Undersøkelse og Behandling av Svimmelhet | Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi

Lambertseter Kiropraktorsenter tilbyr hjelp til undersøkelse og behandling av svimmelhet.

Hos oss har vi lang erfaring og god kompetanse innen reposisjoneringsmanøvre for krystallsyken, og behandling av svimmelhet som kommer fra nakken – medisinsk kalt cervikogen vertigo.

 

Visste du at svimmelhet er rangert som et av de mest dehabiliterende symptomene man kan oppleve? Med andre ord er det dette symptomet mange føler at ødelegger hverdagen aller mest – og det kan man jo virkelig forstå. Det kan jo være svært vanskelig å få gjort noe som helst når man er svimmel.

 

I denne artikkelen vil du lære mer om:

  • Hvorfor blir man Svimmel?

+ Når Balanseorgangene gir Motstridende Informasjon

  • Hvilke Diagnoser kan vi Hjelpe deg med?

+ Krystallsyken

+ Migrenerelatert Svimmelhet

+ Nakkerelatert Svimmelhet (Cervikogen Svimmelhet)

  • Øvelser mot Nakkerelatert Svimmelhet (Inkludert VIDEO)

 

Hvorfor blir man Svimmel?

Svimmelhetssymptomer oppstår når et eller flere av balanseorganene feilrapporterer sensoriske inntrykk. Synet, buegangene i indre øret og proprioseptorer (små sensorer som forteller hvilken stilling og posisjon du er i), er alle kategorisert som balanseorganer – og det er disse som er ansvarlige for å fortelle hjernen om vår kroppslige posisjon.

 

– Sender Posisjoneringssignaler til Hjernen

Fellesnevneren for disse er at de alle sammen sender signaler til hjernen om vår posisjon og stilling – inkludert om vi er rotert eller står på hodet. Problemet oppstår dersom balanseorganene sier forskjellige ting. Et eksempel kan være feilfunksjon i buegangene inne i indre øret dersom krystaller har satt seg fast i feil områder ved visse stillinger.

 

Dermed sender disse signaler med feil informasjon, og som er direkte motstridende til hva øynene og hva proprioseptorene (de små stillingssensorene i muskler og hud) rapporterer. Resultatet blir det vi kaller for forbigående, stillingsrelatert svimmelhet. Ved krystallsyken vil man kunne få disse otolittene tilbake til riktig posisjon ved såkalte reposisjoneringsmanøvre.

 

Hvilke Svimmelhetsdiagnoser kan vi Hjelpe deg med?

Det er primært sett tre typer av svimmelhetsdiagnoser som vi har best kompetanse på. Disse er:

  • Cervikogen Svimmelhet (Nakkesvimmelhet)
  • Krystallsyken (Stillingsbetinget Svimmelhet)
  • Migrenerelatert Svimmelhet (Vestibulær Migrene)

 

Nakkesvimmelhet (Cervikogen Vertigo)

Cervikogen svimmelhet er karakterisert ved at personen gjerne opplever ubalanse, ustøhet, nakkesmerter fra muskler og ledd, øresus (mer sjeldent), redusert nakkebevegelighet og ofte tilhørende hodepine. Alle de ovenstående symptomene vil ikke nødvendigvis være tilstede, men pasienten vil gjerne oppleve en variasjon av disse. Pasienten vil ofte melde om at svimmelheten er direkte relatert til bevegelse av nakken. Nakkerelatert svimmelhet er en av de vanligste årsakene til svimmelhet – i likhet med krystallsyken. En forskningsstudie viste at en markant forskjell på cervikogen svimmelhet og krystallsyken, er at førstnevnte normalt sett har stivhet og smerter i øvre nakke og tilhørende nakkemuskulatur – inkludert musculus suboccipitalis (fester i bakhodet). (1)

 

Nakkesvimmelhet oppstår gjerne, i likhet med cervikogen hodepine, når feilfunksjonen i nakkens muskler og ledd kommer til et betydelig nivå. Man har sett at det særlig er de øverste nakkeleddene (atlantooccipitale, C0-1, og atlantoaksiale, C1-2, som er sterkest knyttet til nakkesvimmelhet). Slik svimmelhet er noe som gjerne oppstår hos personer som ignorerer nakkesmerter, stiv nakke og stramme nakkemuskler i lang, lang tid – før de plutselig blir rammet av nakkesvimmelhet, og deretter blir tvunget til å gjøre noe med problemet. Bedre sent enn aldri. Vi hjelper deg gjerne med å få tilbake normal og god funksjon i nakken igjen.

 

Krystallsyken (Stillingsbetinget Svimmelhet)

Krystallsyken (stillingsbetinget svimmelhet) er en vanlig klinisk diagnose med karakteristiske svimmelhetsanfall trigget av spesielle hodebevegelser. Bevegelsestriggere kan for eksempel være å se oppover, snu seg i sengen eller rette seg opp fra bøyd stilling. For en moderne kliniker er tilstanden relativt enkel å diagnostisere og å behandle med reposisjoneringsmanøvre i henhold til hvilken buegang som er rammet. Normalt sett kreves det bare 2-4 behandlinger for å oppleve en tilnærmet total bedring, selv om det i visse – mer alvorlige – tilfeller kan kreve flere behandlinger. Manuell reposisjoneringsmanøver utført av trente klinikere har en suksessratio på over 90% av kasustikkene (2).

 

Krystallsyke kan diagnostiseres basert på historietagning og en klinisk undersøkelse. Tilstanden kjennetegnes blant annet av karakteristiske stillingsbetingede triggere, varighet på svimmelhetsanfallene (alltid under 1 minutt) og nystagmus ved testing (ufrivillige øyebevegelser). Det er dòg slik at det er en gruppe mennesker som har hyppigere tilbakefall enn andre.

 

Ved en klinisk undersøkelse vil våre klinikere kunne benytte en spesialtest kalt Dix-Hallpike for å stille diagnosen. Denne testen brukes til å diagnostisere både krystallsyke i fremre buegang og bakre buegang. En trent kliniker trenger ikke Frenzl-briller for å se nystagmus-utslagene.

 

– Bakre Buegang er den Vanligste Formen av Krystallsyke

At otolitter (krystaller) setter seg fast i bakre buegang er den desidert vanligste årsaken til krystallsyke. Faktisk så er det slik at 85-95% av tilfellene skyldes denne type buegang-involvering. Laterale (også kjent som horisontale) buegangen står for mellom 5-15% av tilfellene. Deretter følger sjeldne tilfeller i fremre buegang og flerkanals-involvering (altså at flere bueganger er påvirket samtidig).

 

Behandling av krystallsyke i henholdsvis bakre og fremre buegang behandles med samme manøver, kalt «Epleys Manøver». Dette er en reposisjoneringsmanøver for å få krystallene tilbake på riktig plass i riktig buegang. For behandling av lateral (horisontal) krystallsyke benytter man en behandlingsmanøver kalt BBQ-roll eller rullemanøver.

 

Migrenerelatert Svimmelhet (Vestibulær Migrene)

Migrene kan også føre til svimmelhetsanfall. Denne typen av svimmelhetsmigrene kalles for vestibulær migrene. Nyere forskning har vist at denne typen av svimmelhet er langt vanligere enn først antatt (3). Så mye som 1-3% av befolkningen kan være rammet, og kan også være årsaken til opptil 10-30% av svimmelhetspresentasjoner hos pasienter som oppsøker behandling.

 

Vestibulær migrene er kjennetegnet av en kombinasjon av gjentagende svimmelhetsanfall akkompagnert av migrenehodepine og andre migrenesymptomer. Anfall vedvarer normalt sett i alt fra minutter til timesvis (opptil 72 timer), og rangeres fra milde til betydelige varianter. Vanlige symptomer inkluderer hodepine, kvalme, oppkast, lydsensitivitet og lydsensitivitet.

 

– Migrene kan Lindres med Fysikalsk Behandling

Forskning har vist at migrene kan respondere godt på fysikalsk behandling bestående av leddmobilisering og muskulært arbeid (for eksempel med intramuskulær akupunktur eller trykkbølge) (4). Satte man leddmobilisering og massasje direkte opp mot hverandre i behandlingen av kronisk hodepine, så viste det seg at leddbehandling var mer effektivt enn massasje (5). Studiene kunne vise til både nedgang i frekvens (antall anfall) og smerteintensitet (migreneanfallene ble mildere). Hos oss ved Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi kombinerer vi gjerne begge deler for best mulig behandlingseffekt.

 

Øvelser mot Nakkerelatert Svimmelhet

Nakkesvimmelhet skyldes gjerne redusert nakkebevegelighet, trange nerveforhold og stramme nakkemuskler. I denne treningsvideoen viser vår egen Kiropraktor Alexander Andorff fram gode øvelser som kan hjelpe deg med å løse litt opp i vonde muskler og stive ledd. Vi vet at videoen har tittelen øvelser mot nakkeartrose, men de er like gjeldende for deg med nakkesvimmelhet.

 

VIDEO: 6 Øvelser mot Artrose i Nakken

Bli med i familien! Abonner gjerne gratis på Youtube-kanalen vår.

 

Har du noen spørsmål? Eller ønsker du å bestille en time hos oss?

Dersom du har spørsmål så kan du gjerne kontakte oss via en av våre kontaktmuligheter eller vår Facebook-side. Hvis du ønsker å sette opp en konsultasjon med en av våre klinikere så har vi også døgnåpen online booking – slik at du kan finne den timen som passer best for akkurat deg.

 

 

– Vi ser fram imot til å hjelpe deg på veien til mindre svimmelhet!

 

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi

 

Vanlige Spørsmål om Svimmelhet (FAQ):

 

– Hvor mange behandlinger vil jeg trenge mot krystallsyken?

Veldig ofte har man god effekt av behandling med reposisjoneringsmanøvre. Et ordinært antall behandlinger ligger nok på 2-5 behandlinger. Det varierer noget basert på alvorligheten av tilstanden.

 

Kilder og Forskning:

1. L’Heureux-Lebeau et al, 2014. Evaluation of paraclinical tests in the diagnosis of cervicogenic dizziness. Otol Neurotol. 2014;35(10):1858–1865.

2. Xiang-Dong et al, 2011. Benign paroxysmal positional vertigo. J Neurosci Rural Pract. 2011 Jan-Jun; 2(1): 109–110.

3. Baloh et al, 2020. Vestibular Migraine I: Mechanisms, Diagnosis, and Clinical Features. Semin Neurol . 2020 Feb;40(1):76-82.

4. Bernstein et al, 2019. Integrating Chiropractic Care Into the Treatment of Migraine Headaches in a Tertiary Care Hospital: A Case Series. Glob Adv Health Med. 2019; 8: 2164956119835778.

5. Bronfort G., Assendelft W.J., Evans R., Haas M., Bouter L. Efficacy of spinal manipulation for chronic headache: a systematic review. J Manipulative Physiol Ther. 2001;24:457–466.