Fibromyalgi og Kjevesmerter

Fibromyalgi

Fibromyalgi og Kjevesmerter

Vi ser nærmere på sammenhengen mellom fibromyalgi og kjevesmerter. Hvorfor er det slik at mange med fibromyalgi har hyppigere forekomst av kjevesmerter og kjevespenninger?

Forskningstidsskriftet Modern Rheumatology definerer temporomandibulær dysfunksjon, ofte kalt TMD syndrom, som en smertepresentasjon hvor kjevemusklene og kjeveleddet (temporomandibulærleddet) er rammet av muskelsmerter og leddsmerter. Ofte i tillegg til feilfunksjon (for eksempel nattegnissing og tyggeproblemer), knepping og knasing, samt ofte tilhørende symptomer slik som kjevehodepine, øresmerter (otalgi), svimmelhet og øresus (1). Det er godt dokumenter i systematiske oversiktsstudier at kjevespenninger og nakkeplager kan bidra til øresus / tinnitus (2).

Vi har, etter mange ønsker om dette, skrevet om forskjellige temaer innen fibromyalgi og kroniske smerter. Takk igjen for gode tilbakemeldinger og at dere kommer med forslag til framtidige artikler. Du kan blant annet lese om hva forskningen sier om fibromyalgi og fullmåne, samt fibromyalgi og lavtrykk, i noen av våre tidligere artikler på temaet. Denne gangen har altså tiden kommer for å se nærmere på sammenhengen mellom fibromyalgi og kjevesmerter.

 

Ved Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi (lenken åpner Facebook-siden vår i nytt vindu – gi oss en gjerne en like og tilbakemelding hvis du ønsker flere slike artikler som dette) ser vi mange pasienter som er rammet av fibromyalgi og kroniske smertetilstander. Det hersker heller ingen tvil om at dette er en pasientgruppe med mye plager i kjeve og nakke. Vondtklinikkene (klikk her for å se en oversikt over våre avdelinger – lenken åpner i nytt vindu) jobber aktivt for bedre forståelse og en bedre hverdag for en pasientgruppe som ofte blir glemt og bortgjemt.

 

I denne artikkelen vil du kunne lære mer om følgende:

  1. Vanlige Symptomer ved Kjevesmerter og TMD Syndrom
  2. Sammenhengen mellom Fibromyalgi og Kjevesmerter
  3. Moderne Behandling av Smerter i Kjeven
  4. Egentiltak og Øvelser mot Spenninger i Kjeve og Nakke

 

1. Vanlige Symptomer ved Kjevesmerter og TMD Syndrom

Vi tenker at det er greit å starte med å gå gjennom vanlige symptomer og kliniske tegn man ofte ser ved kjevesmerter og TMD syndrom. Her starter vi altså med en gjennomgang av disse:

  • A) Smerter i Kjeven og Ansiktet
  • B) Smerter i og rundt øret (otalgi), samt bak mot nakken
  • C) Feilfunksjon i Kjeven
  • D) Kjevehodepine og Svimmelhet
  • E) Dårlig nattesøvn på grunn av tanngnissing (bruxisme)

 

A) Smerter i Kjeven og Ansiktet

(Fig.1: Noen av musklene som kan bidra til kjevesmerter og nakkeplager)

Temporomandibulært syndrom kan gi verkende smerter fra kjeveområdet og videre mot tinningen, nedre kjeve og bak mot nakken. Personer som er rammet merker ofte forverring når de tygger eller beveger kjeven. I tillegg til dette merkes det ofte trykkømhet over kjeveleddet og nærliggende kjevemuskler, samt kjevehodepine og nakkestivhet. Mange er nemlig ikke klar over hvor viktig god kjevefunksjon er for nakkefunksjonen, og vice versa. Redusert leddbevegelighet og stramme muskler i øvre nakke kan påvirke kjevens muskler og ledd.

 

I illustrasjonen ovenfor (fig.1) ser vi at det er flere muskler som kan bidra til denne smertepresentasjonen med smerter i kjeven og ansiktet. Her nevner vi blant annet masseter (store tyggemuskelen i bilde 2 fra venstre), samt pterygoideus musklene på innsiden av kjeveleddet. I kliniske settinger vil vi ofte se redusert funksjon i nakkeregionen også, for eksempel i form av redusert bevegelighet og tilhørende nakkesmerter.

 

B) Kjevesmerter opp mot Øret

Det er en ganske vanlig presentasjon at personer med muskelspenninger i kjeven og nakken også opplever det som om ‘smertene går inn i øret’. På medisinsk fagspråk kalles dette for otalgi. Som du ser på illustrasjonen ovenfor kan dette blant annet være refererte smerter fra store tyggemuskelen (masseter) og pterygoideus. Men det er også verdt å nevne at feilfunksjon i øvre nakke kan være en sterk bidragsyter her.

 

C) Feilfunksjon i Kjeven

Feilfunksjon er et veldig bredt begrep og kan referere til redusert kjeveleddsbevegelighet, tyggeproblemer og gapeproblemer. I tillegg til dette kan det også bety ulyder i kjeven ved åpning og lukking – slik som klikking, knasing og følelse av at leddet «faller litt ut av plass». Veldig ofte skyldes slike feilfunksjoner biomekaniske årsaker i kjevens muskler og ledd, samt andre nærliggende områder som nakke og øvre rygg. Vedvarende kjevespenninger kan blant annet føre til at visse kjevemuskler blir trukket sammen og dermed legger økt belastning på kjeveleddet. Heldigvis responderer kjeveplager ofte veldig godt på fysikalsk behandling.

 

D) Kjevehodepine og Svimmelhet

Dårlig funksjon i kjeveleddet og muskelspenninger i kjevemuskulaturen kan gi grunnlag for kjevehodepine og svimmelhet (1). Dette skyldes blant annet kjevens nære relasjon til nakken. Hvis det er økte smertesignaler fra muskler og ledd vil dette kunne føre til refererte smerter – ofte med tilhørende hodepine. Svimmelheten kan oppstå grunnet forstyrrelser i balansesenteret som mottar sin informasjon fra flere kilder – inkludert mekanoreseptorer og proprioseptorer (små sensorer) i ledd og muskler.

 

E) Dårlig Søvn og Nattegnissing (Bruxisme)

Veldig mange med fibromyalgi plages dessverre med søvnproblemer. Både problemer med innsovning og oppvåkninger er kjente problemer for mange med fibromyalgi. Man vet også at smertesyndromet fører med seg økte muskelspenninger og overrapportering av smertesignaler. Grunnet vedvarende økte muskelspenninger i tyggemuskelen kan dette føre til at tennene føres hardt sammen – og tilhørende gnissing gjennom natten.

 

Sentrale deler av fibromyalgi innebærer en overaktivitet i muskulatur og smertesignaler. Denne overaktiviteten kan igjen føre til forsterkede kjevespenninger og kjevesmerter.

 

2. Sammenhengen mellom Fibromyalgi og Kjevesmerter

Fibromyalgi er sterkt knyttet til det vi kaller sentral sensitivisering. Som, kort fortalt, innebærer at sentralnervesystemet og smerterapporteringsmekanismene er i høyspenn.

Hyperalgesia er ensbetydende med overrapportering av smertesignaler. Ved fibromyalgi ser vi ofte en vond sirkel hvor spenninger før til mer smerter – og hvor smertene igjen fører til mer spenninger. En ond sirkel mange trenger hjelp med å komme seg ut av. Det er en grunn til at personer rammet av fibromyalgi oppsøker mer fysikalsk behandling av muskel og leddsmerter.

 

I direkte relasjon til kjevesmerter innebærer dette økte muskelspenninger og dermed også fysisk anspenthet i kjevemusklene. Konsekvent fører dette til mer belastning på kjeveleddet og redusert kjeveleddsfunksjon. Resultatet er en økning i smertesignaler fra kjevemusklene og kjeveleddet.

 

Kjeveleddsmerter kan Reduseres med Mindre Stress, Fysikalsk Behandling og Hjemmeøvelser

Når det kommer til å redusere kjevesmerter og kjevespenninger er det viktig med en helhetlig tilnærming. Denne må adressere stress i hverdagen, funksjonelle faktorer og egentiltak.

Stress, være seg av mental eller fysisk art, er en forverrende faktor når det kommer til smerter. Derfor er det viktig å ikke bare ta tak i de fysiske faktorene, men også samtidig kartlegge hverdagen for å se om man «sprer seg selv litt vel tynt». Ingen kommer godt ut av å brenne lyset i begge ender. Noen ganger er det viktig å stoppe opp for en pust i bakken. For å redusere stress anbefaler vi gjerne lett og tilpassede hjemmeøvelser (du kan se eksempler på vår Youtube-kanal), trening i varmtvannsbasseng, skånsom yoga, pusteøvelser og egentid. Ikke undervurder egentid. Ta deg tid til det du liker å gjøre.

 

Forskning har vist at manuelle behandlingsteknikker har dokumentert effekt mot kjevesmerter og TMD syndrom (3). Behandlingsteknikkene som velges er tilpasset den enkeltes situasjon, men kan gjerne innebære en kombinasjon av intramuskulær akupunktur (mot øvre rygg og skuldermuskuluren – ikke direkte i kjeven), lav-dose laserterapi, muskulært arbeid og leddmobilisering. Økning i kjeveåpningen, mindre kjevesmerter og reduserte muskelspenninger i nakke og skuldre er blant resultatene vi kan vise til.

 

Konklusjon: Fibromyalgi er Lenket til økt Forekomst av Kjevesmerter

Det er godt dokumentert at økte muskelspenninger er knyttet opp mot fibromyalgi – også i kjeveregionen. Feilfunksjon og smerter i nakken og skuldre kan også være en sterk bidragsyter til kjeveplager.

 

Er du plaget med kjevesmerter? Hva føler du at forverrer smertene? Vi setter stor pris på om du vil dele dine opplevelser i kommentarfeltet nedenfor (bruk bare fornavn). Eventuelt kan du også sende oss en melding på vår Facebook-side.

 

3. Moderne Behandling av Kjevesmerter

  • Hovedformål å redusere kjevespenninger og normalisere kjeveleddsbevegelighet
  • Målsetting å forbedre gape og tyggefunksjon
  • Viktig å kombinere manuelle teknikker med øvelser for nakke og øvre rygg

Hos oss ved Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi, her i Oslo, jobber vi regelmessig med kjevesmerter og temporomandibulær dysfunksjon (TMD syndrom). Dette er områder hvor vi veldig ofte kan vise til svært gode resultater – selv ved langvarige og komplekse plager. Ved å kombinere manuelle behandlingsteknikker (slik som lett traksjon, muskelknutebehandling og mobilisering) og moderne verktøy (inkludert lav-dose laserterapi) har vi en helhetlig tilnærming. Våre klinikere har også et høyt faglig engasjement innenfor utredning og behandling av kjevesmerter.

 

4. Egentiltak og Øvelser mot Kjeve og Nakkesmerter

  • Tips til Egentiltak mot Anspente Nakkemuskler

  • Video med Tilpassede Treningsøvelser

Som vi nevnte tidligere er kjeven og nakken tett knyttet sammen, ikke bare anatomisk, men også biomekanisk sett. Feilfunksjon og smerter i den ene av de to strukturene kan føre til overkompensering og følgefeil i den andre. For personer rammet av fibromyalgi, med god kjennskap til sin egen kropp og muskelsmerter, anbefaler vi bruk av massasjeballer (klikk her for å se eksempel – lenken åpner i nytt vindu) og lette strikkøvelser.

 

I videoen nedenfor har vi valgt å fokusere på nakkeøvelser. For å være på den sikre siden har vi valgt et treningsprogram som er trygt og skånsom (tilpasset de med mye slitasje i nakken). I videoen nedenfor kan du se vår egen kiropraktor Alexander Andorff, som er både allmennkiropraktor og idrettskiropraktor, vise fram et knippe øvelser som kan være gode å gjøre daglig mot spenninger i nakke og kjeve.

 

VIDEO: Øvelser mot Nakkeartrose (Stimulerer bevegelse på en skånsom måte)

Bli med i familien vår og abonner gratis på vår Youtube-kanal (klikk her – lenken åpner i nytt vindu).

På kanalen vår finner du en rekke gratis helseressurser og treningsprogrammer tilpasset for dine smertediagnoser.

 

Har du noen spørsmål? Eller vil du bestille en time hos oss?

Kontakt oss gjerne via en av våre kontaktmuligheter eller på vår Facebook-side hvis du har noen spørsmål. For timebestilling har vi døgnåpen online timebestilling – slik at du kan finne konsultasjonstiden som passer best for seg selv. Du kan også gjerne ringe oss innenfor klinikkens åpningstider. Våre dyktige behandlere ser fram imot til å hjelpe deg.

 

Vi er offentlig autorisert helsepersonell som brenner for faglig kompetanse innen utredning og behandling av muskel, nerve og skjelettlidelser. Kontakt oss gjerne dersom du har bestemt deg for at det er på tide å ta tak i smertesituasjonen din.

 

Trykk her eller på bildet nedenfor for å gå til Lambertseter Kiropraktorsenter & Fysioterapi sin online timebestilling.

(klikk på bildet ovenfor for å se ledige timer)

Telefon: 62 80 90 30

Epost: Lambertseterkiropraktorsenter@outlook.com

 

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi

 

Fibromyalgi og Kjevesmerter – Kilder og Forskning:
  1. Moreno-Fernàndez et al, 2016. Fibromyalgia syndrome and temporomandibular disorders with muscular pain. A review. Mod Rheumatol . 2017 Mar;27(2):210-216.
  2. Edvall et al, 2019. Impact of Temporomandibular Joint Complaints on Tinnitus-Related Distress. Front Neurosci. 2019; 13: 879.
  3. McNeely et al, 2006. A systematic review of the effectiveness of physical therapy interventions for temporomandibular disorders. Phys Ther . 2006 May;86(5):710-25.
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *