Fibromyalgi og melkesyre: Når musklene surner

Fibromyalgi og melkesyre: Når musklene surner

Mange med fibromyalgi opplever at musklene blir svært raskt slitne og utmattet. Forskere mener dette kan skyldes raskere oppbygning av melkesyre (laktat) enn det som er vanlig.

Mange med fibromyalgi melder om at musklene føles tunge og utmattet etter selv lett belastning. Dette forekommer gjerne spesielt i dårlige perioder. Nå mener visse forskere at dette svaret kan ligge i hvordan pasienter med fibromyalgi biokjemisk bearbeider og prosesserer laktat – også kjent som melkesyre.¹ Hvis ikke kroppen klarer å frakte bort nok av laktatet vil dette gradvis bygge seg opp og gi negativ påvirkning. I denne artikkelen skrevet av oss ved Vondtklinikkene avd. Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi (Oslo) vil du lære mer om hva forskningen sier om fibromyalgi og melkesyre og hva de mener er årsaken til dette.

Kan også gjelde annen usynlig sykdom (POTS, ME og CFS)

Her er det viktig å nevne at denne laktat-mekanismen også kan være aktuell for andre diagnoser, slik som POTS, ME og CFS. I tillegg vil vi gi konkrete råd om egenhjelp (blant annet sirkulasjonsfremmende tiltak som selvmassasje med varmesalve) og moderne behandling (inkludert terapeutisk laserterapi og tørrnåling – som begge har vist dokumentert effekt ved at de kan gi mindre muskelstølhet og muskelutmattelse).

Det finnes dessverre ingen kur for fibromyalgi. Diagnosen er et avansert og kronisk smertesyndrom. Men det går an å få en bedre hverdag med aktive egentiltak som egner seg for deg. Dòg er det svært viktig å finne fram til hvilke som er best egnet for akkurat deg. I kampen mot for mye melkesyre er det spesielt viktig med tiltak som stimulerer blodsirkulasjon i kroppen. Dette inkluderer bruk av varmesalve, bruk av kompresjonstøy (hansker og sokker), samt selvmassasje med terapeutisk fotrulle og håndholdt massasjeapparat. Alle produktanbefalinger åpner i et nytt leservindu hvor du kan lese mer om eller kjøpe produktene.

Fibromyalgi: En av verdens mest kompliserte diagnoser

Her i Oslo ved Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi anerkjenner vi hvor utrolig komplisert fibromyalgi er. Det finnes en rekke svært godt studier som dokumenterer dette, og vi har skrevet en rekke artikler som kan være av interesse for deg som ønsker å oppdatere deg på denne forskningen. Du kan for eksempel starte med disse:

Disse lenkene åpner i et nytt leservindu slik at du kan fortsette å lese ferdig denne artikkelen først. En evidensbasert og helhetlig behandlingstilnærming ved elementer med aktiv behandling og egenhjelp er essensielt for å få en bedre hverdag. Personer med fibromyalgi må møtes med respekt, empati og anerkjennelse. Ikke mistillit og mistro. Vi jobber aktivt for å fremme helsekunnskap vedrørende denne og andre usynlige sykdommer slik at dette blir en realitet.

«Vi setter stor pris på om du vil følge oss på sosiale medier og aktivt bidra til å dele innholdet vårt videre. Alle likes, kommentarer og delinger teller. Sammen kan vi utgjøre en stor forskjell! Vennlig hilsen, Alexander & resten av gjengen»

1. For mye melkesyre i musklene

For mye melkesyre i blodet fører primært sett til to hovedsymptomer:

  • Muskelutmattelse
  • Muskelsårhet

Alle som har pushet seg litt hardt fysisk kan kjenne seg igjen i den tunge fornemmelsen som musklene får ved større belastning. Desto større opphopningen er, desto verre blir symptomene og ubehaget. Ved ekstra høye nivåer kan det også føre til:

  • En brennende følelse i musklene
  • Muskulære kramper
  • Muskelsvakhet
  • Fatigue
  • Uvelhet, uggenhet og kvalme

For de aller fleste fibromyalgipasienter er ingen av disse symptomene ukjent farvann. Mange vil nok kjenne seg igjen i majoriteten av dem. Kanskje ikke på den måten at alle forekommer samtidig til samme tid, men heller at de forekommer episodisk.

Sirkulasjon bidrar til å redusere laktat i blodet

Når vi har nok oksygen i blodet klarer kroppen å frakte bort melkesyren. Dette kalles aerobe forhold – altså at vi har nok oksygen. Hvis vi jobber under anaerobe forhold innebærer dette at man ikke har nok oksygen, og at dette fører til en opphopning av melkesyre. Å stimulere sirkulasjon under aerobe forhold kan bidra til å:

  • Øke blodsirkulasjonen
  • Redusere ødem og væskeansamling
  • Redusere muskelutmattelse

Når vi bruker kompresj0nstøy eller utfører selvmassasje inn mot sure muskler kan dette fungere lindrende. Regelmessig bruk av slike egentiltak kan aktivt bidra til mindre melkesyre og et høyere innhold av oksygen. Enkle selvhjelpsmetoder for dette inkluderer, blant annet, bruk av varmesalve eller håndholdt massasjeapparat inn mot større muskelgrupper, rulling på terapeutisk fotmassasjerulle (føttene har oftest dårligst sirkulasjon) og bruk av kompresjonstøy (hansker og sokker).

Godt tips: Selvmassasje med smertelindrende varmesalve


Egenmassasje med varmesalve mot slitne og vonde muskler er et veldig populært egentiltak for mange med regelmessige smerter i kroppen. Varmesalver fungerer ved at de stimulerer blodsirkulasjonen, forstyrrer smertesignalene og gir lindring. Vi anbefaler ofte varmesalver til våre pasienter, og da særlig de med innhold av capsaicin, slik som denne. Prøv å massere den inn mot større muskelgrupper, men husk å kun bruke et svært tynt lag. Ellers vil du kunne oppleve at huden blir rødlig og irritert. Hvis du opplever dette er det høyst sannsynlig at du har brukt for mye. Du kan lese mer om den eller kjøpe denne anbefalte varmesalven via lenken her.

Kompresjonstøy for hender og føtter er enkle hverdagstiltak

Det er godt dokumentert at bruk av kompresjonstøy kan bidra til å stimulere sirkulasjonen og redusere hovenhet i hender og føtter. Studier har vist at personer med leddgikt opplever en signifikant reduksjon i smerter og hevelser i hendene ved bruk av kompresjonshansker.² Her er det viktig å nevne at dette ikke bare stimulerer lokal sirkulasjon, men også en økning i den totale sirkulasjonen.

Godt tips: Bruk kompresjonshansker for å stimulere sirkulasjon

Her ser du de kompresjonshanskene (med kobberinfusjon) vi regelmessig anbefaler til pasienter som kan ha nytte av disse. Vi anbefaler som nevnt også bruk av kompresjonssokker for optimal effekt. Du kan lese mer om eller kjøpe disse hanskene via lenken her.

2. Moderne behandling mot sure muskler

Ved alle våre klinikkavdelinger tilhørende Vondtklinikkene tilbyr vi terapeutisk laserbehandling og tørrnåling (dry needling). Spesielt førstnevnte kan vise til spesielt spennende dokumentert effekt for de som plages med tidlig utmattelse i musklene. Meta-analyser, den sterkeste formen av forskning, på idrettsutøvere, har nemlig vist at behandling med terapeutisk laser kan:

  • Redusere muskelsårhet
  • Gi bedre muskulær funksjon
  • Forbedre muskelrestitusjon

Denne meta-analysen publisert i tidsskriftet Sports Health er jo svært aktuell for pasienter med fibromyalgi også.³ Heldigvis er det også gjort gode systematiske oversiktsstudier på effekten av terapeutisk laser på fibromyalgi-pasienter også. Også den kan vise til svært spennende og positive effekter, inkludert en reduksjon i smerter og antall vonde tenderpunkter. I tillegg meldte pasientene om en forbedret livskvalitet og hverdagsfunksjon.4 Faktorer som ble undersøkt før og etter behandlingene inkluderte også:

  • Smertealvorlighet
  • Tenderpunkter (smertefulle områder assosiert med fibromyalgi)
  • Fatigue
  • Stivhet
  • Depresjon
  • Angst

Vondtklinikkene: Vi hjelper deg med komplekse smerter med moderne behandlingsmetoder

Kiropraktor Ole-Magnus Westengen

Hei! Jeg heter Ole og jobber her på klinikken på Lambertseter. Våre offentlig autoriserte klinikere ved Vondtklinikkene avdeling Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi her i Oslo har en særegen faglig interesse og kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av komplekse smerter. Vi jobber målbevisst for å hjelpe deg med å finne årsaken til smertene og symptomene dine – og deretter hjelpe deg med å lindre dem og bli kvitt dem på best mulig måte. Ved fibromyalgi er det viktig å kombinere flere behandlingsmetoder for å oppnå best mulig effekt, og særlig behandling med terapeutisk laser er en behandlingsform som jeg ønsker å trekke fram. Hvis du ikke er i Oslo har vi også andre klinikkavdelinger blant annet i Agder og Eidsvoll. Du kan se en fullstendig klinikkoversikt her (lenken åpner i et nytt leservindu).

3. Terapeutisk laserbehandling og mitokondriell dysfunksjon

Man har funnet klare indikasjoner på at mitokondriell dysfunksjon kan være en medvirkende årsak ved mange typer av usynlig sykdom – inkludert fibromyalgi og POTS. Mitokondriene er altså «energiverkene» i cellene våre. Studien ‘Evaluation of mitochondrial respiratory chain activity in muscle healing by low-level laser therapy’ publisert i tidsskriftet Journal of photobiology and photochemistry skrev blant annet:

«Recent studies demonstrate that low-level laser therapy (LLLT) modulates many biochemical processes, especially the decrease of muscle injures, the increase in mitochondrial respiration and ATP synthesis for accelerating the healing process.» – Silveira et al5

De viser altså til hvordan forskningen har gitt signifikant dokumentasjon på at lav-dose laserbehandling (terapeutisk laser) har en rekke biokjemiske effekter. Inkludert forebygging av muskelskader, økt aktivitet i mitokondriene og ATP-syntese (som bidrar til raskere skadetilheling). Dette er svært spennende og godt dokumenterte effekter som ikke bør forbigås i stillhet. Kontakt oss gjerne dersom du lurer på om dette kan være en behandling som er gunstig for deg.

Terapeutisk laser og Takahashi-protokollen

Et vanlig behandlingsopplegg med terapeutisk laser følger gjerne Takahashi-protokollen. Takahashi er en ledende forsker på lav-dose laserbehandling og dens biokjemiske prosesser. Dette er altså en dokumentert framgangsmåte som brukes ved blant annet skader og prolaps. Forskerne fant ut at det å behandle to ganger i uken i fire uker ga svært gode resultater, i form av smertelindring og bedring, også ved langvarige nakkeprolaps.6 Som gjerne regnes som noe av det vanskeligste å behandle trygt og effektivt. Og det er nettopp derfor vi også følger denne behandlingsprotokollen ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse.

Oppsummering: Fibromyalgi og melkesyre

Tunge og støle muskler blant fibromyalgipasienter kan altså skyldes for lite oksygen i blodstrømmen, noe som igjen fører til opphopning av laktat. Dette kan føre til en brennende utmattelse i musklene, og kan også gjøre at du føler deg uggen og litt uvel. Vi har også gitt konkrete råd om hvordan du selv kan motarbeide sure muskler, og også vist til hvordan nyere forskning peker på at terapeutisk laserbehandling er en anbefalt behandlingsform for pasienter med fibromyalgi og annen usynlig sykdom. Ta gjerne kontakt med oss dersom du har noen spørsmål. Vi besvarer gladelig alle henvendelser. Du kan enkelt bestille time via vår døgnåpne online timebestilling eller ved å ringe oss.

Spørsmål? Eller vil du bestille en time?

Celine Grønbech

[Fysioterapeut Celine Grønbech hos oss er svært dyktig på bruk av terapeutisk laser og benytter Takahashi-protokollen der dette er klinisk riktig]

Hei! Jeg heter Celine og jobber som fysioterapeut her i Oslo på Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi. Kontakt oss gjerne via en av våre kontaktmuligheter, kontaktskjema eller på vår Facebook-side hvis du har noen spørsmål. For timebestilling har vi døgnåpen online timebestilling – slik at du kan finne konsultasjonstiden som passer best for seg selv. Du kan også gjerne ringe oss innenfor klinikkens åpningstider, men det beste for alle parter er altså å bruke online booking. Våre dyktige behandlere ser fram imot til å hjelpe deg. Hvis du ikke bor i Oslo kan du se en oversikt over våre andre tilhørende klinikker her (Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse).

Oslo: Lambertseter (bydel Nordstrand)

Akershus: Eidsvoll Sundet

Akershus: Råholt

Agder: Grimstad

«Usynlig sykdom har sin pris,

lider i mørket på stille vis,

i hjertet bærer vi flammen,

håper seirer – alltid sammen»

Dikt av kiropraktor Alexander Andorff

Trykk her eller på bildet nedenfor for å gå til Lambertseter Kiropraktorsenter & Fysioterapi sin online timebestilling.

(klikk på bildet ovenfor for å se ledige timer)

Telefon: 62 80 90 30

Epost: Lambertseterkiropraktorsenter@outlook.com

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi

Video: Fibromyalgi og melkesyre

For deg som er interessert i nyere forskning på fibromyalgi kan det være greit å kjenne til vår nye videoserie om nettopp dette. Videoen nedenfor er ment som en introduksjon til dette konseptet og går gjennom nyere forskning om fibromyalgi og usynlig sykdom.

VIDEO: 5 nye studier om fibromyalgi (norsk versjon)

I denne videoen snakker Alexander Andorff blant annet om en ny forskningsstudie om fibromyalgi og melkesyre. Du finner også en engelsk versjon der på youtube-kanalen vår.


Bli med i familien vår og abonner gratis på vår Youtube-kanal (klikk her – lenken åpner i nytt vindu). På kanalen vår finner du en rekke gratis helseressurser og treningsprogrammer tilpasset for dine smertediagnoser.

Kilder og forskning: Fibromyalgi og melkesyre – når musklene surner
  1. Gerdle et al, 2024. Pain and the biochemistry of fibromyalgia: patterns of peripheral cytokines and chemokines contribute to the differentiation between fibromyalgia and controls and are associated with pain, fat infiltration and content. Front Pain Res (Lausanne). 2024; 5: 1288024.
  2. Culic et al, 1979. Efficacy of compression gloves in rheumatoid arthritis. Am J Phys Med. 1979 Dec;58(6):278-84.
  3. Luo et al, 2022. Effects of Low-Level Laser Therapy on Muscular Performance and Soreness Recovery in Athletes: A Meta-analysis of Randomized Controlled Trials. Sports Health. 2022 Sep-Oct;14(5):687-693.
  4. Yeh et al, 2019. Low-Level Laser Therapy for Fibromyalgia: A Systematic Review and Meta-Analysis. Pain Physician. 2019 May;22(3):241-254.
  5. Silveira et al, 2009. Evaluation of mitochondrial respiratory chain activity in muscle healing by low-level laser therapy. J Photochem Photobiol B . 2009 May 4;95(2):89-92.
  6. Takahashi et al, 2012. Low level laser therapy for patients with cervical disk hernia. Laser Ther . 2012 Sep 30;21(3):193-7.
Bilder og kreditering

Coverbilde: iStockphoto (lisensiert bruk). Stock photo ID: 1042469908 Credit: Micolino

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *