis du ikke er i nærheten av Oslo, minner vi også om at Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse har flere klinikkavdelinger andre steder i Norge, inkludert Akershus (Eidsvoll Sundet og Råholt) og Aust-Agder (Grimstad).»

Akershus: Eidsvoll Sundet

Akershus: Råholt

Aust-agder: Grimstad

Bilder og kreditering: Hjernetåke og fibromyalgi

  • Bilde 1 (kvinne med hjernetåke): iStockPhoto (lisensiert bruk), Stock photo ID: 2198689125 | Kreditering: Overearth
  • Bilde 2 (kvinne som tøyer ryggen): iStockPhoto (lisensiert bruk), Stock photo ID: 472316626 | Kreditering: KatarzynaBialasiewicz

Forskning og kilder

  1. Kravitz et al, 2015. Fibro fog and fibromyalgia: a narrative review and implications for clinical practice. Rheumatol Int. 2015 Jul;35(7):1115-25.
  2. Norges Fibromyalgiforbund
  3. Norges Revmatikerforbund

Les også:

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *