Bertolottis syndrom: Årsak, symptomer, øvelser og behandling

Bertolottis syndrom: Årsak, symptomer, øvelser og behandling

Bertolottis syndrom er en medfødt diagnose som kjennetegnes av det vi kaller lumbal sakralisering eller en overgangsvirvel i korsryggen. Her har vi, i samarbeid med personer rammet av tilstanden, skrevet en stor guide om denne diagnosen.

Vi ønsker å gjøre oppmerksom på at denne artikkelen vil bli oppdatert med jevne mellomrom. Og at vi også har opprettet en egen lukket Facebook-gruppe kalt «Bertolottis syndrom: Gode råd og evidensbasert kunnskap», hvor personer med diagnosen kan utveksle informasjon og komme i kontakt med hverandre. Gruppen er også for pårørende, samt andre som ønsker å lære mer om diagnosen. Det vil også være en gruppe hvor man kan stille spørsmål (anonymt hvis man ønsker det), samt dele relevant nyere artikler og forskning.

Hva er Bertolottis syndrom?

Denne diagnosen oppstår når den aller nederste korsryggsvirvelen, også kjent som L5 (lumbale ryggvirvel 5), vokser sammen med sakrum grunnet en forvokst tverrtagg (sidetaggen på ryggvirvelen, kjent som transverse process på engelsk). Det blir også kalt en overgangsvirvel eller pseudo-leddforbindelse. Det er når disse gir smerter at man stiller diagnosen. Dette kan oppstå på enten en side (unilateral Bertolottis syndrom) eller på begge sidene (bilateral Bertolottis syndrom).

En oversikt over lumbal columna og L5

[Illustrasjon 1: Anatomisk oversikt over lumbal columna (korsryggen) og sakrum]

I bildet ovenfor ser du ryggsøylen sett fra siden. De 5 nederste ryggvirvlene utgjør det som heter lumbal columna, også kjent som korsryggen. Det innebærer øverste korsryggvirvel som heter L1 og går ned til L5 (den aller nederste korsryggsvirvelen). Du ser også strukturen til hvordan en lumbal ryggvirvel ser ut, både sett fra siden og ovenfra. Her ber vi deg særlig legge merke til transverse process som er kjent som en tverrtagg på norsk. Ved Bertolottis syndrom er det altså denne, i L5-virvelen, som blir altfor stor og som kan vokse sammen med sakrum (lumbosakralisering) – eller danne det vi kaller en overgangsvirvel (pseudo-leddforbindelse). Området er også kjent som lumbosakralovergangen (LSO) eller L5-S1.

Jenkins klassifisering: 4 utgaver av Bertolottis syndrom

Man bruker det man kaller Jenkins klassifisering.¹ Denne har erstattet Castellvi klassifiseringen i nyere tid. Førstnevnte deles videre inn i fire typer av diagnosen.

  • Type 1: En forstørret tverrtagg med et mellomrom på mindre enn 10 mm, men større enn 2 mm, ned til lumbosakral-overgangen.
  • Type 2: Her er plassen mellom pseudo-leddforbindelsen mindre enn 2 mm. Altså er tverrtaggen enda større, og plassforholdene er enda trangere.
  • Type 3: En komplett sammenvoksing av tverrtaggen med sakrum på begge sider.
  • Type 4: Ensidig sammenvoksing på en side, med varierende grad av pseudo-forbindelse på andre siden.

A indikerer at det kun er en involvert side (unilateralt). B innebærer at det er involvering på begge sider (bilateralt). C indikerer at det er en kombinasjonsbetinget involvering.

Symptomer og smerter

Det er flere årsaker til at Bertolottis syndrom kan resultere i korsryggsmerter (lumbago), bekkenleddsmerter, betennelsesreaksjoner (inkludert bekkenleddbetennelse) og muskelspasmer.

  • Hvis tverrtaggen til L5 er sammenvokst med sakrum og bekkenet vil dette føre til endret biomekanisk belastning. Dette kan gi økt trykkbelastning på bekkenleddene, som igjen kan gi smerter i både korsryggen og seteområdet.

  • En pseudo-leddforbindelse vil ikke ha samme evne til å absorbere støtbelastning, og vil heller ikke ha samme innhold av smørende leddvæske. De reduserte plassforholdene kan i tillegg gi smertefull beingnissing, som kan føre til slitasjeforandringer (artrose). Den myke mellomvirvelskiven er også mer utsatt for feilbelastning, og har høyere risiko for å utvikle en skiveskade (korsryggprolaps).

  • En sammensveising av korsryggen med sakrum vil naturligvis også redusere mobiliteten og bevegelsesevnen i korsryggen. Noe som kan gi en sterk stivhetsfølelse og økt belastning på nærliggende strukturer, inkludert de myke mellomvirvelskivene mellom korsryggsvirvlene.

  • For å kompensere for den endrede biomekaniske belastningen er det slik at muskulaturen må jobbe mer enn de har godt av. Dette gjør de blant annet i et stadig forsøk på å rette ut ryggsøylen. Noe som kan resultere i kraftige spenninger, smerter og muskelubalanser, samt muskelutmattelse. Grunnet at dette er et kompenseringsforsøk vil som oftest ryggsmertene og muskelspasmene (sammentrekninger og forkortede muskelfibre) bare kjennes på en side. Selv om det også kan ramme begge sider. For å motarbeide slike spenninger er det mange som benytter seg av selvmassasje med stimulerende varmemuskelsalve eller lindrende arnicasalve.

Diagnosen blir vanligvis ikke symptomatisk før i slutten av 20-årene eller tidlig i 30-årene. Men kan bli oppdaget tidligere ved bruk av røntgen eller MR undersøkelse.

Godt tips: Selvmassasje med lindrende arnicasalve

Arnicasalve er basert på naturlig arnicaekstrakt. Denne er kjent for sin anti-inflammatoriske og lindrende effekt ved bruk direkte mot stive og vonde ledd. Derfor er den, blant annet, populær blant revmatikere. Vi mener også at personer med symptomatisk Berlottis syndrom kan ha nytte av denne. Den er enkel å bruke og du masserer den da direkte mot bekkenleddene og lumbosakral-området. Du kan lese mer om den eller kjøpe den her.

Bertolottis syndrom og isjias?

Over nederste korsryggsvirvel (L5) finner vi nest nederste ryggvirvelen (L4). I mellom disse ligger det en myk mellomvirvelskive, som gir grunnlag for bevegelse mellom disse to virvlene. Grunnet feilfunksjon i lumbosakralovergangen vil det resultere i overbelastning av denne mellomvirvelskiven, som igjen kan føre til skiveskade (i form av skivebukning eller skiveprolaps). Noe som kan legge trykk mot L5-nerveroten og resultere i isjias-smerter. Disse smertene kan følge L5-distribusjonen, som går gjennom setet, på yttersiden av hoften og låret, ned mot leggen og helt ned mot storetåen. Her er det også viktig å nevne at også de andre korsryggsvirvlene må overkompensere for denne feilfunksjonen. For å opprettholde forbedret funksjon i isjiasnerven kan du bruke nervemobiliseringsøvelser (som vist i videoen vår nedenfor).

VIDEO: 4 nervemobiliseringsøvelser for isjiasnerven

I videoen ovenfor viser Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse sin egen kiropraktor Alexander Andorff 4 nervemobiliseringsøvelser som kan være lindrende for deg som er plaget med isjias. Trykk her for å se den i et nytt leservindu (anbefales grunnet en bedre seer-opplevelse). Vi setter også svært stor pris på om du vil følge youtube-kanalen vår der, som har en rekke gode og nyttige treningsprogrammer og helseforedrag.

Bertolottis syndrom og skoliose (skjev ryggsøyle)?

Det er hyppigere forekomst av skoliose i denne pasientgruppen. Dette skyldes naturlig nok at det nederste området i korsryggen, vi kan jo kalle den «grunnmuren», ofte er noe skjev grunnet reduserte plassforhold. Og det er blant annet på dette grunnlaget at vi gjerne anbefaler våre pasienter med Bertolottis syndrom at de bør gjøre dette treningsprogrammet vi har kalt 5 øvelser mot skoliose (artikkelen åpner i et nytt leservindu, slik at du også kan lese ferdig denne artikkelen).

Hvordan er det å ha Bertolottis syndrom?

Her har vi fått lov til å dele hvordan det er å være rammet av fra en som faktisk har denne diagnosen.

Hei! Jeg har fått diagnosen Bertolottis syndrom etter MR undersøkelse. Den viste følgende:

«Pasient har en bred tverrtagg av L5 virvel med pseudo leddforbindelsen til masse lateralis av sacrum på høyre side. Såkalt Bertolottis syndrom. Det er ingen benmargsødem forandringer rundt denne pseudo leddforbindelsen. Således ingen belastningsrelaterte betennelseforandringer.»

Smertene er som nålestikk noen ganger. Sitter jeg eller ligger på sofaen kjennes det ut som noen stikker meg med masse nåler, samtidig som det verker intenst. Å ikke bytte stilling eller røre på seg er umulig, for da blir denne stikkingen til intens brenning og verking.

Godt tips: Bruk halebeinspute for å avlaste bekkenledd og korsryggen

Som nevnt her er nettopp det å sitte ned noe som kan være vanskelig for personer med Berlottis syndrom. Og det er derfor vi anbefaler bruk av vektfordelende halebeinspute, som gjør at trykkbelastningen blir mer fordelt utover – noe som kan gi områdene sårt tiltrengt avlastning. Bruk koden lambert10 for å få 10% rabatt på alle kjøp hos DinHelsebutikk. Du kan lese mer om eller kjøpe halebeinsputen her.

Stivhet (spesielt på morgenen)

Er veldig stiv, spesielt om morningen, da gjør det vondt når jeg står opp og varer cirka 1 time den verste smerten. Sliter også med å vri overkroppen noe som gjør det vanskelig å tørke seg etter å ha vært på do. Å sitte på gulvet går heller ikke, da stråler det og verker i hele bekkenet og oppover i ryggen. Når jeg står oppreist eller går for lenge kjennes det ut som bekkenet er flere kilo tyngre. Smertene stråler oppover i ryggen og nedover lårene dersom jeg står for lenge uten å få avlastet bekkenet. Trenger ofte ikke være mer enn 30 min før jeg kjenner på det.

Her har vi altså fått et innblikk i hvordan en person med Bertolottis syndrom kan ha det i hverdagen. Vi har også sett et ganske karakteristisk MR svar som viser en unilateral pseudo-leddforbindelse. Hvis du også ønsker å dele mer om hvordan det er å være rammet av denne diagnosen kan du sende oss en melding, slik at vi eventuelt kan legge det til i denne oversiktsartikkelen.

Behandling av Bertolottis syndrom

Grunnet at Bertolottis syndrom fører til betydelig kompensering i nærliggende muskler og ledd vil denne pasientgruppen kunne ha godt utbytte av fysikalsk behandling og korrigerende rehabiliteringstrening. Behandlingsteknikker som brukes ved Bertolottis kan inkludere:

  • Fysioterapi (korrigerende øvelser og veiledning kombinert med aktiv behandling)
  • Idrettsmassasje (for å løsne opp i muskelspenninger)
  • Leddmobilisering (ofte utført av kiropraktor for å motarbeide stivhet)
  • Spinal traksjon (en strekkteknikk hvor man tøyer leddene varsomt fra hverandre)
  • Terapeutisk laser (kan stimulere økt blodsirkulasjon, dempe betennelser og lindre smerter)
  • Triggerpunktbehandling (behandling av muskelknuter og muskelspasmer)
  • Tørrnåling (behandling med nåler rettet inn mot muskelknuter)

Ved alle våre klinikkavdelinger tilhørende Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse kan du som er rammet av Bertolottis få hjelp med utredning, aktiv behandling og rehabiliteringstrening. Vi ønsker særlig å trekke fram de positive resultatene vi har sett ved å kombinere tørrnåling (dry needling) med tilpasset leddmobilisering. Du kan også sende oss spørsmål dersom du lurer på noe. Hvis du ikke bor i fysisk nærhet av noen av våre klinikker har vi også mulighet for telefonkonsultasjon eller e-konsultasjon.

Steroidinjeksjoner, nerveblokade og kirurgi

I tillegg til konservativ behandling er det også muligheter for mer invasiv behandling. Blant annet at det vil bli satt smertedempende injeksjoner i området. Eventuelt kan også nerveblokader, som blokkerer nervesignaler i partiet, være et alternativ. Dette er jo selvfølgelig ikke helt ideelt, men det kan være en nødvendighet. Kirurgisk operasjon, hvor de fjerner den fusjonerte pseudo-leddforbindelsen (hvis mulig), er aller siste utvei.

Øvelser og trening ved Bertolottis syndrom

Diagnosen er sterkt lenket til muskelspenninger, nerveirritasjon og stive ledd. Nettopp derfor er det så viktig at du kjenner til øvelser som hjelper deg med å opprettholde mobiliteten, sirkulasjonen og styrken. Selv på dårlige dager er det viktig å gjøre tilpassede øvelser, og i slike tilfeller vil vi igjen få referere til videoen høyere opp i artikkelen kalt 4 nervemobiliseringsøvelser for isjiasnerven (videoen åpner i et nytt leservindu). Denne vil nemlig strekke på isjiasnerven og stimulere mobilitet i denne, en rehabiliteringsteknikk kalt nerveflossing, som igjen kan lindre smertene ved nerveavklemming i lumbosakralovergangen.

Hoftebøyeren (iliopsoas) kan være svært viktig

Å stimulere god funksjon, sirkulasjon, styrke og mobilitet i hoftebøyeren kan være veldig gunstig for personer med Bertolottis syndrom. Denne har nemlig direkte innvirkning på hoftene, bekkenet, bekkenleddet og korsryggen. Det er på dette grunnlaget vi anbefaler treningsprogrammet vi har utviklet kalt 4 tøyeøvelser for hoftebøyeren (iliopsoas). Lenken åpner i et nytt leservindu.

Bertolottis syndrom: Bli med i støtte- og kunnskapsgruppen vår!

Bli med i Facebook-gruppen vår kalt «Bertolottis syndrom: Gode råd og evidensbasert kunnskap» hvor du vil finne mer nyttig informasjon, og hvor du selv kan bidra til at denne diagnosen blir mer kjent i Norge. Formålet vil være å gjøre hverdagen enklere for personer som er rammet av Bertolottis.

Oppsummering: Bertolottis syndrom

Hei! Vi håper at du liker denne oversiktsartikkelen som vi har skrevet. Den vil bli oppdatert når det forekommer nyere og relevant informasjon. Ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse avd. Lambertseter (Oslo) jobber vi med å være innen eliten på utredning, behandling og rehabilitering av kroniske smerter og skader i korsryggen. I tillegg til korrigerende rehabiliteringstrening bruker våre behandlere også behandlingsteknikker som gir forbedret blodsirkulasjon og setter i gang reparasjonsprosesser, inkludert tørrnåling (dry needling), triggerpunktbehandling, idrettsmassasje og terapeutisk laser.

Telefon: 62 80 90 30

Epost: Lambertseterkiropraktorsenter@outlook.com

«Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse er levende opptatt av å hjelpe personer tilbake fra en situasjon preget av skader og smerter. Sammen jobber vi aktivt for å redusere sykefraværet i samfunnet og for å gi folk flest en bedre hverdag.

Ikke i Oslo?

Hvis du ikke er i nærheten av Oslo, minner vi også om at Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse har flere klinikkavdelinger andre steder i Norge, inkludert Akershus (Eidsvoll Sundet og Råholt) og Aust-Agder (Grimstad).»

Bilder og kreditering

  • Bilde 1: iStockPhoto (lisensiert bruk) Stock photo ID: 1207112295 | Kreditering: Natali_Mis
  • Bilde 2: iStockPhoto (lisensiert bruk) Stock photo ID: 2081720797 | Kreditering: VectorMine
  • Bilde 3: iStockPhoto (lisensiert bruk) Stock photo ID: 1074232014 | Kreditering: LSOphoto
  • Bilde 4: iStockPhoto (lisensiert bruk) Stock photo ID: 933641888 | Kreditering: Deagreez

Forskning og kilder

  1. Jenkins et al, 2023. Redefining the Classification for Bertolotti Syndrome: Anatomical Findings in Lumbosacral Transitional Vertebrae Guide Treatment Selection. World Neurosurg. 2023 Jul:175:e303-e313.
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *