Forskning: Kiropraktorbehandling fører til færre ryggoperasjoner
Forskning: Kiropraktorbehandling fører til færre ryggoperasjoner og reduserte helsekostnader
En større forskningsstudie viser til konkrete resultater som viser at ved manglende tilgang på kiropraktorbehandling øker antallet ryggoperasjoner og belastningen på fastlegene.¹
Studien inneholdt 39278 pasienter og ble utført i USA. Det var altså en omfattende studie, og vi kommer til å komme tilbake til den og resultatene snarlig. Men først ønsker vi også å peke på en annen systematisk oversiktsstudie, den sterkeste formen av forskning, publisert i 2024, som kunne vise til at kiropraktorbehandling av spinale problemer (ryggsøylen og nakken) ga signifikant mindre helseutgifter for det offentlige – sammenlignet med medikamentell behandling via helsevesenet.² Her er det verdt å merke seg at også denne studien er amerikansk, men sett i lys av de skyhøye utgiftene til det norske helsevesenet bør det være overførbart. Noe jeg også utdyper mot slutten av denne artikkelen.
En liten tirade mot kutt i refusjonsordningen før vi går videre
På skrivende tidspunkt, altså 2.desember 2024, har regjeringen vedtatt å fjerne refusjonsordningen for utredning, behandling og rehabilitering hos kiropraktor. I seksjonen nedenfor følger en utdyping på hvorfor jeg (kiropraktor Alexander Andorff) mener at dette er et svært usolidarisk og kunnskapsløst vedtak. Her ønsker jeg å understreke at dette er utelukkende min egen personlige mening. Du kan bla forbi hele denne tiraden og se på resultatene fra studiene lenger ned i artikkelen.
2.desember 2024 vedtok AP, SP og SV det endelige statsbudsjettet for 2025. Der har de, tross store og massive protester (inkludert en underskriftskampanje signert av noen av de aller største pasientorganisasjonene), gjort et usosialt vedtak om å fjerne hele trygderefusjonen på kiropraktorbehandling. Og dette er gjort på det man må kalle kunnskapsløst grunnlag helt uten noen form for konsekvensutredning, med helseminister Jan Christian Vestre i spissen.
Rekordhøyt sykefravær i 2024 etter kutt i trygderefusjon 1.januar
Alle tall og tidligere forskning viser at dersom du fratar personer muligheten til å oppsøke hjelp ved smerter, sykdom og skader, så vil dette føre til mer langvarige plager – og i verste fall kronisk uførhet. I 3.kvartal viser SSB (statistisk sentralbyrå til et rekordhøyt sykefravær på 7,19%. Men allerede i første kvartal av 2024 så man en økning på 1.1% fra kvartalet før til 5.9%. Dette var da etter at Regjeringen ved Arbeiderpartiet, Senterpartiet og sosialistisk venstreparti 1.januar 2024 halverte trygderefusjonen til utredning og behandling hos kiropraktor. Dette til tross for konkrete tall fra NAV som viser at muskel og skjelettlidelser er den aller vanligste årsaken til sykefravær.³ For ordens skyld sier jeg selvfølgelig ikke at kuttet i trygderefusjonen er eneste faktoren her.
NAV: 10 millioner tapte dagsverk i 3.kvartal 2024
Det er over 10 millioner tapte dagsverk i dette kvartalet, på grunn av sykefraværet ifølge Nav. I andre kvartal lå sykefraværet på 7.1 prosent, og i følge E24 økte utbetalingen av sykepenger med 8,2 milliarder kroner, til totalt 64,2 milliarder.4 Når «besparingen» ved å kutte i trygderefusjonen var på i overkant 100 millioner kroner, vil dette fort komme tilbake i form av økte sykemeldinger, økt press på fastleger, økt press på helsevesenet, økt ventetid i det offentlige, samt økt sosial ulikhet.
– Ufattelig at regjeringen ignorerer tallene og kutter i tiltak som kan redusere sykefraværet
I NAV sin rapport fra 12.08.2024 skriver Moberg at det er «stort forebyggingspotensiale for muskel- og skjelettlidelser». Bare måneder før det nylig vedtatte refusjonskuttet gikk Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) ut og slo alarm om det rekordhøye sykefraværet i Norge. Med basis i at muskel og skjelettlidelser utgjør den høyeste andelen av dette sykefraværet skulle man i det minste tro at dette vil gi grunnlag for å trekke i bremsen og bestille en konsekvensanalyse? Nei. Det ble ingen konsekvensutredning av hvilke følger dette trygderefusjonskuttet ville få, selv om man allerede etter første kuttet i refusjonstakstene, med basis i tallene fra NAV, kunne vise til en økning i muskel og skjelettlidelser.
Mulige konsekvenser av kutt i trygderefusjon for utredning hos kiropraktor
- Personer blir gående lenger med udiagnostiserte skader og smerter (hovedsakelig rammer det personer med lavere inntekt, og kan dermed føre til et tydeligere sosialt klasseskille)
- Økt risiko for uførhet og kroniske plager grunnet langvarig venting
- Økt sykefravær (som allerede har steget betydelig i 2024)
- Økt ventetid for utredning i et allerede overbelastet offentlig helsevesenet
Nyere forskning har dokumentert at tidlig utredning og behandling, som utført av kiropraktorer, kan bidra til å forebygge langvarig og kostbart sykefravær, samt redusere offentlige helseutgifter.5, 2 Pris er en signifikant faktor ved valg av behandler, og mange velger – grunnet dårlig råd – å heller vente i månedsvis på hjelp. Noe som vi vet er en betydelig risikofaktor for at personene ender opp med kroniske skader eller uførhet. Å legge økt trykk på tidlig behandling og intervensjoner fra kliniker (både aktiv behandling, men også ergonomisk rådgivning og veiledning innenfor hjemmeøvelser) vil kunne være en nøkkelfaktor for å redusere det høye sykefraværet i Norge.
Burde øke refusjonstakstene – ikke fjerne de…
Ved å fjerne refusjonstakstene, selv om de allerede var alt for lave, viser nåværende regjering (AP, SP og SV), at de ikke makter å se omfanget av de sosioøkonomiske kostnadene muskel og skjelettlidelser har for Norge. Dersom man ønsker å gjøre effektiv og kostnadsbesparende tiltak mer tilgjengelige, må man øke refusjonstakstene – ikke senke dem. Ved regjeringsskiftet i 2025 er det store forhåpninger til at en ny regjering vil kunne gjeninnføre og forhøyde trygderefusjonene til utredning og behandling hos kiropraktor. To partier som konkret skrev om «reversering av tiltaket om fjerning av refusjonstakstene for kiropraktorer» i sine alternative statsbudsjetter var:
- FRP (Fremskrittspartiet)
- Rødt
Så der er det jo nydelig å se to partier, som gjerne er uenig på mange plan, at de er enige om nettopp dette. Vi håper at også andre partier, slik som Høyre, Venstre og, ikke minst, Pasientfokus kan være klare i sine meninger om refusjon til kiropraktorbehandling i diskusjon om nytt statsbudsjett i framtiden. Samtidig håper vi også at AP, SP og SV blir tvunget til å gjøre en evidensbasert konsekvensutredning for hva dette kuttet faktisk betyr. Og at dette endrer ståstedet deres rundt dette i framtiden.
Det er deilig å være kiropraktorpasient.. i Danmark!
Nylige regelendringer i Danmark gjør nå at man kan få dekket 100% av førstegangskonsultasjonen hos kiropraktor ved anbefaling om dette fra fastlegen. De har altså valgt å gå en helt annen vei enn det Norges regjering har gjort i denne tidsperioden. Der satser de heller på kiropraktorene som en ressurs man kan bruke til å forebygge og redusere det stadig økende sykefraværet innenfor muskel og skjelettlidelser. La oss håpe på at fremtidige regjeringer velger å følge i samme fotspor som vårt flotte naboland.
Min bønn til regjeringen: Ingen skam å snu… men liten grunn til å tro at de er tilbøyelige for det.
I disse dager (2.desember 2024) er det tilnærmet 100% sikkert at trygderefusjonen fjernes grunnet det vedtatte statsbudsjettet for 2025. Det jobber iherdig i flere opposisjonspartier på innsiden av Stortinget med å drøfte eventuelt framføring av det som kalles et verbalforslag. Men dette vil sannsynligvis gjelde en gjeninnføring av trygderefusjonen for kiropraktorbehandling i statsbudsjettet 2026 (altså gjeldende fra 1.januar 2026). For at det vedtatte kuttet ikke skal gå gjennom må noen av partiene i regjeringen (AP, SP eller SV) stemme i mot eget vedtak. Og basert på hvor åpne de har vært for konstruktive tilbakemeldinger tidligere, så er det vel ingen større håp på større forståelse fra hverken Støre, Brenna eller Vestre. At denne regjeringen med hånden på hjertet sier at det var vanlige folks tur må være noe av det verste tåkepratet i nyere historie.
Tilbake til forskningsstudiene
Med det ute av veien tenker jeg at vi kan gå videre til resultatene av forskningsstudiene vi nevnte på starten av denne artikkelen. Men som jo absolutt er veldig relevante i forhold til det som har blitt skrevet ovenfor.
Studie 1: «The Effect of Reduced Access to Chiropractic Care on Medical Service Use for Spine Conditions Among Older Adults»
Forskerne beskrev formålet til studien slik:
«The purpose of this study was to examine the extent to which access to chiropractic care affects medical service use among older adults with spine conditions.»
Man ønsket altså å undersøke hvordan manglende tilgang på utredning og behandling hos kiropraktor, blant eldre med spinalproblemer (ryggsøylen og nakken), påvirket helsevesenet. Etter å ha gått gjennom resultatene for hele 39278 i løpet av en fire års periode (2010 – 2014), kunne de vise til følgende resultater:
«Among those who experienced a reduction in access to chiropractic care (versus those who did not), we observed an increase in the rate of visits to primary care physicians for spine conditions (an annual increase of 32.3 visits, 95% CI: 1.4, 63.1 per 1,000) and rate of spine surgeries (an annual increase of 5.5 surgeries, 95% CI: 1.3, 9.8 per 1,000)»
De viste altså til at pr 1000 innbyggere var det en økning på 32.3 årlige besøk hos fastlegen. Samtidig viste de også til en økning på 5.5 ryggoperasjoner pr 1000 innbyggere. Dette er signifikante tall som innebærer omfattende kostnader for det offentlige helsevesenet. Videre nevner forskerne at kostnadsbesparelsen ved kiropraktorbehandling ikke tas hensyn til i helsepolitikken.
«This suggests that the chiropractic care benefit in Medicare may have an indirect effect on the use of other services for spine conditions. This has important implications for health policy decisions as it suggests that CMS may be recapturing a sizeable proportion of the payout for the chiropractic care benefit through a reduction in medical service use.»
Kostnadsbesparelsen dekker utgiftene relatert til refusjon av kiropraktorbehandling
De skriver altså at de offentlige utgiftene til utredning og behandling hos kiropraktor mest sannsynligvis dekkes inn via kostnadsbesparelser i andre deler av helsevesenet. Blant annet i form av mindre statlige utgifter til legekonsultasjoner, legespesialister og ortopediske kirurger. Dette er da uten en gang å ta hensyn til redusert sykefravær, reduserte utgifter til fysioterapeut (ryggoperasjoner krever omfattende og langvarig rehabilitering – hvor staten dekker hele kostnaden) og flere folk som kan holde seg i jobb (og dermed betale skatt).
Med tanke på ovenstående forskning, sett i relasjon til fjerning av trygderefusjonen for kiropraktorbehandling, kommer uttrykket å spare seg til fant til sin fulle rett.
Studie 2: «Cost of chiropractic versus medical management of adults with spine-related musculoskeletal pain: a systematic review»
Dette er en svært sterk studie. Det er nemlig en systematisk oversiktsstudie, som sammen med meta-analyser, vurderes å være den sterkeste formen av forskning. Formålet med studien var som følger:
«The purpose of this review was to compare costs of chiropractic and medical management of patients with spine-related pain.»
Forskerne ville altså undersøke og sammenligne kostnadene relatert til om en person med spinale smerter (de refererer da til ryggsøylen og nakken), gikk til kiropraktor eller lege som førstegangskonsultasjon. De kunne konkludere med følgende:
«Patients with spine-related musculoskeletal pain who consulted a chiropractor as their initial provider incurred substantially decreased downstream healthcare services and associated costs, resulting in lower overall healthcare costs compared with medical management.»
– Pasienter som gikk til kiropraktor først ga betydelig mindre kostnader for det offentlige helsevesenet
Den systematiske oversiktsstudien ga signifikante resultater som viste til at dersom pasienter med ryggsøyle-relaterte smerter gikk til kiropraktor først, førte dette til en betydelig reduksjon i bruk av offentlige (og gjerne dyre) helsetjenester. Dette inkluderer mindre bruk av dyre utredninger hos legespesialister og redusert bruk av injeksjoner og medikamenter (inkludert sterke opiater).
«While observational studies cannot prove causation, the recurrent theme of the data seems to support the utilization of chiropractors as the initial provider for an episode of spine-related musculoskeletal pain.»
– Kiropraktorer bør være førstevalget ved smerter i ryggsøylen og nakken (spinale muskuloskeletale plager)
Videre går forskerne gjennom konkrete holdepunkter for at kiropraktor bør brukes betydelig mer, og muligens også være primærvalget ved slike smerter relatert til ryggsøylen.
Dette er forskning som står i sterk kontrast til det nylige refusjonskuttet vedtatt av regjeringen. Ved slike vedtak skulle man jo tro at det å innhente kunnskap om konsekvenser og relevant forskning var førsteprioritet. Men de gjeldende politikerne, med Jan Christian Vestre (AP) i spissen som sittende helseminister og Tonje Brenne (AP) som arbeids- og inkluderingsminister, ser altså ut til å ha hoppet glatt over det i dette tilfellet. Noe som er både kunnskapsløst og pretensiøst i lys av det stadig økende sykefraværet. Forhåpentligvis kan fremtidige regjeringer ta lærdom av dette. Hvis du er enig med meg ville jeg satt stor pris på om du enten kommenter i kommentarfeltet nedenfor, eller skriver under på underskriftskampanjen til Norsk Kiropraktorforening her som protesterer mot refusjonskuttet (lenken åpner i et nytt leservindu).
Kilder og forskning
- Davis et al, 2021. The Effect of Reduced Access to Chiropractic Care on Medical Service Use for Spine Conditions Among Older Adults. J Manipulative Physiol Ther. 2021 Aug 8;44(5):353–362.
- Farabaugh et al, 2024. Cost of chiropractic versus medical management of adults with spine-related musculoskeletal pain: a systematic review. Chiropr Man Therap. 2024 Mar 6;32:8.
- NAV v/ Lene Lehmann Moberg, 12.08.2024. Rapport: «Muskel- og skjelettlidelser er fortsatt den vanligste årsaken til sykefravær.»
- E24: «Brenna slår alarm om utgiftsbombe: – Nødt til å bremse». Publisert: 5. oktober 2024.
- Ekhammar et al, 2024. The PREVSAM model, «prevention of sickness absence through early identification and rehabilitation of at-risk patients with musculoskeletal disorders», is seen as beneficial for patients risking persistent musculoskeletal disorders but may be difficult to implement – a focus group study. Disabil Rehabil . 2024 May 27:1-11.
Bilder og kreditering
- Bilde 1 (kvinne med lumbago): iStockPhoto (lisensiert bruk), Stock photo ID: 1409303869 | Kreditering: gorodenkoff
- Bilde 2 (bygningsarbeider med vondt i korsryggen): iStockPhoto (lisensiert bruk), Stock photo ID: 1142818917 | Kreditering: dima_sidelnikov
- Bilde 3 (kiropraktor som peker på en anatomisk modell av en ryggsøyle): iStockPhoto (lisensiert bruk), Stock photo ID: 1207112295 | Kreditering: Natali_Mis
- Bilde 4 (kiropraktor som undersøker hoftefunksjon): iStockPhoto (lisensiert bruk), Stock photo ID: 1074232014 | Kreditering: LSOphoto
- Bilde 5 (politiker som holder tale): iStockPhoto (lisensiert bruk), Stock photo ID: 1530475181 | Kreditering: Mihajlo Maricic
- Bilde 6 (norsk valuta og kalkulator): iStockPhoto (lisensiert bruk), Stock photo ID: 1325658062 | Kreditering: FJZEA
- Bilde 7 (kiropraktor som veileder og viser en ryggsøyle til eldre kvinne): iStockPhoto (lisensiert bruk), Stock photo ID: 1525314481 | Kreditering: Vittorio Gravino
Les også: Stor guide om ryggprolaps
Les også: 11 øvelser mot falsk isjias
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!