
Tennisalbue (lateral epikondylitt): Årsaker, behandling og øvelser
Tennisalbue, også kjent som lateral epikondylitt skyldes overbelastning av håndleddets strekkmuskulatur og sener (håndleddsekstensorene). Diagnosen gir karakteristiske smerter på utsiden av albuen over delen som heter den laterale epikondylen. Smertene kan også tidvis kjennes ned mot underarmen og håndleddet.
Svakhet og kraftsvekkelser er også vanlige symptomer ved lateral epikondylitt. Diagnosen kan også føre til et dypt verkende og nærmest brennende ubehag som forverres ved bruk av grep og underarmen. Rent fysiologisk er det altså senefestet fra disse musklene som blir påvirket ved tennisalbue (se illustrasjon 1 nedenfor):
- Ekstensor carpi radialis longus
- Ekstensor carpi radialis brevis
- Ekstensor digitorum communis
- Ekstensor carpi ulnaris
Tennisalbue = Skadereaksjoner i senefestene på laterale epikondylen

[Illustrasjon 1 – Kreditering: Paras et al, Ortho Bullets}
Ved alle våre klinikkavdelinger tilhørende Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse jobber vi mye med utredning, behandling og rehabilitering av skader og smerter i albuene og underarmene. Alle våre klinikere innehar også faglig kompetanse innen behandling med både tørrnåling (dry needling) trykkbølgebehandling, triggerpunktbehandling og terapeutisk laser – som er svært nyttige behandlingsteknikker ved slike skader. Kontakt oss eller ring oss i dag dersom du ønsker hjelp med dine plager. Eventuelt kan du også bestille time direkte via online timebestilling.
I denne guiden om tennisalbue vil du kunne lese mer om:
- Årsaker
- Symptomer
- Behandling
- Utredning og undersøkelse
- Øvelser og trening
- VIDEO: Eksentrisk trening mot tennisalbue
- Still oss spørsmål eller bestill time
Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse: Vi tar smertene dine på alvor!
Hei! Ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse avd. Lambertseter Kiropraktorsenter & Fysioterapi i Oslo har vi omfattende erfaring og videre utdanning innen utredning, behandling og rehabilitering av skader og smerter i albuene og underarmene. Dette gjelder også ved alle våre andre klinikkavdelinger i Norge, inkludert i Akershus (Eidsvoll Sundet og Råholt) og Aust-Agder (Grimstad).
1. Årsaker til tennisalbue
Tennisalbue skyldes gjerne repetitive bevegelser over lengre tid uten tilstrekkelig restitusjon. Eksempler kan være:
- Maling
- PC-arbeid
- Idrett
- Racketsport (inkludert tennis naturligvis)
Over tid oppstår det en overbelastning på senefestet i området, med skadeforandringer i senen, også kjent som tendinose. Tidligere i artikkelen så vi på hvordan det var håndsleddsstrekkerne som primært var involvert i denne diagnosen. Men det er viktig å nevne at det også kan være involvering fra annen muskulatur i underarmen.
Definisjonen på tennisalbue
En ekstra-artikulær overbelastningstilstand lokalisert til utspringet for håndleddets strekkemuskulatur eller sener på utsiden av albuen. Gjentatt full ekstensjon (bakoverbøy) av håndledd i arbeidsdagen er den mest vanlige årsaken. Et eksempel kan innebære å sitte med dårlig ergonomisk stilling ved arbeid på PC.
Gradvis dannelse av skadevev
Majoriteten av tilfeller med albuesmerter grunnet tennisalbue oppstår over lengre tid. I senefestet mot den laterale epikondylen kan det altså oppstå små mikrorifter, som kan forverres dersom man ikke tar hensyn til symptomene og smertene. Dermed blir det vanskeligere og vanskeligere for kroppens egen tilhelingsprosess å gjøre noe med, og resultatet blir en økning i skadet senevev og muskelvev.
3 faser av skadevev

[Illustrasjon 2: Tre faser av skadevev – Kreditering: Eidsvoll Kiropraktorsenter]
- Normalt vev: Vanlig funksjon. Smertefritt.
- Skadet vev: Ved skademekanismer i bløtvev og senevev kan vi få endret struktur, og det kan oppstå ‘kryssede fibre‘ – altså at vevsfibrene ikke ligger i sin vanlige posisjon. Man kan dele skadevev videre inn i 3 graderinger; mild, moderat og betydelig. I denne fasen av problematikken er det viktig å legge til rette for å unngå feilbelastning samtidig som man stimulerer tilheling. Skadevev har høyere smertesensitivitet og dårligere funksjonsevne.
- Arrvev: Dersom vi fortsetter å gjenta feilbelastningsmekanismene vil skadevevet ikke klare å tilhele seg selv. Over lengre tid kan det oppstå det vi kaller arrvev. Denne graderingen av skadet vev har betydelig nedsatt funksjonsevne og tilhelingsevne. Ofte er smertene på dette nivået også blitt betydelig forverrede.
«Nøkkelen ligger i å anerkjenne smertene, symptomene og funksjonsnedsettelsen. De som fortsetter som før, selv med tydelige smerter, har en høy risiko for ytterligere forverring. Ofte med unnskyldningen at de ikke har ‘tid til å gjøre noe med det’. Det ironiske med dette er da at de vil kunne enda opp med å bruke betydelig lenger tid på plagene, og at man risikere kronisitet. Ta heller kontakt med oss og få plagene dine utredet. Vi hjelper deg også med aktiv behandling og styrkende rehabiliteringstrening.»
Hvorfor blir ikke tennisalbuen min bra igjen?
Dersom en skademekanisme ikke tilheles er det viktig å ta et skritt tilbake og få bedre oversikt. Hvis du ikke allerede har gjort det bør du oppsøke profesjonell utredning for hjelp med behandling og rehabiliteringsøvelser. Når skader og smerter vedvarer tyder dette på at vi har skadevev som ikke får riktig tilgang på næringsstoffer og funksjon.
Godt tips: Avlast albuen ved bruk av sirkulasjonsfremmende kompresjonsstøtte
Å bruke en kompresjonsstøtte for albuen har flere gunstige virkninger. For det første vil den gi beskyttelse og avlastning til senefestene involvert ved tennisalbue. For det andre fungerer også kompresjonsstøtter slik at de øker den lokale blodsirkulasjonen, som igjen fører til raskere reparasjon og fjerning av betennelsesvæske. Denne inneholder også kobbertråder, som gjør at den har en ekstra dyptvirkende oppvarmingseffekt inn mot skadeområdet. Du kan lese mer om eller kjøpe denne albuestøtten her.
Bruken av slike kompresjonsstøtter har også vist dokumentert positiv effekt innenfor forskningen.³ Blant annet i form av smertelindring.
Viktig å stimulere reparasjon og sirkulasjon
Ved å bryte ned skadevevet, for eksempel med behandlingsteknikker som trykkbølgebehandling og tørrnåling (dry needling), vil man kunne gi en økt tilhelingsrespons og forbedret sirkulasjon i området rundt seneskaden. Noe som er viktige prinsipper ved behandling av tennisalbue. Dette vil også kunne hjelpe til med å snu den vonde trenden man er inne i. Tiden leger nemlig ikke alle sår hvis man går i minus, da vil det tvert i mot kunne bli verre og verre.
Forskning: Tørrnåling har god effekt mot tennisalbue
Tørrnåling, også kjent dry needling eller nålebehandling, er en behandlingsteknikk hvor man bruker sterile akupunkturnåler inn mot skadevev. Behandlingen har godt dokumentert virkning i form av:
- Nevrofysiologisk smertelindring
- Raskere reparasjon i området
- Økt blodsirkulasjon
- Økt tilgang på oksygen til skadevevet
Når vi bruker tørrnåling i behandling av tennisalbue er dette altså for å promotere reparasjonsprosesser ved senefestet i laterale epikondylen. Du vil også ofte kunne merke det vi kaller en «twitch respons» som innebærer at det overaktive muskelvevet i området rykker til når man setter inn nålen. Et tydelig tegn på at man har truffet et område med mye smertesensitivt skadevev. Meta-analyser, som er den sterkeste formen av forskning, har vist at tørrnåling (dry needling) er effektivt mot tennisalbue.¹ Behandlingen ga både reduserte smerter og sterkere grepstyrke. Konklusjonen kan du lese her:
«Dry needling demonstrates good therapeutic effects on pain intensity (within 1 week), function, and grip strength among patients with lateral epicondylitis. Local twitch response is necessary in treatment that targets trigger points.»
De viser altså til at innen 1 uke av behandlingen så man en tydelig forbedring i smertene, funksjonaliteten og grepstyrken. Her er det verdt å nevne at antallet behandlinger vil kunne variere basert på alvorlighetsgraden av din tennisalbue. Men man oppnår vanligvis svært gode resultater i løpet av 4-6 behandlinger.
2. Vanlige symptomer ved tennisalbue
Her går vi gjennom noen vanlige symptomer man kan oppleve ved tennisalbue. Noe av det mest karakteristiske er at smertene sitter lokalt på utsiden av albuen over det anatomiske landemerket laterale epikondylen. I tillegg til dette vil smertene ofte kunne være av en verkende karakter som særlig blir forverret like etter aktivitet. Man sier gjerne at vi har 5 hovedsymptomer ved tennisalbue:
- Smerte og ømhet på utsiden av albuen
- Stivhet i albuen
- Knekking og knasing i albuen (ulyder)
- Svakhet i hendene og svekket grep
- Iling og prikking ned mot hånden og håndleddet
Smerter på utsiden av albuen
Grunnlaget for smertene og ømhet på utsiden av albuen ligger i at dette er albuefestet for håndleddsekstensorene. Altså muskulaturen som er ansvarlig for å bøye håndleddet bakover. Smerten kan også gå ned mot underarmen, samt håndleddet, og kan forverres ved visse bevegelser. På bildet viser vi to av de vanligste smertemønstrene som kan oppstå ved tennisalbue. Mange vil også kjenne seg igjen i hvordan de kan gi smerter ned i håndleddet.
Stivhet i albuen
Albuen kan kjennes stiv ut og det kan være vondt å bøye håndleddet eller knytte hånden til en knyttneve. Det kan også kjennes vondt og ‘seigt’ ut å rette armen ut etter å ha hatt den i en bøyd stilling. Stivhetsfølelsen skyldes skadevevsoppbygning i senefestet i albuen og i underarmsmuskulaturen. Skadevev er, som vi viste i figur 2, mindre elastisk og har redusert mobilitet. Senefibrene vil altså ikke bevege seg som friskt vev og man kan derfor oppleve en stivhetsfølelse i albuen.
Knekkelyd i albuen
Det kan oppstå en knekkelyd i albuen ved tennisalbue. Igjen ligger årsaken i det skadde senevevet som ikke har den samme mobiliteten som tidligere. Ved bevegelse kan senen dermed «glippe over» og danne en knekkelyd. En annen mulig årsak er at feilfunksjonen i senen og muskulaturen fører til redusert funksjon i albueleddet og dermed gir et høyere leddtrykk der.
Svakhet i hendene og grepet
Tidvis kan tennisalbue gi svakhet i hånden på påvirket side. Flere kan oppleve at underarmen eller grepet nærmest ‘gir etter’ ved visse belastninger og bevegelser. Dette skyldes en innebygget forsvarsmekanisme i kroppen som er der for å forhindre ytterligere skade. Hjernen overstyrer deg ubevisst og tvinger
Iling ned mot hånden og håndleddet
Hvis vi tar en nærmere kikk på illustrasjonen ovenfor vil vi kunne se at tennisalbue kan gi refererte smerter mot håndleddet. Andre kan oppleve forsterkede smerter ved basen av tommelen eller i håndleddet nedenfor lillefingeren. I tillegg til dette må vi huske på at redusert funksjon i albuen og underarmen kan være en risikofaktor for å få nerveirritasjon eller avklemming i håndleddet (karpaltunnelsyndrom).
Godt tips: Selvmassasje mot albuen med stimulerende varmemuskelsalve
![]()
Å massere inn området på utsiden av albuen og tilhørende senefester kan lindre smerter og stimulere økt sirkulasjon. Men husk å bare bruke et tynt lag, da den er veldig effektiv. Du kan lese mer om eller kjøpe denne varmemuskelsalven her.
3. Behandling av tennisalbue
Heldigvis finnes det godt dokumenterte behandlingsmetoder mot tennisalbue. Blant de best dokumenterte finner vi trykkbølgebehandling, tørrnåling (dry needling), terapeutisk laser, bindevevsmassasje, albuemobilisering, kinesioteiping, triggerpunktbehandling og tilpassede rehabiliteringsøvelser (gjerne eksentrisk trening). Behandlingen utføres vanligvis av autorisert helsepersonell i form av kiropraktor eller fysioterapeut.
Fire hovedformål ved behandling av tennisalbue
Et behandlingsforløp mot tennisalbue vil gjerne ha følgende 4 hovedmål:
- Bryte ned skadevev og stimulere tilheling
- Normalisere funksjon i albueledd og underarm
- Adressere underliggende årsaker
- Redusere risikoen for tilbakefall med rehabiliteringsøvelser
Vi har tidligere nevnt hvordan tørrnåling (dry needling) har godt dokumentert effekt i behandlingen av lateral epikondylitt. Men dette gjelder også ved trykkbølgebehandling. En behandlingsform som gjennom bruk av trykkbølger bryter ned skadevev i senefestet og stimulerer reparasjon. Studier har også vist at denne behandlingen er mer effektiv enn injeksjoner.²
Trykkbølgebehandling mot tennisalbue
Standardprotokoll for behandling av tennisalbue med trykkbølgebehandling ligger på 5-6 behandlinger, med omtrent 1 uke i mellom behandlingene slik at restitusjonen skal være optimal. Det som er interessant med trykkbølge er at det legger til rette for langsiktig forbedring, dermed vil mange også oppleve en betydelig forbedring som tiltar også i de 4-6 ukene etter siste behandlingen i forløpet. Du kan se et eksempel på hvordan trykkbølgebehandling ser ut i bildet litt lenger opp i artikkelen.
Operasjon av tennisalbue?
Man utfører sjeldnere og sjeldnere operasjoner mot tennisalbue. Dette er grunnet at nyere forskning har vist at konservativ behandling som regel har bedre effekt, og ikke medfører de risikoene som en operasjon gjør.
Hva med kortisoninjeksjon mot tennisalbue?
Et behandlingsledd som kan utprøves før operasjon, dersom konservativ behandling er fullt utprøvd og smertene bare vedvarer, så kan det være aktuelt med injeksjon i behandlingen av lateral epikondylitt. Normalt sett er det kortisoninjeksjon som utføres. Dessverre kan kortisoninjeksjoner føre til forverrede smerter på lang sikt, da det også gir økt risiko for svekket senehelse og senerupturer. En høy andel av personer som får slike injeksjoner vil oppleve en seneavrivning i det injiserte området. Noe som igjen fører til at det ikke brukes like mye som tidligere.
4. Utredning og undersøkelse av tennisalbue
Symptomene og de kliniske tegnene på tennisalbue er vanligvis såpass karakteristiske at behandleren tidlig fatter mistanke. En førstegangsundersøkelse starter vanligvis med en historietagning etterfulgt av en funksjonell undersøkelse. Vanligvis er det ikke nødvendig med bildediagnostiske undersøkelser, men dette kan være indisert ved manglende effekt av konservativ behandling.
Henvisningsrett til bildediagnostisk utredning
Våre kiropraktorer innehar offentlige rettigheter innenfor henvisning til bildediagnostikk. Dette inkluderer MR undersøkelse, røntgen, CT skanning eller ultralyd. I tillegg har vi også sykemeldingsrett dersom dette vurderes som nødvendig for optimal forbedring. Hos oss ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse kan du alltid være trygg på at du får hjelp med en grundig utredning av dine smerter og plager.
Bildediagnostisk undersøkelse av lateral epikondylitt
Dersom det er medisinsk indisert vil en MR undersøkelse være foretrukket ved undersøkelse av tennisalbue. Grunnen til at det foretrekkes framfor diagnostisk ultralyd er at sistnevnte ikke kan se hva som ligger på andre siden av bein eller i selve albueleddet (da lydbølgene ikke går gjennom beinvev).
5. Øvelser og trening
Vi har allerede nevnt hvordan eksentrisk trening er hyppig anbefalt ved tennisalbue. Dette er altså en treningsøvelse, du kan se den i videoen nedenfor, hvor man trener i den forlengede lengderetningen til senevevet og muskelfibrene. I denne delen av artikkelen vil vi også se nærmere på flere styrke og tøyeøvelser som kan være fordelaktige.
Ikke glem å styrke skuldrene også
Noe mange glemmer er viktigheten av god funksjon også høyere opp i armen og skulderen. Nettopp derfor kan trening med strikk være en glimrende treningsmetode for deg med albuesmerter og tennisalbue. Forbedret skulderfunksjonalitet vil nemlig kunne føre til mer riktig bruk av albuen og underarmen.
Styrketrening ved tennisalbue
- Greptrening: Trykk en myk ball og hold i 5 sekunder. Utfør 2 sett med 15 reps.
- Underarmspronasjon og supinasjon styrking: Hold en suppeboks eller lignende i hånden og bøy albuen 90 grader. Vri sakte på hånden slik at hånden vender oppover og vri sakte tilbake slik at den vender nedover. Gjenta 2 sett med 15 reps.
- Motstandstrening for albuefleksjon og ekstensjon: Hold en lett treningsmanual eller lignende med hånden vendt oppover. Bøy albuen slik at hånden kommer mot skulderen. Deretter senker du armen ned helt til den er helt utstrakt. Gjør 2 sett med 15 reps. Øk motstanden gradvis etter hvert som du blir sterkere.
Anbefalte tøyeøvelser
- Håndledd mobilisering i fleksjon og ekstensjon: Bøy håndleddet inn i fleksjon (foroverbøy) og ekstensjon (bakoverbøy) så langt du kommer. Gjør 2 sett med 15 repetisjoner.
- Håndledd uttøyning: Trykk baksiden av hånden med din andre hånd for å oppnå bøy i håndleddet. Hold med tilpasset trykk i 15 til 30 sekunder. Deretter bytter du bevegelse og tøyer ved å trykke framsiden av hånden bakover. Hold denne stillingen i 15 til 30 sekunder. Husk på at armen skal være rett ved utførelsen av disse uttøyningsøvelsene. Utfør 3 sett.
- Underarmspronasjon og supinasjon: Bøy albuen på den vonde armen 90 grader, samtidig som du holder albuen inntil kroppen. Vend håndflaten opp og hold denne stillingen i 5 sekunder. Deretter vender du håndflaten sakte nedover og holder denne stillingen i 5 sekunder. Gjør dette i 2 sett med 15 repetisjoner i hvert sett.
6. VIDEO: Eksentrisk trening mot tennisalbue
I videoen nedenfor viser Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse sin egen kiropraktor Alexander Andorff deg en video som viser eksentrisk trening mot tennisalbue (altså den treningsformen som kun trener i den retningen hvor senefibrene blir lengre). Trykk her for å se videoen i et nytt leservindu (anbefales for en enda bedre seer-opplevelse). Under denne videoen viser vi også en som viser anbefalte strikkøvelser for å styrke skuldrene og armene.
Følg oss gjerne på youtube-kanalen vår (åpner i et nytt leservindu) hvis du vil. Der finner du over 100 gratis treningsprogrammer og helseforedrag. Og husk at du alltid kan stille oss spørsmål vedrørende trening, helse og smerter.
VIDEO: Styrketrening for skuldrene med strikk
Vi er som nevnt tidligere levende opptatt av langvarig bedring. En god måte å sørge for bedre funksjon i både skuldrene og armene er styrkeøvelser med strikk (pilatesbånd). I videoen nedenfor viser vi fram et anbefalt treningsprogram. Øvelsene kan gjøres 3-4 ganger i uken hvis ønskelig, men man kommer også langt med å gjøre de 2 ganger ukentlig.
Godt tips: Opptrening med pilatesbånd
Pilatesbånd er en flat og elastisk type av treningsstrikk. De er glimrende for skånsom og tilpasset styrketrening av armer og skuldre. Det er denne vi bruker i videoen ovenfor. Du kan lese mer om eller kjøpe dette treningsbåndet her.
Andre gode ergonomiske råd i forhold til selvhjelp mot tennisalbue
Noe av det viktigste med overbelastningsskader er at man enkelt og greit kutter ned på den aktiviteten som har irritert muskel- og senefestet, dette kan gjøres ved å foreta seg ergonomiske endringer på arbeidsplassen eller ta en pause fra de bevegelsene som gjør vondt. Det er derimot viktig å ikke stoppe helt opp, da dette gjør mer vondt enn godt i det lange løp. Husk også at bruken av avlastende kompresjonsstøtte for albuen vil kunne gi skadeområdet sårt tiltrengt beskyttelse og hvile.
7. Spørsmål? Eller vil du bestille en time hos oss?
Hei! Vi håper at du har lært mer om tennisalbue og hvordan denne diagnosen bør håndteres. Ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse avd. Lambertseter (Oslo) jobber vi med å være innen eliten på utredning, behandling og rehabilitering av skader og smerter i albuene og underarmene. Vi bruker dokumenterte behandlingsmetoder og kombinerer dette med styrkende rehabiliteringsøvelser. Kontakt oss gjerne dersom du har spørsmål. Du kan også bestille time hos oss ved å ringe eller bruke vår døgnåpne online booking.
Telefon: 62809030
Epost: Lambertseterkiropraktorsenter@outlook.com
«Ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse tar vi alltid sikte på å være innen eliten av utredning, behandling og rehabilitering av smerter og skader i bevegelsesapparatet. Dette inkluderer også skader og betennelser i sener og senefester. Vi minner også om at vi gjerne kan svare på dine spørsmål – helt uforpliktende.
Ikke i Oslo?
Hvis du ikke er i nærheten av Oslo, minner vi også om at Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse har flere klinikkavdelinger andre steder i Norge, inkludert Akershus (Eidsvoll Sundet og Råholt) og Aust-Agder (Grimstad).»
Bilder og kreditering: Tennisalbue (lateral epikondylitt)
- Cover 1 (kvinne med tennisalbue og albuesmerter): iStockPhoto (lisensiert bruk) Stock photo ID: 1661125667 | Kreditering: Jacob Wackerhausen
- Bilde 2 (illustrasjon av senefestene ved tennisalbue): Kreditering: Paras et al, Ortho Bullets
- Bilde 3 (kvinne som spiller tennis med vondt i albuen): iStockPhoto (lisensiert bruk) Stock photo ID: 1182632115 | Kreditering: didesign021
- Bilde 4 (behandling med tørrnåling): iStockPhoto (lisensiert bruk) Stock photo ID: 92028888 | Kreditering: zilli
- Bilde 5 (triggerpunkter i albuen og underarmen): Travell and Simons
- Bilde 6 (behandling med trykkbølgebehandling): iStockPhoto (lisensiert bruk) Stock photo ID: 909159312 | Kreditering: romaset
- Bilde 7 (undersøkelse av vond albue og tennisalbue): iStockPhoto (lisensiert bruk) Stock photo ID: 485012870 | Kreditering: Wavebreakmedia
Forskning og kilder: Tennisalbue (lateral epikondylitt)
- Ma et al, 2024. Therapeutic Effects of Dry Needling on Lateral Epicondylitis: An Updated Systematic Review and Meta-analysis. Arch Phys Med Rehabil. 2024 Nov;105(11):2184-2197.
- Liu et al, 2022. Extracorporeal Shock Wave Therapy Shows Superiority Over Injections for Pain Relief and Grip Strength Recovery in Lateral Epicondylitis: A Systematic Review and Network Meta-analysis. Arthroscopy. 2022 Jun;38(6):2018-2034.e12.
- Sadeghi-Demneh et al, 2013. The Immediate Effects of Orthoses on Pain in People with Lateral Epicondylalgia. Pain Res Treat. 2013 Nov 19;2013:353597.
Vanlige spørsmål om tennisalbue (FAQ)
Her legger vi ut spørsmålene vi mottar om tennisalbue og albuesmerter.
1. Bør jeg få behandling for tennisalbue?
Ja, i de fleste tilfeller bør du det. Dersom du ikke gjør noen tiltak vil tilstanden mest sannsynlig bare forverre seg ytterligere. Søk hjelp for plagen allerede i dag, slik at du slipper å ha den med deg resten av livet. Hvis du ikke har råd til behandling, så er det hvert fall greit å starte med avlastningstiltak (albuestøtte) og tilpassede øvelser (se tidligere i artikkelen). Eventuelt koster ikke en førstegangsundersøkelse all verden. Her vil du kunne få konkret informasjon om tilstanden, samt anbefalte tiltak videre. Vær åpen med klinikeren din dersom du har dårlig økonomisk råd, og be for eksempel om en langsiktig treningsplan.
2. Bør jeg ise ned tennisalbue?
Ja, i situasjoner der det er tydelig at festene inn mot den laterale epikondylen er irriterte og kanskje til og med hovne, da bør det benyttes nedising etter vanlig nedisingsprotokoll. Pass på slik at du ikke skader vevet med for mye kulde. Vi anbefaler vanligvis kun kuldebehandling i ved akutte overbelastninger eller ved tydelig varmeutvikling og hevelse.
3. Hva er beste smertestillende medikamenter eller muskelavslappende tabletter mot tennisalbue?
Det anbefales ikke å legge ut på smertestillende kurer uten å adressere selve årsaken til plagen, da dette mest sannsynlig bare vil maskere smerten midlertidig uten at det blir noe særlig bedre inn mot albuefestet. Legen kan skrive ut reseptbelagte muskelavslappende ved behov; da mest sannsynlig tramadol eller brexidol. Rådfør deg alltid med lege eller farmasøyt før inntak av smertestillende medikamenter.
4. Håndverker, 44 år. Det verker i albuen når jeg løfter noe. Hva kan være årsaken?
Årsaken er mest sannsynlig tennisalbue (lateral epikondylitt) eller golfalbue (medial epikondylitt) som begge kan oppstå grunnet repetitiv belastning (for eksempel snekring). Det kan oppstå rifter i muskelfestet mot utsiden eller innsiden av albuen, som begge kan gi smerter når man bruker hånd og håndledd. Dette kan også føre til redusert grepstyrke.