
Musearm: Årsaker, symptomer, behandling og anbefalte øvelser
Musearm er en diagnose som refererer til belastningsskader i underarmen, håndleddet, hånden eller albuen, grunnet (derav navnet) bruk av datamus. Her er det viktig å nevne at begrepet musearm også gjerne brukes dersom det er andre årsaker.
Det viktigste poenget å starte med er altså at musearm refererer til skadereaksjoner grunnet feilbelastning og overbelastning – ofte over lenger tid. Men hvor det egentlig rammer varierer noe. Noen vil derfor kunne si at de har musearm i håndleddet eller musearm i albuen, selv om det ofte i slike tilfeller finnes en mer spesifikk diagnose man kan bruke. Eksempler på mer spesifikke overbelastningsskader i disse områdene inkluderer:
- DeQuervains tenosynovitt (seneskjedebetennelse i tommelroten)
- Golfalbue (medial epikondylitt)
- Guyon tunnel syndrom (avklemt ulnarnerve i nedre del av håndleddet)
- Karpaltunnelsyndrom (avklemming av nervus medianus i midtre del av håndleddet)
- Muskelknuter i underarmen (myofascielle triggerpunkter)
- Senebetennelse (tendinitt)
- Seneskade (tendinose)
- Rifter og rupturer
- Tennisalbue (lateral epikondylitt)
Som du ser finnes det altså en rekke diagnoser som overlapper med det mer folkelige begrepet musearm. Dòg er det oftest slik at folk altså mener belastningsskader i underarmen og ned mot hånden. Ved bruk av mer repetitiv belastning med datamus er det spesielt visse muskler som er mer utsatte enn andre, disse inkluderer:
- Musculus extensor carpi radialis brevis
- Musculus extensor carpi radialis brevis
- Musculus extensor carpi ulnaris
- Musculus flexor carpi radialis
- Musculus flexor carpi ulnaris
- Pronator teres
Ekstensjon refererer altså til bakoverbøy. Fleksjon refererer til foroverbøy. I dette tilfellet av håndleddet. Og trykker du, som de fleste, på datamusen med pekefingeren? Musklene som, hovedsakelig, er ansvarlig for det heter extensor indicis og flexor digitorum profundus. For å adressere belastningsskader på en helhetlig og effektiv måte er det ofte nødvendig å kombinere egentiltak (slik som bruk av ergonomiske kompresjonshansker eller kompresjonsstøtte for albuen), aktive behandlingsteknikker (tørrnåling og triggerpunktbehandling er ofte effektivt), samt korrigerende rehabiliteringsøvelser.
Ved alle våre klinikkavdelinger tilhørende Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse jobber vi mye med utredning, behandling og rehabilitering av skader og smerter i albuene og underarmene. Alle våre klinikere innehar også faglig kompetanse innen behandling med både tørrnåling (dry needling) trykkbølgebehandling, triggerpunktbehandling og terapeutisk laser – som er svært nyttige behandlingsteknikker ved slike seneskader. Kontakt oss eller ring oss i dag dersom du ønsker hjelp med dine plager. Eventuelt kan du også bestille time direkte via online timebestilling.
Hyppig rapporterte smerter ved musearm
I illustrasjon A og B ovenfor ser du smertemønstere fra diverse muskelknuter i underarmen. X markerer muskelknuter. De røde mønstrene på illustrasjonen viser hvor smertene vil kjennes mest. Som du ser kan disse også gi smerter ut til andre områder enn hvor selve muskelknuten er lokalisert. Dette kalles aktive triggerpunkter (det samme som muskelknuter altså). Og betyr at skadereaksjoner i muskeloppbygningen gir grunnlag for smertesignaler og smertesensitivitet (ofte ømt ved berøring). I tillegg til smerter kan det også føre til svakhet i hendene og underarmene.
I denne guiden om musearm vil du kunne lese mer om:
- Årsaker
- Symptomer
- Behandling
- Utredning og undersøkelse
- Øvelser og trening
- VIDEO: Styrketrening med strikk og greptrening
- Still oss spørsmål eller bestill time
Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse: Vi hjelper deg!
Hei! Ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse avdeling Lambertseter Kiropraktorsenter & Fysioterapi i Oslo har vi omfattende erfaring og videre utdanning innen utredning, behandling og rehabilitering av skader og smerter i albuene og underarmene. Inkludert musearm. Dette gjelder også ved alle våre andre klinikkavdelinger i Norge, inkludert i Akershus (Eidsvoll Sundet og Råholt) og Aust-Agder (Grimstad).
1. Årsaker til musearm
Den mest karakteristiske og kjente årsaken til musearm er, naturlig nok, bruken av datamus og tastatur. Og med det mener vi altså overdreven og langvarig bruk, oftest hver dag over lengre tid. I tillegg er det jo også slik at vi i moderne tider også bruker stadig mer tid tastende på mobiltelefonen også. Noe som igjen fører til at vi ikke får tilstrekkelig hvile og restitusjon i områdene. Over tid kan det oppstå det skadereaksjoner i muskler, sener, bindevev og leddhinner.
Overbelastning fører til stadig økt innhold av skadevev
Muskler og sener er avhengig av en viss strukturell oppbygning for å ha god belastningskapasitet, fleksibilitet og styrke. Bløtvevsstrukturene er laget av et stort antall fibere. Hvis disse blir feilbelastet over lengre tid vil det altså oppstå det vi kaller skadevev. Vi ser nærmere på hva det innebærer i neste del av artikkelen.
3 kategorier av bløtvev og senevev

[Illustrasjon: Tre faser av skadevev – Kreditering: Eidsvoll Kiropraktorsenter]
- Normalt vev: Vanlig funksjon og strukturell oppbygning. Normal elastisitet og fleksibilitet. Smertefritt.
- Skadet vev: Ved skademekanismer i bløtvev og senevev kan vi få endret struktur, og det kan oppstå ‘kryssede fibre‘ – altså at vevsfibrene ikke ligger i sin vanlige posisjon. Man kan dele skadevev videre inn i 3 graderinger; mild, moderat og betydelig. Omfanget av skadevev til også gi høyere smertesensitivitet, mindre fleksibilitet og dårligere funksjon.
- Arrvev: Dersom vi fortsetter å gjenta feilbelastningen vil skadevevet ikke klare å reparere seg selv. Da kan det oppstå kroniske skadeforandringer, og over lengre tid kan det oppstå det vi kaller arrvev. Dette innebærer altså at man vurderer at vevet er så skadet at det ikke selv lenger er i stand til å returnere til en mindre skadet form. I slike tilfeller vil det ofte kreve et langvarig rehabiliteringsopplegg for å forbedre funksjonen i området.
«Nøkkelen til å snu den vonde situasjonen er å anerkjenne smertene og symptomene. Ved å bestemme seg for å ta aktive grep kan man forebygge at forverringen fører til kronisk musearm. I de mest alvorlige tilfellene kan omfanget av skadevevet bli så omfattende at fibrene ryker tvers av. Ta heller kontakt med oss og få plagene dine utredet. Hvis indisert har vi henvisningsrett til MR undersøkelse og annen bildediagnostikk. Vi hjelper deg også med aktiv behandling og styrkende rehabiliteringstrening mot musearm.»
Hvorfor er jeg rammet av kronisk musearm?
Hvis smerter og skader ikke blir bedre er det tydelig at skadeomfanget er større enn kroppens reparasjonsevne. I slike tilfeller er det gjerne nødvendig med aktiv behandling for å promotere økt skadeleging i skadeområdet. Ved å tilføre forbedret sirkulasjon og bryte ned skadevevet vil vi kunne bygge opp kroppens evne til å reparere seg selv. Ergonomiske tiltak som støtter og avlaster kan også hjelpe godt ved musearm.
Godt tips: Avlast albuen ved bruk av sirkulasjonsfremmende kompresjonsstøtte
En kompresjonsstøtte for albuen vil kunne fungere avlastende for de utsatte musklene og senene ved musearm. Kompresjonsstøtter funger både avlastende og sirkulasjonsfremmende. Med andre ord vil det gi skadeområdet økt tilgang på næringsstoffer og fjerne ødem (betennelsesvæske). Kan varmt anbefales til deg som jobber mye på PC. Du kan lese mer om eller kjøpe denne albuestøtten her.
Bruken av slike kompresjonsstøtter har også dokumentert effekt innenfor forskning.¹ Blant annet i form av smertelindring.
Bryte ned skadevev og sette i gang reparasjon
Hvis vi oppsummerer litt, er det altså slik at musearm er en overbelastningsskade med faktiske skadereaksjoner i involverte områder. Som nevnt helt i begynnelsen av artikkelen er det flere diagnoser som faller inn under musearm. Så valget av behandlingsteknikker er jo noe styrt av hvilket område som er rammet. Men grunnprinsippene er de samme. Nemlig at vi vil stimulere reparasjonsprosesser, slik at skaden tar kortere tid til å gro og at vi får i gang funksjonen raskest mulig. Godt dokumenterte behandlinger mot musearm inkluderer nålebehandling (dry needling), trykkbølgebehandling og bindevevsmassasje (oftest med senevevsverktøy). Å avlaste området i smertefulle perioder, ved bruk av kompresjonstøy er også nyttig.
Forskning: Tørrnåling (dry needling) har effekt mot seneskader
En av behandlingene vi bruker hyppigst mot musearm er tørrnåling (dry needling). Hvor man altså bruker tynne akupunkturnåler inn mot skadeområder og smertesensitivt vev, med den hensikt å bryte opp i spenninger og trigge aktiv reparasjon. Behandlingen bør utføres av autorisert helsepersonell, og hos oss har alle våre behandlere omfattende erfaring og kompetanse i dette. Blant annet bruker vi den mye i våre samarbeidsavtaler med lokale idrettslag, inkludert idrettsutøvere fra Lambertseter IF.
Reduserer smerter og gir sterkere grep
Studien vi refererer til er en meta-analyse. Dette er en type forskning som samler sammen og ser på all tilgjengelig forskning innenfor visse felt. Og nettopp derfor regnes det som den aller sterkeste formen av forskningsstudier. I denne studien undersøkte de altså effekten tørrnåling (dry needling) hadde på tennisalbue (lateral epikondylitt). Dette er altså en diagnose som ofte faller inn under fellesbegrepet musearm. De kunne dokumentere at man fikk både symptomatisk lindring og at styrken i grepet ble forbedret.² Konklusjonen var som følger:
«Dry needling demonstrates good therapeutic effects on pain intensity (within 1 week), function, and grip strength among patients with lateral epicondylitis. Local twitch response is necessary in treatment that targets trigger points.»
På pasienter rammet av skade og betennelse på utsiden av albuen kunne de altså, etter bare 1 uke, vise til dokumentert smertelindring og sterkere muskelfunksjon. Ved å se på disse resultatene får man også et konkret eksempel på hvordan reparasjonen i området går raskere, og at det blir en reduksjon i smertefullt skadevev. Noe som, blant annet, skyldes den økte blodsirkulasjonen og de mindre sammentrukne muskelfibrene (reduksjon i spenninger og sammentrekninger). Et vanlig forløp med tørrnåling ligger vanligvis på rundt 5 behandlinger totalt. Noen tilfeller, som er mer alvorlige, vil kunne trenge flere behandlinger.
2. Symptomer ved musearm
Vi har tidligere nevnt hvordan flere diagnoser gjerne faller inn under dette paraplybegrepet. Men med det sagt refereres det hovedsakelig til smerter og symptomer i håndledd, underarm og albuen, med utspring i overbelastning. Vi har naturligvis visse karakteristiske symptomer som går igjen i disse diagnosene, da de alle gjerne inkluderer skadereaksjoner i muskler, sener og / eller bindevev. Typisk sett vil smertene ofte bli verre når man bruker eller belaster det smertefulle området. De mest kjente symptomene inkluderer:
- Smerter i det involverte områder
- Redusert bevegelighet eller stivhet
- Forverring ved bruk
- Svakhet i hendene og svekket grepstyrke
- Nummenhet, prikking eller tyngdefornemmelse
- Refererte smerter til nærliggende områder
Majoriteten av tilfellene skyldes skadereaksjoner i senene eller muskelspenninger. Derfor blir første prioritet å lokalisere skadeområdene, og deretter benytte behandlingsteknikker som bryter opp i disse skadevev og får i gang normal funksjon igjen. Et av hovedsymptomene som virkelig kjennetegner musearm er det faktumet at symptomene gjerne tydelig forverres ved bruk og belastning.
Godt tips: Selvmassasje mot albuen med stimulerende varmemuskelsalve
![]()
Å massere inn det skadde området kan lindre smerter og stimulere økt sirkulasjon. Men husk å bare bruke et tynt lag, da den er veldig effektiv. Salven fungerer ved at den også øker lokal blodsirkulasjon. Du kan lese mer om eller kjøpe denne varmemuskelsalven her.
3. Behandling av musearm
Hvilke behandlingsmetoder som vi velger er avhengig av årsakene til at du er rammet av musearm. Men det involverer altså vanligvis behandling av skadevev og spenninger i sener og muskler. Her kan du se flere gode behandlingsteknikker mot denne tilstanden. Som, blant annet, inkluderer:
- Bindevevsmassasje
- Idrettsmassasje
- Leddmobilisering
- Senevevsverktøy (IASTM)
- Terapeutisk laser
- Triggerpunktbehandling
- Trykkbølgebehandling
- Tørrnåling (dry needling)
Behandlingen utføres vanligvis av autorisert helsepersonell i form av kiropraktor eller fysioterapeut. Det er også ganske vanlig at man kombinerer flere teknikker i en og samme konsultasjon. For å få langvarige og gode resultater vil du også få veiledning i rehabiliteringsøvelser som er skreddersydd for deg og din skade.
5 positive behandlingseffekter
Det er fem hovedformål som vi ønsker å oppnå ved behandling av musearm:
- Stimulere økt reparasjon i skadeområdet
- Roe ned smertefulle muskelspenninger
- Øke tilgangen på næringsstoffer og oksygen
- Lokalisere årsakene
- Forhindre tilbakefall
Vi har allerede lovpriset effekten tørrnåling har mot seneskader og senebetennelser. Men også trykkbølgebehandling er en meget effektiv behandling ved musearm i underarm og albue. Det innebærer at man bruker et trykkbølgeapparat med tilhørende probe og deretter sender trykkbølger direkte mot skadeområdet – for å bryte ned skadevev og stimulere reparasjon.
Trykkbølgebehandling mot musearm
Ved involvering av seneskader eller senebetennelser i underarmen eller albuen kan trykkbølge være et godt valg. Her er det vanlig å følge det vi kaller for Moen-protokollen, som er en standardisert behandlingsprotokoll bestående av 5 behandlinger over 5 til 6 uker.
4. Utredning og undersøkelse av musearm
Våre kiropraktorer er både idrettskiropraktorer og allmennkiropraktorer. Noe som også gjelder våre fysioterapeuter. Dette innebærer at våre behandlere har en ekstra dimensjon når det kommer til grundig utredning, aktiv behandling og rehabiliteringstrening ved skader og smerter i muskler og sener. På førstegangskonsultasjonen hos oss vil vi første gjennomføre flere funksjonelle og kliniske tester for å finne årsaken til smertene dine. Dette inkluderer undersøkelse av funksjonaliteten i muskler, sener, ledd og nerver.
Henvisningsrett til bildediagnostikk
Våre kiropraktorer innehar offentlige rettigheter innenfor henvisning til bildediagnostikk. De mest aktuelle bildediagnostiske utredningene ved musearm er MR undersøkelse eller diagnostisk ultralyd, som begge vil kunne visualisere skader i muskler og sener på en gunstig måte. I tillegg har vi også sykemeldingsrett dersom dette vurderes som nødvendig for optimal forbedring.
5. Øvelser og trening ved musearm
En kombinasjon av tøyeøvelser og styrkende øvelser er ideelt ved musearm. Dette er for å tøye ut de skadde senene og gi de gradvis bedre elastisitet og fleksibilitet. Men også for å styrke nærliggende muskelfibre og gi de forbedret belastningskapasitet.
Sterkere skuldre avlaster albuen og underarmene
Musklene og senene våre i skuldrene kan ta mye av belastningen ved løft og bruk. I tillegg til at forbedret skulderfunksjon også kan gi bedre blodsirkulasjon i armene og ned i hendene. Via blodstrømmen får skadeområdene økt tilgang på næringsstoffer som brukes til reparasjon.
6. VIDEO: Tøyeøvelser og styrkeøvelser
I videoen nedenfor viser Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse sin egen kiropraktor Alexander Andorff deg en video med styrketrening for skuldrene med strikk (pilatesbånd). Trykk her for å se videoen i et nytt leservindu (anbefales for en enda bedre seer-opplevelse). Deretter viser vi deg også en treningsvideo som kan hjelpe mot nummenhet i hendene og underarmene.
VIDEO: Styrketrening for skuldrene med strikk
En god måte å sørge for bedre funksjon og styrke i skuldrene og armene er styrkeøvelser med strikk (pilatesbånd). I videoen nedenfor viser vi fram et anbefalt treningsprogram. Øvelsene kan gjøres 3-4 ganger i uken hvis ønskelig, men man kommer også langt med å gjøre de 2 ganger ukentlig.
Følg oss gjerne på youtube-kanalen vår (åpner i et nytt leservindu) hvis du vil. Der finner du over 100 gratis treningsprogrammer og helseforedrag. Og husk at du alltid kan stille oss spørsmål vedrørende trening, helse og smerter.
Godt tips: Opptrening med greptrener
Pilatesbånd er en flat og elastisk type av treningsstrikk. De er glimrende for skånsom og tilpasset styrketrening av armer og skuldre. Det er denne vi bruker i videoen ovenfor. Du kan lese mer om eller kjøpe dette treningsbåndet her.
VIDEO: Tøyeøvelser for underarmene og hendene
Her ser du også fire øvelser som hjelper deg med å tøye ut underarmene, håndleddene og hendene. Treningsprogrammet er spesielt utviklet for å redusere nerverirritasjon og nummenhetsplager.
Husk ergonomisk kartlegging ved musearm
Kartlegg egen arbeidsstilling. Er det noe du kan gjøre for å redusere belastningen eller gi forbedret ergonomisk stilling? Husk også at bruken av avlastende kompresjonsstøtte for albuen eller håndleddsstøtte vil kunne gi beskyttelse og avlastning.
7. Spørsmål? Eller vil du bestille en time hos oss?
Hei! Vi håper at du har lært mer om musearm og hvordan denne diagnosen bør håndteres. Ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse avd. Lambertseter (Oslo) jobber vi med å være innen eliten på utredning, behandling og rehabilitering av skader og smerter i albuene og underarmene. Vi bruker dokumenterte behandlingsmetoder og kombinerer dette med styrkende rehabiliteringsøvelser. Kontakt oss gjerne dersom du har spørsmål. Du kan også bestille time hos oss ved å ringe eller bruke vår døgnåpne online booking.
Telefon: 62809030
Epost: Lambertseterkiropraktorsenter@outlook.com
«Ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse tar vi alltid sikte på å være innen eliten av utredning, behandling og rehabilitering av smerter og skader i bevegelsesapparatet. Dette inkluderer også skader og betennelser i sener og senefester. Vi minner også om at vi gjerne kan svare på dine spørsmål – helt uforpliktende.
Ikke i Oslo? Vi har flere klinikker i Norge!
Hvis du ikke er i nærheten av Oslo, minner vi også om at Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse har flere klinikkavdelinger andre steder i Norge, inkludert Akershus (Eidsvoll Sundet og Råholt) og Aust-Agder (Grimstad).»
Bilder og kreditering: Musearm
- Cover 1 (kvinne foran PC med musearm): iStockPhoto (lisensiert bruk) Stock photo ID: 2178320143 | Kreditering: EyeEm Mobile GmbH
- Bilde 2 (smertemønsteret til triggerpunkter i underarmen): Travell and Simons
- Bilde 3 (kvinne som jobber foran PCen med datamus): iStockPhoto (lisensiert bruk) Stock photo ID: 1438845707 | Kreditering: Panuwat Dangsungnoen
- Bilde 4 (behandling med tørrnåling): iStockPhoto (lisensiert bruk) Stock photo ID: 92028888 | Kreditering: zilli
- Bilde 5 (fysioterapeut som undersøker en vond underarm): iStockPhoto (lisensiert bruk) Stock photo ID: 485012870 | Kreditering: Wavebreakmedia
Forskning og kilder: Musearm
- Sadeghi-Demneh et al, 2013. The Immediate Effects of Orthoses on Pain in People with Lateral Epicondylalgia. Pain Res Treat. 2013 Nov 19;2013:353597.
- Ma et al, 2024. Therapeutic Effects of Dry Needling on Lateral Epicondylitis: An Updated Systematic Review and Meta-analysis. Arch Phys Med Rehabil. 2024 Nov;105(11):2184-2197.
Vanlige spørsmål om musearm (FAQ)
Her legger vi ut spørsmålene vi mottar om musearm.
1. Hvilke øvelser bør jeg gjøre mot musearm?
Du bør primært sett fokusere på tøyeøvelser som hjelper deg med å strekke ut de forkortede og skadde senefibrene, samt det anspente muskelvevet. Kombiner deretter dette med sirkulasjonsøvelser og tilpassede styrkeøvelser. Lenger opp i artikkelen viser vi deg to treningsprogrammer som du kan bruke. Både et tøyeprogram og et styrkeprogram.