Fibromyalgi og kosthold: Hva er best mat for deg?
Fibromyalgi og kosthold: Hva er best mat for deg? (forskningsbasert)
Er du rammet av fibromyalgi og lurer på hva som er riktig kosthold for akkurat deg? Forskning har vist at mange med fibromyalgi kan ha positiv effekt av å spise riktig kosthold tilpasset dem selv.
Her er det viktig å få fram tidlig at denne artikkelen er basert på en stor oversiktsstudie publisert i forskningstidskriftet Pain Management.¹ Denne studien har definitivt tålt tidens tann pr 2025, og baserte seg på 29 artikler som hadde gått gjennom hvordan kosthold og mat kan påvirke symptomer og smerter ved fibromyalgi. Dette er altså den sterkeste formen av forskning.
Betennelsefremmende vs anti-inflammatorisk
Med basis i dette vil denne artikkelen forsøke å gå gjennom anbefalt kosthold og ernæring for pasienter med fibromyalgi. I tillegg går vi også noe inn på hva slags mat og ingredienser man bør unngå – for eksempel de som er pro-inflammatoriske (betennelsesskapende). Bruk gjerne kommentarfeltet nedenfor eller vår facebookside – og del gjerne innlegget videre hvis du synes det er spennende.
«Med kosthold og mat er det viktig å holde tungen rett i munn. For her er det nemlig store individuelle forskjeller. Noen kan ha god effekt av noe – som andre ikke har noen større effekt av. Derfor er det viktig at du også selv kartlegger hva som fungerer best for deg.»
Forskningsrapport: Den beste fibromyalgidietten?
Som kjent er fibromyalgi en kronisk smertediagnose som medfører betydelige smerter i muskler og skjelett – samt dårligere søvn og ofte nedsatt kognitiv funksjon (for eksempel hukommelse og fibrotåke). Det finnes dessverre ingen kur, men ved å ta i bruk forskningen så kan man bli klokere på hva som kan lindre diagnosen og dens symptomer. Hva man spiser og kosthold spiller en sentral rolle i å dempe betennelsesreaksjoner i kroppen og å senke smertesensitiviteten i smertefulle muskelfibre.
Gode tips: I denne artikkelen vil vi altså, med bakgrunn i meta-analyser, se nærmere på hva som kan være det beste kostholdet for pasienter som er rammet av det kroniske smertesyndromet fibromyalgi. Blant annet ser vi nærmere på lowFodMap vs høyFodMap.
I denne guiden om fibromyalgi og kosthold vil du kunne lese mer om:
- Kroppen og triggere
- Mat man bør spise hvis man har fibromyalgi
- Grønnsaker (lav vs høyFodmap)
- Frukt og bær
- Nøtter og frø
- Hva med ost og meieriprodukter?
- Drikkevarer
- Mat rik på omega 3
- Høyt innhold av magre proteiner
- Anbefalte småretter (oppskrifter)
- Mat man bør unngå
- Andre kostholdsråd for de med fibromyalgi
- Oppsummering
- Still oss spørsmål eller bestill time
Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse: Vi tar din helhetlige helse på alvor!
Hei! Ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse avd. Lambertseter Kiropraktorsenter & Fysioterapi i Oslo har vi omfattende erfaring og videre utdanning innen utredning, behandling og rehabilitering av skader og smerter i bevegelsesapparatet. Dette gjelder også ved alle våre andre klinikkavdelinger i Norge, inkludert i Akershus (Eidsvoll Sundet og Råholt) og Aust-Agder (Grimstad).
1. Lær deg å høre på kroppen din
Mange med fibromyalgi vet hvor viktig det er å høre på kroppen for å unngå smertetopper og «flare ups» (episoder med betydelig mer symptomer). Derfor er mange også veldig opptatt av kostholdet sitt, grunnet at man vet at riktig kosthold kan redusere smerter ved fibromyalgi, men at man også vet at feil type mat kan føre til forverring.
Vi ønsker å redusere kronisk lav-gradig inflammasjon
Veldig kort fortalt, så er det slik at man vil unngå pro-inflammatorisk mat (betennelsesskapende) og heller prøve å spise mer betennelsesdempende mat (anti-inflammatorisk). Særlig med tanke på at forskningen også har dokumentert økte betennelsesreaksjoner i hjernen hos en rekke pasienter med fibromyalgi. Denne oversiktsstudien (Holton et al) publisert i Pain Management konkluderte med at mangler på visse næringsstoffer kunne medføre høyere forekomst av symptomer og at riktig kosthold kunne være med på å redusere både smerter og symptomer. Se kildereferanse til studien nederst i artikkelen.
I gamle dager trodde man at fibromyalgi var en psykisk sykdom (!)
For veldig mange år siden mente leger at fibromyalgi utelukkende var en psykisk sykdom. Provoserende, sant? Det var ikke før i 1981 at den første studien bekreftet det som var symptomer på fibromyalgi og i 1991 skrev America College of Rheumatology retningslinjer for å hjelpe til med å diagnostisere fibromyalgi.
Forskningen gjør heldigvis framskritt
Forskning og kliniske studier gjør stadig framgang og vi kan nå delvis lindre fibromyalgi på mange måter. Blant annet forskes det på biokjemiske markører som kan antyde fibromyalgi. En kombinasjon av egentiltak, behandlinger og riktig kosthold spiller sentrale roller. Nå skal vi se litt nærmere på hva de med fibromyalgi bør inkludere i kostholdet sitt og hva slags mat de bør holde seg unna. Vi starter med maten som man bør spise.
«Igjen minner vi på at dette ikke er våre personlige meninger eller lignende, men direkte basert på den store meta-analysen til Holton et al»
2. Mat man bør spise hvis man har fibromyalgi
I denne delen av artikkelen vil vi dele inn mat og ingredienser inn i forskjellige kategorier. Deretter vil vi se på lav-FODMAP og høy-FODMAP innenfor disse kategoriene. Kategoriene er som følger:
- Grønnsaker
- Frukt og bær
- Nøtter og frø
- Meieriprodukter og ost
- Drikkevarer
3. Grønnsaker (lav vs høyFodmap)
Tilstander som irritabel tarm, fordøyelsesbesvær og autoimmune diagnoser er vanlige blant de som har fått diagnosen fibromyalgi. Noen av de beste forskerne på området er enige om at mat med tilpasset antall kalorier og moderert fiberinnhold som samtidig inneholder høye nivåer av antioksidanter og fytokjemikalier (helsebringende plantenæringsstoffer).
– Naturlig mat er en viktig hjørnestein i kostholdet
Vi finner betydelige mengder av disse i grønnsaker og frukt – og det er derfor man anbefaler at slik naturlig mat bør være en essensiell del av kostholdet til de med fibromyalgi. De som er sensitive bør prøve seg på en lav-fodmap tilnærming for å utelukke eventuelle grønnsaker og frukter de ikke tåler. Et naturlig anti-inflammatorisk kosthold kan gi mange helsegevinster.
Hva er FODMAP?
FODMAP er faktisk et engelsk ord som ble særlig kjent når FODMAP-dietten ble lansert av Peter Gibson og Sue Shepard i 2005. Det er et akronym hvor hver bokstav står for ulike sukkerarter i maten. Disse innebærer:
- Fermenterbare oligosakkarider
- Disakkarider
- Monosakkarider
- Polyoler (sorbitol, mannitol, xylitol, maltitol)
Felles for disse er at det er vanskelig for kroppen å absorbere disse i tynntarmen, og at de derfor heller brytes ned i tykktarmen i en gjæringsprosess (som kan være krevende for tarmsystemet). De ovenstående sukkerartene inkluderer fruktsukker, melkesukker, fruktaner og galaktaner.
Lav-FODMAP versus høy-FODMAP
Med kunnskap i det vi akkurat har lært forstår vi da at lav-FODMAP innebærer et kosthold med redusert inntak av komplekse sukkerarter og karbohydrater som er vanskelige å fordøye for tarmsystemet.
Lav-FODMAP: Eksempler på gode grønnsaker
- Agurk
- Aubergine
- Babymais
- Blomkål (i kokt tilstand)
- Brekkbønner
- Brokkoli (men ikke stilken)
- Chili
- Gulrøtter
- Grønne bønner
- Grønne linser
- Grønnkål
- Ingefær
- Kinakål
- Kålrot
- Paprika (rød)
- Pastinakk
- Persille
- Potet
- Purre (ikke stilken)
- Reddik
- Rosenkål
- Ruccolasalat
- Rødbet
- Røde linser
- Salat
- Sellerirot
- Sitrongress
- Sopp (sjampinjong, hermetisk utgave)
- Spinat
- Spirer (alfalfa)
- Squash
- Tomat
Alle grønnsaker i lav-FODMAP vurderes som trygge og gode for de med fibromyalgi og irritabel tarm. Send oss en kommentar dersom du har innspill.
Høy-FODMAP: Eksempler på grønnsaker som ikke er gunstige
- Asparges
- Artisjokk
- Avokado (medium-FODMAP)
- Blomkål (rå)
- Brokkolistilk
- Bønner
- Erter (grønne)
- Fennikel
- Jordskokk
- Kikerter
- Kål (savoy)
- Løk
- Mais (medium-FODMAP)
- Purre (stilken)
- Rødbeter (medium-FODMAP ved over 32 gram)
- Sopp
- Sukkererter (medium-FODMAP)
- Sjalottløk
- Søtpotet
- Vårløk
Dette er eksempler på grønnsaker som har høyere innhold av de nevnte sukkerartene og tunge karbohydrater (høy-FODMAP). Altså at de, blant annet, kan forårsake fordøyelsesbesvær og irritere tarmen. Pasienter med fibromyalgi bør altså forsøke å redusere inntaket av disse.
4. Frukt og bær
I denne delen av artikkelen går vi gjennom hvilke typer av frukt og bær som er gode for de med fibromyalgi (lav-FODMAP) – og hvilke som det tilrådes å kutte ut eller ha et redusert inntak av (høy-FODMAP). Vi har delt det inn i to kategorier. Først går vi gjennom frukt og deretter bær.
Lav-FODMAP: Lett fordøyelig frukt
- Ananas
- Appelsin
- Dragefrukt
- Drue
- Galiamelon
- Honningmelon
- Kantalupmelon
- Kiwi
- Klementin
- Lime
- Mandarin
- Pasjonsfrukt
- Papaya
- Rabarbra
- Sitron
- Stjernefrukt
Viktig å bemerke seg at de med fibromyalgi ser ut til å ha en bedre toleranse ovenfor umodne bananer til sammenligning med mer modne bananer.
Høy-FODMAP: Frukt med høyt innhold av uønskede sukkerarter og tunge karbohydrater
- Aprikos
- Banan
- Eple (medium-FODMAP)
- Fersken
- Fiken
- Mango (medium-FODMAP)
- Nektariner
- Plommer
- Pære
- Sitron
- Tørket frukt (inkludert rosiner og svisker)
- Vannmelon
En gradvis kartlegging er ofte det beste når man forsøker å finne ut av hvilken type mat og ingredienser man reagerer mest på.
Lav-FODMAP: Bær som er best for personer med fibromyalgi og irritabel tarm
- Blåbær (blå kjerne)
- Bringebær (medium-FODMAP)
- Jordbær
- Tranebær (medium-FODMAP)
- Tyttebær
Høy-FODMAP: Bær som er tunge å fordøye
- Bjørnebær
- Kirsebær
- Moreller
- Solbær
5. Nøtter og frø
Nøtter og frø inneholder mange gode næringsstoffer. Å tilføre nøtter og frø til kostholdet kan ha store helsefordeler. De aller fleste faller inn under lav-FODMAP, men det er to typer du bør unngå som havner i høy-FODMAP.
Lav-FODMAP: Næringsrike nøtter og frø som er lette å fordøye
- Chiafrø
- Gresskarfrø
- Hasselnøtter (medium-FODMAP)
- Linfrø
- Macadamianøtter
- Mandler (medium-FODMAP)
- Peanøtter
- Pekannøtter
- Pinjekjerner
- Sesamfrø
- Solsikkefrø
- Valmuefrø
- Valnøtter
Høy-FODMAP: To nøtter du bør styre unna
- Cashewnøtter
- Pistasjenøtter
Som du ser kan du trygt spise de aller fleste typer nøtter og frø. Men akkurat cashew og pistasjenøtter er vanskeligere å fordøye, noe som kan være nyttig informasjon for deg som er plaget med irritabel tarm.
6. Meieriprodukter og ost
Mange blir overrasket når de får høre at det er en rekke meieriprodukter og oster som blir kategorisert som lav-FODMAP. Samtidig er det også en god del meieriprodukter som er høy-FODMAP.
Lav-FODMAP: Visse typer melk, meieriprodukter og ost
- Blåmuggost
- Brie
- Camembert
- Cheddar
- Fetaost
- Hvitost
- Kavli smøreoster
- Manchego
- Margarin
- Meierismør
- Mozzarella
- Laktosefri/redusert fløte
- Laktosefri/redusert iskrem
- Laktosefri/redusert kesam
- Laktosefri/redusert kremfløte
- Laktosefri/redusert melk
- Laktosefri/redusert rømme
- Laktosefri/redusert yoghurt
- Parmesan
- Pultost
- Ricotta
- Sveitserost
Medium-FODMAP: Melkealternativer
- Havremelk
- Kokosmelk
- Mandelmelk
- Rismelk
Høy-FODMAP: Melk, ost og alternativer
- Brunost
- Fløte
- Iskrem
- Kefir
- Kesam
- Krydderost
- Melk fra pattedyr
- Prim
- Rømme
- Soyamelk
- Vaniljesaus
- Yoghurt
Som du kan se av ovenstående er det slik at laktose er noe du aller helst bør styre unna hvis du vil redusere inflammasjon i kroppen. Dette er også fordi dette melkesukkeret er pro-inflammatorisk (bidrar til økte betennelsesreaksjoner i kroppen).
Studie: Sensitivitet ovenfor laktose, gluten og fodmap
Forsking har vist at tarmsystemet til pasienter med fibromyalgi har økt sensitivitet ovenfor gluten, laktose og ingredienser med høyt innhold av FodMap.² Blant annet lenket de dette til at dette førte til høyere innhold av bakterier i tarmene.
«These include sensitivity to dietary constituents such as gluten, lactose or FODMAPs or alterations in the brain-gut axis as a result of small intestinal bacterial overgrowth or subclinical enteric infections such as giardiasis.» – Slim et al
7. Drikkevarer
Mange blir lettet når de hører at svart kaffe (uten melk), vin (både hvit og rød), samt øl, faktisk faller inn i kategorien lav-FODMAP. Men, så var det jo det med at alkohol er pro-inflammatorisk da. Ok, la oss utsette akkurat det til senere i artikkelen.
Lav-FODMAP: Disse drikkevarene er lettere å fordøye
- Farris
- Kakao (uten melk eller med laktosefri melk)
- Laktosefri melk
- Pulverkaffe
- Saft fra lav-FODMAP bær og frukt
- Saft (light)
- Svart kaffe (uten melk eller med laktosefri melk)
- Te (chai, grønn, hvit, peppermynte og rooibos)
- Tomatjuice
- Tranebærjuice
- Vin (både hvit og rød)
- Øl
Høy-FODMAP: Drikkevarer du bør unngå
- Brus med fruktkonsentrat
- Cider
- Dessertvin
- Juice fra konsentrat
- Juice fra høy-FODMAP frukt og bær
- Kaffe med kumelk
- Kakao med kumelk
- Likør
- Tropisk juice
- Rusbrus
- Sterk te (fennikel, chai, kamille og urtete)
8. Mat rik på omega 3
Omega-3 er en essensiell fettsyre. Dette er et næringsstoff som kroppen din trenger til blant annet å bekjempe betennelsesreaksjoner, men som den ikke kan lage på egen hånd. Derfor må man få i seg omega-3 via kostholdet man spiser.
– De aller beste kildene
Fet kaldvannsfisk, valnøtter, linfrø og tofu regnes som de beste kildene til omega-3. Makrell innehar høyest innhold av omega-3, så det å for eksempel spise makrell i tomat på brødet (helst gjærfritt) kan være en god ide for å dekke dette behovet. Laks, ørret, sild og sardiner er andre meget gode kilder til omega-3.
Eksempler på mat med høyt innhold av omega-3 for personer med fibromyalgi:
- Avokado (medium-FODMAP)
- Blomkål (lav-FODMAP)
- Blåbær (lav-FODMAP)
- Bringebær (medium-FODMAP)
- Brokkoli (lav-FODMAP)
- Brokkolispirer (lav-FODMAP)
- Bønner (lav-FODMAP)
- Chiafrø (lav-FODMAP)
- Fiskekaviar (lav-FODMAP)
- Grønnsaksolje
- Laks (lav-FODMAP)
- Linfrø (lav-FODMAP)
- Makrell (lav-FODMAP)
- Rosenkål (lav-FODMAP)
- Sardiner (lav-FODMAP)
- Sild (lav-FODmap)
- Spinat (lav-FODMAP)
- Torsk (lav-FODMAP)
- Tunfisk (lav-FODMAP)
- Valnøtter (lav-FODMAP)
- Ørret (lav-FODMAP)
9. Høyt innhold av magre proteiner
Fatigue, reduserte energinivåer og utmattelse er vanlige symptomer blant de rammet av fibromyalgi. Derfor er det meget viktig at man begrenser inntaket av karbohydrater og øker andelen protein i kostholdet.
– Proteiner regulerer blodsukkeret
Grunnen til at man ønsker å spise mat med mye innhold av magert protein hvis man har fibromyalgi er at dette er med på å hjelpe kroppen med å regulere blodsukkeret og holde dette jevnt gjennom hele dagen. Som kjent kan ujevnt blodsukker føre til mer utmattelse og en sterk lyst på sukkerinnholdig mat.
Eksempler på mat med høyt innhold av magert protein
- Bønnespirer (lav-FODMAP)
- Cashewnøtter (høy-FODMAP)
- Cottage cheese (er dog laget av skummetmelk, så hvis du reagerer på melkeprodukter bør du styre unna)
- Egg (lav-FODMAP)
- Erter (høy-FODMAP)
- Fisk (lav-FODMAP)
- Gresk yoghurt (laktosefri er lav-FODMAP)
- Magert kjøtt (lav-FODMAP)
- Kalkun (lav-FODMAP)
- Kylling (lav-FODMAP)
- Laks (lav-FODMAP)
- Linser (lav-FODMAP)
- Mandler (medium-FODMAP)
- Quinoa (lav-FODMAP)
- Sardiner (lav-FODMAP)
- Soyamelk med lavt fettinnhold
- Tofu (høy-FODMAP)
- Tunfisk (lav-FODMAP)
10. Anbefalte retter
Basert på den kunnskapen vi har lært så langt, så har vi noen forslag til noen småretter du kan forsøke å få i deg i løpet av dagen.
Bærsmoothie med avokado
Som nevnt inneholder avokado sunt fett som gir riktig energi til de som er rammet av fibromyalgi. De inneholder også vitamin E som kan hjelpe mot muskelsmerter, samt vitamin B, C og K – sammen med de viktige mineralene jern og mangan. Derfor anbefaler vi at du prøver deg på en smoothie som består av avokado i kombinasjon med bær stappfulle av antioksidanter. Avokado er rangert som medium-FODMAP, men grunnet innholdet av næringsstoffer er den fortsatt anbefalt.
Laks med valnøtter og brokkoli
Fisk til middag. Vi anbefaler sterkt at du spiser fet fisk, gjerne laks, minst 3 ganger i uken dersom du er rammet av fibromyalgi. Vi er av den oppfatningen at man faktisk bør forsøke å spise det opptil 4-5 ganger i uken dersom man har denne kroniske smertediagnosen.
– Den norske laksen har mye magert protein
Laks inneholder høye nivåer av betennelsedempende omega-3, samt magert protein som gir riktig type av energi. Kombiner det gjerne med brokkoli som er proppfull av antioksidanter og valnøtter på toppen. Både sunt og utrolig godt.
Sitronjuice med chiafrø
Nok et godt forslag i fibromyalgidietten. Sitronjuice inneholder nemlig vitaminer og mineraler som kan fungere betennelsesdempende og derav smertereduserende. Chiafrø inneholder høye nivåer av protein, fiber, omega-3 og mineraler, som gjør at sistnevnte er blant de beste formene for næring du kan få i deg.
11. Man man bør unngå
Sukker
Sukker er pro-inflammatorisk – som betyr at det promoterer og skaper betennelsereaksjoner. Dermed er det å ha et høyt sukkertinntak akkurat ikke det lureste når man er rammet av fibromyalgi. I tillegg så er det slik at høyt sukkerinnhold ofte medfører vektøkning, som igjen kan gi mer belastning på kroppens ledd og muskler. Her er noen eksempler på mat og drikke med overraskende høyt sukkerinnhold:
- Frokostblandinger
- Vitaminvann
- Brus
- Frossen pizza
- Ketchup
- BBQ-saus
- Ferdigsupper
- Tørket frukt
- Brød
- Kaker, cookies og kjeks
- Bagels og churros
- Is-te
- Saus på boks
Alkohol
Mange med fibromyalgi melder om forverrede symptomer når de drikker alkohol. Det er også slik at en rekke av betennelsedempende og smertestillende medikamenter ikke reagerer spesielt godt med alkohol – og at man dermed kan få bi-reaksjoner eller redusert virkning. Alkohol inneholder også et høyt nivå av kalorier og ofte sukker – som dermed er med på å gi mer betennelsereaksjoner og smertesensitivitet i kroppen.
Mat med høyt innhold av tunge karbohydrater
Cookies, småkaker, hvit ris og hvitt brød kan føre til at blodsukkernivåene skyter i taket og deretter raser. Slike ujevne nivåer kan føre til utmattelse og forverrede smertenivåer for de med fibromyalgi. Over tid kan slike ujevnheter føre til at insulinreseptorene blir skadet og at kroppen får vanskeligheter med å styre blodsukkeret og dermed også energinivåene. Vær klar over disse karbohydrat-bombene:
- Brus
- Pommes frites
- Muffins
- Tranebær-saus
- Pai
- Smoothies
- Dadler
- Pizza
- Energibarer
- Sukkertøy og godteri
Usunt fett og fritert mat
Når man friterer olje så dannes det betennelseskapende egenskaper – som dermed også gjelder fritert mat. Studier har vist at slik mat (for eksempel pommes frites, chicken nuggets og vårruller) kan forverre symptomene ved fibromyalgi. Dette gjelder også behandlet mat, slik som smultringer, mange typer av kjeks og pizza.
Men hva med gluten?
Du har helt rett. En av svakhetene til FODMAP er at det ikke tar for seg gluten. Men det er godt dokumentert at mange med fibromyalgi reagerer negativt på gluten.
12. Andre kostholdsråd for deg med fibromyalgi
Basert på den kunnskapen vi har lært så langt, så har vi noen forslag til noen småretter du kan forsøke å få i deg i løpet av dagen.
Vegetardiett mot fibromyalgi
Det er en rekke forskningsstudier (inkludert Clinton et al, 2015 og Kaartinen et al, 2001) som har vist at det å spise en vegetarisk-diett, som innehar et høyt naturlig innhold av antioksidanter, kan hjelpe med å redusere fibromyalgi-smerter, samt symptomer grunnet artrose.
– Ikke alltid like lett å forholde seg til
Vegatardietten er ikke for alle og kan være vanskelig å holde seg til, men å forsøke å legge inn et høyt innhold av grønnsaker i kostholdet er uansett sterkt anbefalt. Dette vil også hjelpe deg med å redusere inntaket av kalorier og dermed unødvendig vektøkning. Grunnet smertene assosiert med fibromyalgi, så blir ofte det å bevege seg nok meget vanskelig, og dermed kommer de ekstra kiloene. Å jobbe aktivt med vektredusering, hvis ønskelig, kan gi utslag i store helsefordeler og positive resultater – slik som mindre smerte i hverdagen, bedret søvn og mindre depresjonsplager.
Drikk mye godt, norsk vann
I Norge har vi kanskje verdens beste vann rett i springen. Et godt råd som ernæringsfysiologer ofte gir til de med påvist fibromyalgi eller andre kroniske smertediagnoser er det å drikke mye vann og sørge for at man holder seg hydrert gjennom hele dagen. Det er nemlig slik at manglende hydrering kan ramme de med fibromyalgi ekstra hardt grunnet at energinivåene ofte er lavere enn hos andre.
– Vi er alle forskjellige
Å leve med fibromyalgi handler om å gjøre tilpasninger – i likhet med at de rundt deg må ta hensyn til deg (som vi snakker om i artikkelen vi har lenket til nedenfor). Riktig diett kan fungere godt for noen, men ikke være like effektivt for andre – vi er alle ulike, selv om vi har den samme diagnosen. Det er også viktig å huske på at det stadig gjøres framskritt innen forskning på fibromyalgi og tarm.
13. Oppsummering: Fibromyalgi og kosthold
Vi er fullt klare over at personer er forskjellige, men likevel bør vi kunne enes om at vi bør unngå matvarer og ingredienser som gir oss mer betennelse i kroppen? I tillegg gir det også mening å begrense inntaket av mat som man vet at er vanskelig å fordøye (dersom det har høyt innhold av Fodmap). Vi hører gjerne fra deg på vår Facebookside eller i kommentarfeltet dersom du har kommentarer – eller forslag til fibrovennlige matretter og oppskrifter.
Spørsmål? Eller vil du bestille en time hos oss?
Hei! Klar for å ta tak i plagene dine? Ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse avd. Lambertseter (Oslo) jobber vi med å være innen eliten på utredning, behandling og rehabilitering av smerter og skader. I tillegg til korrigerende rehabiliteringstrening bruker våre behandlere også behandlingsmetoder som gir forbedret blodsirkulasjon og setter i gang reparasjonsprosesser, inkludert tørrnåling (dry needling), myofasciell triggerpunktbehandling, idrettsmassasje og terapeutisk laser. Kontakt oss eller ring oss gjerne dersom du ønsker en konsultasjon, ellers minner vi også om at vi har døgnåpen online timebestilling.
Telefon: 62 80 90 30
Epost: Lambertseterkiropraktorsenter@outlook.com
«Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse er levende opptatt av å hjelpe personer tilbake til en hverdag som ikke plages av smerter eller funksjonelle begrensninger. Vi gjør alt i vår makt for å forbedre både din og den generelle funksjonelle folkehelsen. Noe vi også understreker ved å legge ut hundrevis av skadeforebyggende og lindrende treningsprogrammer på vår youtube-kanal.
Ikke i Oslo?
Hvis du ikke er i nærheten av Oslo, minner vi også om at Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse har flere klinikkavdelinger andre steder i Norge, inkludert Akershus (Eidsvoll Sundet og Råholt) og Aust-Agder (Grimstad).»
Bilder og kreditering: Fibromyalgi og kosthold (forskningsbasert)
- Bilde 1 (illustrasjon som viser slitne personer): iStockPhoto (lisensiert bruk), Stock photo ID: 1479136490 | Kreditering: Alona Horkova
- Bilde 2 (FodMap): iStockPhoto (lisensiert bruk), Stock photo ID: 1587672120 | Kreditering: Anastasia Usenko
- Bilde 3 (low FODMAP): iStockPhoto (lisensiert bruk), Stock photo ID: 1475218474 | Kreditering: NataliaAlkema
- Bilde 4 (blåbær i skogen): iStockPhoto (lisensiert bruk), Stock photo ID: 1635515221 | Kreditering: Suzi Media Production
- Bilde 5 (linfrø): iStockPhoto (lisensiert bruk), Stock photo ID: 1147895499 | Kreditering: Amarita
- Bilde 6 (svart kaffe): iStockPhoto (lisensiert bruk), Stock photo ID: 1552871673 | Kreditering: Surapap Maneechote
- Bilde 7 (laks på et brett): iStockPhoto (lisensiert bruk), Stock photo ID: 1970896713 | Kreditering: Nadiia Borovenko
- Bilde 8 (egg og kylling): iStockPhoto (lisensiert bruk), Stock photo ID: 1503226878 | Kreditering: Sergii Kolesnikov
- Bilde 9 (blåbærsmoothie): iStockPhoto (lisensiert bruk), Stock photo ID: 1287491261 | Kreditering: arina7
- Bilde 10 (sukker): iStockPhoto (lisensiert bruk), Stock photo ID: 1156807364 | Kreditering: spukkato
- Bilde 11 (grønnsaker): iStockPhoto (lisensiert bruk), Stock photo ID: 589415708 | Kreditering: AlexRaths
Forskning og kilder: Fibromyalgi og kosthold (forskningsbasert)
- Holton et al, 2016. The role of diet in the treatment of fibromyalgia. Pain Management. Volume 6.
- Slim et al, 2015. An insight into the gastrointestinal component of fibromyalgia: clinical manifestations and potential underlying mechanisms. Rheumatol Int. 2015 Mar;35(3):433-44.
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!