Fibromyalgi og allodynia: Når smertene er på sitt aller verste

Fibromyalgi og allodynia: Når smertene er på sitt aller verste

Fibromyalgi er et komplekst og kronisk smertesyndrom kjennetegnet av smerter i muskler, bindevev og bløtvev. Smertetoppene kalles allodynia og forskere mener det blant annet kan skyldes nervesystemet.

Pasienter med fibromyalgi har gode og dårlige perioder. Tidsperioder med slike forverrede symptomer og smerter er kjent som flare-ups. På norsk kan dette oversettes til oppblussingsperioder, altså tider hvor ting blusser opp og blir verre. De absolutt verste periodene, med mest smerter og verst tenkelig symptombilde, er kjent som allodynia. I denne artikkelen skrevet av oss ved Vondtklinikkene avd. Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi (Oslo) vil du lære mer om disse forverrede smerteperiodene, og hva de skyldes. I tillegg vil vi gi konkrete råd om egenhjelp (blant annet smertelindrende kuldegele) og moderne behandlingsteknikker (inkludert terapeutisk laserterapi og tørrnåling).

Grunnet at det ikke finnes noen kjent kur for fibromyalgi er det ekstra viktig å ta vare på seg selv, og finne ut av hvilke ting man må unngå og hva som fungerer best for deg. Aktiv egenhjelp og ergonomiske tilpasninger, slik som bruk av ergonomisk halebeinspute når du sitter, soving med bekkenliggepute og selvmassasje med kuldegele eller arnicasalve, kan bidra til å lindre og gi deg en bedre hverdag. Alle produktanbefalinger åpner i et nytt leservindu.

Fibromyalgi: En av verdens mest kompliserte diagnoser?

[Dikt om usynlig sykdom skrevet av kiropraktor Alexander Andorff]

Her i Oslo ved Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi anerkjenner vi hvor utrolig komplisert fibromyalgi er. Vi har tidligere skrevet en omfattende guide om symptomer lenket til dette kroniske smertesyndromet (over 40 stykker!) som du kan lese her. Å fokusere på en helhetlig tilnærming som inkluderer både aktiv behandling og egenhjelp er derfor helt nødvendig for å få det bedre. Dette er en pasientgruppe som alltid gjør sitt aller beste, med den energien de har, for å holde seg i best tilstand. Vi kan ikke få understreket nok hvor viktig det er at denne pasientgruppen møtes med respekt, empati og anerkjennelse. For de er alle hverdagshelter som kjemper mot kroniske smerter og usynlig sykdom.

[Les også: Fibromyalgi – symptomer og komplikasjoner]

1. Hva er allodynia?

Vi kan dele ordet allodynia opp i allo og dynia

  • Allo betyr annerledes
  • Dynia betyr smerter

Så litt forenklet kan vi kalle det smerter som er annerledes. Forskere definerer allodynia som smerter som forekommer selv når den ytre påvirkning egentlig ikke burde gi smerter.¹ Et eksempel på allodynia kan være at personen opplever smerter selv ved en lettere berøring, slik som at noen stryker borti deg eller at selv klærne føles ubehagelige mot kroppen.

Hyperalgesia og allodynia

Hyperalgesia refererer til at en person opplever mer smerter enn det som er normalt ved stimuli. På mange måter kan vi kalles hyperalgesia for stadiet før allodynia. Stimuliene man reagerer på kan inkludere:

  • Berøring og trykk
  • Skarpe stimuli
  • Temperaturforandringer

Et eksempel på hyperalgesia kan innebære at noen masserer deg i nakken, men at du opplever det som ubehagelig eller til og med vondt – selv om de bruker ganske lett trykk. Dette er også samme virkemåte som gjør at smerter fra muskler og bløtvev oppleves som sterkere enn det de egentlig burde være. Og man mener altså at dette kan skyldes overaktive nerveimpulser i smertereseptorene, ryggmargen og sentralnervesystemet. Et eksempel på selvhjelp mot hyperalgesia innebærer bruk av smertelindrende kuldesalver. Studier har vist at nedkjøling fungerer ved at de senker temperaturen i området, noe som igjen stimulerer naturlig frigjøring av smertedempende og reduserer smertesignaler i området.²

Godt tips: Selvmassasje med smertelindrende kuldegele


Egenmassasje med kuldegele mot smertefulle områder er et veldig populært egentiltak for mange med regelmessige smerter i kroppen. Den fungerer enkelt ved at du masserer den inn på de smertefulle områdene, og virkningsmetoden innebærer en lindring hvor smertene dempes og spenningene senkes. Vi anbefaler regelmessig Biofrost til våre pasienter, og da særlig i periodene med verst mulige smerter (slik som ved hyperalgesia og allodynia). Den finnes både som salve og roll-on. Du kan lese mer om den eller kjøpe den via lenken her.

Et overaktivt nervesystem og sentral sensitivisering

Man mener at virkemåten bak allodynia og hyperalgesia skyldes at fibromyalgipasienter gjerne har et overaktivt nervesystem. Dette i kombinasjon med et underaktivt smertedempende filter i ryggmarg og hjernen legger til rette for det vi kaller en dårlig smertekombinasjon.

2. Hvordan unngå de verste smerteperiodene?

Oppblussing av symptomer og smerter ved fibromyalgi er gjerne lenket til det vi kaller triggere. På norsk kalles dette også for utløsere. Altså faktorer og variabler som sender fibromyalgipasienter inn i en dårlig periode. Kjente triggere som kan gi økte smerter inkluderer:

  • Dårlig søvn
  • Hormonelle svingninger
  • Stress
  • Skadevev i bløtvev og bindevev
  • Svekket sirkulasjon
  • Værforandringer (værsyken)

Noen av triggerne er vanskelig å gjøre noe med. Men visse utløsere kan man aktivt jobbe med for å unngå. Avspenning og å redusere stress i hverdagen er en viktig faktor. Legge til rette for bedret søvn er en annen ting man kan gjøre, og det kan innebære bruk av lystett søvnmaske, bruk av pustemaske (for å promotere nesepusting) og å sove med bekkenpute mellom knærne (kan gi en mer riktig sovestilling og bedre sirkulasjon). Videre er det slik at det å få løsnet på anspente muskler og å stimulere sirkulasjon inn i disse områdene er svært viktig. Ved fibromyalgi ønsker vi særlig å trekke fram terapeutisk laserbehandling og tørrnåling som dokumenterte behandlingsmetoder.

Godt tips: Få bedre søvnstilling ved bruk av bekkenliggepute med festestropp

Grunnen til at mange gravide blir anbefalt å bruke bekkenliggepute er enkelt og greit fordi det gir en bedre sovestilling for bekken, hofter og korsryggen. Men dette er altså et egentiltak som egner seg veldig godt for alle egentlig. Bekkenliggeputen støtter opp på en god måte, og festestroppen gjør at den holder seg på plass gjennom hele natten. Kan virkelig anbefales. Du kan lese mer om den eller kjøpe den ved å trykke på lenken her.

Avspenning og å unngå triggere

Hør på kroppen din. Ikke la andre diktere hvordan du føler deg eller hva du «må gjøre». Til syvende og sist vil vi kunne fungere bedre i hverdagen dersom vi hører på kroppens signaler og lærer oss å unngå våre personlige triggere. En kartlegging av slike utløsere er veldig viktig for at du skal kunne ta vare på deg selv på best mulig måte. Lær deg også hvilke typer av avspenning som er best for deg.

Vondtklinikkene: Vi hjelper deg med komplekse smerter med moderne behandlingsmetoder

Kiropraktor Ole-Magnus Westengen

Hei! Jeg heter Ole og jobber her på klinikken på Lambertseter. Våre offentlig autoriserte klinikere ved Vondtklinikkene avdeling Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi her i Oslo har en særegen faglig interesse og kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av komplekse smerter. Vi jobber målbevisst for å hjelpe deg med å finne årsaken til smertene og symptomene dine – og deretter hjelpe deg med å lindre dem og bli kvitt dem på best mulig måte. Ved allodynia og overaktive smertesignaler vil jeg gjerne trekke fram behandling med terapeutisk laser som en god mulighet. Hvis du ikke er i Oslo har vi også andre klinikkavdelinger blant annet i Agder og Eidsvoll. Du kan se en fullstendig klinikkoversikt her (lenken åpner i et nytt leservindu).

3. Hyperalgesia og terapeutisk laserbehandling

Vi tilbyr terapeutisk laserbehandling mot smerter her ved Lambertseter kiropraktorsenter og fysioterapi i Oslo. Dette er nemlig en moderne behandlingsteknikk som kan vise til svært spennende resultater for fibromyalgipasienter. En systematisk oversiktsstudie og meta-analyse, den sterkeste formen for forskning, publisert i det anerkjente tidsskriftet Pain Physician konkludere med følgende:

«The meta-analysis showed that patients receiving LLLT demonstrated significantly greater improvement in their FIQ scores (SMD: 1.16; 95% CI, 0.64-1.69), pain severity (SMD: 1.18; 95% CI, 0.82-1.54), number of tender points (SMD: 1.01; 95% CI, 0.49-1.52), fatigue (SMD: 1.4; 95% CI, 0.96-1.84), stiffness (SMD: 0.92; 95% CI, 0.36-1.48), depression (SMD: 1.46; 95% CI, 0.93-2.00), and anxiety (SMD: 1.46; 95% CI, 0.45-2.47) than those receiving placebo laser.» – Yeh et al

FIQ står her for fibromyalgia impact questionaire og er et anerkjent skjema for å kartlegge påvirkning av fibromyalgi. Blant de andre faktorene som ble vurdert var:

  • Smertealvorlighet
  • Tenderpunkter (smertefulle områder assosiert med fibromyalgi)
  • Fatigue
  • Stivhet
  • Depresjon
  • Angst

De positive resultatene i denne sterke meta-analysen var signifikante, og man så altså at terapeutisk laserbehandling kan en betydelig forbedring hos fibromyalgipasienter.³ Dette er svært spennende resultater som personer med fibromyalgi burde kjenne til. Vi tilbyr terapeutisk laserbehandling både her i Oslo og ved alle våre andre klinikkavdelinger tilhørende Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse. Alle våre klinikere har godt kompetanse innenfor denne behandlingsformen, så du kan velge hvilken terapeut du selv ønsker når du bestiller time. Behandlingen er også kjent som skadetilhelende laserterapi eller biomodulerende laserbehandling fordi den promoterer tilheling og sirkulasjon.

Terapeutisk laser og Takahashi-protokollen

Et vanlig behandlingsopplegg med terapeutisk laser følger gjerne Takahashi-protokollen. Dette er en dokumentert framgangsmåte som brukes ved blant annet skader og prolaps. Forskerne fant ut at det å behandle to ganger i uken i fire uker ga svært gode resultater, i form av smertelindring og bedring, også ved langvarige nakkeprolaps.4 Som gjerne regnes som noe av det vanskeligste å behandle trygt og effektivt. Og det er nettopp derfor vi også følger denne behandlingsprotokollen ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse.

Oppsummering: Fibromyalgi og allodynia

Å kjenne til årsaker og triggere som gir dårlige perioder er viktig. I denne artikkelen har vi sett nærmere på begrepene allodynia og hyperalgesia. Disse er viktige å kjenne til for alle rammet av fibromyalgi. Vi har også sett nærmere på anbefalte egentiltak og snakket om lovende behandlingsmetoder (terapeutisk laserbehandling). Ta gjerne kontakt med oss dersom du har noen spørsmål. Vi besvarer gladelig alle henvendelser. Du kan enkelt bestille time via vår døgnåpne online timebestilling eller ved å ringe oss. Som nevnt har vi andre klinikkavdelinger i Norge dersom du ikke er i nærheten av Oslo.

Video: Mini-foredrag om nyere studier om fibromyalgi

For deg som er interessert i nyere forskning på fibromyalgi kan det være greit å kjenne til vår nye videoserie om nettopp dette. Videoen nedenfor er ment som en introduksjon til dette konseptet og går gjennom 5 nyere forskningsstudier om fibromyalgi og usynlig sykdom. Det kommer flere videoer i serien, og i de vil vi gjerne fokusere mer spesifikt på visse temaer. Slik som nettopp fibromyalgi og smerteforskning.

VIDEO: 5 nye studier om fibromyalgi (engelsk versjon)

Dette er den engelske og noe lengre versjonen. Du finner også en norsk versjon der på youtube-kanalen vår.


Bli med i familien vår og abonner gratis på vår Youtube-kanal (klikk her – lenken åpner i nytt vindu). På kanalen vår finner du en rekke gratis helseressurser og treningsprogrammer tilpasset for dine smertediagnoser.

Spørsmål? Eller vil du bestille en time?

Celine Grønbech

[Fysioterapeut Celine Grønbech hos oss er svært dyktig på bruk av terapeutisk laser og benytter gjerne Takahashi-protokollen]

Hei! Jeg heter Celine og jobber som fysioterapeut her i Oslo på Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi. Kontakt oss gjerne via en av våre kontaktmuligheter, kontaktskjema eller på vår Facebook-side hvis du har noen spørsmål. For timebestilling har vi døgnåpen online timebestilling – slik at du kan finne konsultasjonstiden som passer best for seg selv. Du kan også gjerne ringe oss innenfor klinikkens åpningstider, men det beste for alle parter er altså å bruke online booking. Våre dyktige behandlere ser fram imot til å hjelpe deg. Hvis du ikke bor i Oslo kan du se en oversikt over våre andre tilhørende klinikker her (Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse).

«Usynlig sykdom har sin pris,

lider i mørket på stille vis,

i hjertet bærer vi flammen,

håper seirer – alltid sammen»

Dikt av kiropraktor Alexander Andorff

Trykk her eller på bildet nedenfor for å gå til Lambertseter Kiropraktorsenter & Fysioterapi sin online timebestilling.

(klikk på bildet ovenfor for å se ledige timer)

Telefon: 62 80 90 30

Epost: Lambertseterkiropraktorsenter@outlook.com

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi

Kilder og forskning: Fibromyalgi og allodynia – når smertene er på sitt aller verste
  1. Jensen et al, 2014. Allodynia and hyperalgesia in neuropathic pain: clinical manifestations and mechanisms. Lancet Neurol . 2014 Sep;13(9):924-35.
  2. Ernst et al, 1994. Ice freezes pain? A review of the clinical effectiveness of analgesic cold therapy. J Pain Symptom Manage . 1994 Jan;9(1):56-9.
  3. Yeh et al, 2019. Low-Level Laser Therapy for Fibromyalgia: A Systematic Review and Meta-Analysis. Pain Physician . 2019 May;22(3):241-254.
  4. Takahashi et al, 2012. Low level laser therapy for patients with cervical disk hernia. Laser Ther . 2012 Sep 30;21(3):193-7.
Bilder og kreditering

Coverbilde: iStockphoto (lisensiert bruk). Stock photo ID: 1314472203 Credit: Dr_Microbe

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *