Sportsmassasje i Oslo: Slik løsner det opp i muskelspenninger

Ønsker du sportsmassasje i Oslo? Her viser våre klinikere hvordan denne massasjeformen fungerer og hvorfor den er bra for deg.

Grunnet vårt nære samarbeid med blant annet Lambertseter IF, jobber våre klinikere ved Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi daglig med sportsmassasje i Oslo. Men det betyr ikke at denne behandlingen bare er for aktive idrettsutøvere. Dette er nemlig en dypere massasjeform som egner seg godt for tilnærmet alle. Listen over positive virkemåter er lang, og inkluderer:

  • Forbedrer den muskulære funksjonen
  • Forbedret blodsirkulasjon
  • Kan forhindre skader
  • Mindre muskelspenninger
  • Raskere muskelrestitusjon
  • Reduksjon i spenningshodepine
  • Reduserer trykkømhet i musklene
  • Senker stressnivåene
  • Øker musklenes fleksibilitet og strekkevne
  • Økt fysisk og mental livskvalitet

I denne guiden vil du lære mer om hvorfor sportsmassasje kan være en god behandling for akkurat deg. Alle våre klinikere er offentlig autorisert helsepersonell, både fysioterapeuter og idrettskiropraktorer, noe som også understreker kvaliteten i den fysikalske utredningen og behandlingen du får her hos oss.

Autorisert helsepersonell sørger for høy faglig kvalitet

Dette er nemlig beskyttede titler, som igjen sørger for at du vet hvor grundig den bakenforliggende utdanningen er. Ved behov kan våre kiropraktorer også henvise deg til bildediagnostisk utredning (inkludert MR undersøkelser), samt at vi også innehar sykmeldingsrett hvis dette vurderes hensiktsmessig for best mulig forbedring.

Sportsmassasje kombinerer det beste fra flere behandlinger

Hovedformålet med sportsmassasje er å forbedre muskelhelsen og løsne opp i muskelspenninger. Blant annet innebærer det at man jobber aktivt inn mot skadevev, knuter og restriksjoner i musklene og bindevevet (fascia). For å oppnå dette kombinerer man gjerne flere typer av muskulære behandling og massasjeteknikker ved sportsmassasje. Dette kan ofte inkludere en kombinasjon av følgende:

1. En mer dyptgående massasje

Sportsmassasje er kjent for å være en type av massasje som går dypere i muskulaturen. Noe som kan innebære at behandleren jobber temmelig målrettet og direkte inn mot de anspente og smertefulle muskelområdene. Med andre ord bruker man altså muskelteknikker inn mot muskelspenninger, triggerpunkter og bindevevsrestriksjoner. Særlig de to første behandlingene er det temmelig vanlig at dette er noe ubehagelig og ømt. Men her kan klinikeren enkelt tilpasse seg dine individuelle ønsker og forutsetninger.

Flere metoder for å løsne opp i dype muskelspenninger

Husk dòg at sportsmassasje også gjerne implementerer flere behandlingsmetoder der dette er indisert. Eksempelvis kan dette innebære at man kombinerer massasjeteknikkene med intramuskulær nålebehandling (også kjent som tørrnåling eller dry needling). Noe som er en glimrede måte å få løst opp i selv de dypeste muskelknutene. Videre kan også behandling med spesialutformede stålverktøy (kjent som IASTM, senevevsverktøy eller Graston) bidra til å behandle mer langvarige muskelsmerter, bindevevsknuter, arrvev og seneskader. Du kan se et eksempel på hvordan slike senevevsverktøy ser ut i bildet ovenfor.

2. Slik fungerer sportsmassasje

[Bilde: Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi]

Musklene dine består av hundrevis av muskelfibre. Det er disse som sørger for at musklene dine kan trekke seg sammen og strekke seg ut. Over tid, for eksempel grunnet skader og stress, kan disse gradvis miste sin strukturelle fasong og dermed bli mindre fleksible enn de bør være. Denne endringen i fiberstrukturen fører blant annet til at de ikke glir over hverandre som de skal, og gjør dem også mer utsatt for skader (slik som strekkskader og avrivninger). Vi kaller dette for skadevev.

Flere grader av skadet muskelvev, senevev og bindevev

Slikt skadevev fører til svekket muskelkraft, belastningskapasitet og gir også grunnlag for smerter. Når de strukturelle forandringene fører til at vevet trekker seg sammen, kan disse kjennes ut som knuter ved berøring – ofte mer kjent som muskelknuter eller myofascielle bånd. Omfanget av skadevev gjør at vi kan dele slikt skadevev inn i 4 graderinger, hvor grad 1 er den mildeste og grad 4 er den mest alvorlige. Etter grad 4 kommer vi inn i en ny kategori kalt arrvev. Dette innebærer at vevet er såpass skadet at det knapt har reparasjonsevner igjen.

Men sportsmassasje kan hjelpe?

Ja, ved å jobbe aktivt inn mot de smertesensitive områdene med et utvalg av behandlingsteknikkene vi har beskrevet tidligere i artikkelen vil man kunne bryte opp i de strukturelle skadeforandringene, og stimulere økt sirkulasjon og reparasjon. I mer alvorlige tilfeller vil det naturligvis kunne kreve flere behandlinger over noe lengre tid.

Hva kan denne typen av massasje hjelpe mot?

Massasjeteknikker har et ganske bredt nedslagsfelt. Dette er jo også fordi det i tillegg til å forbedre muskelhelsen også kan ha en betydelig beroligende effekt. Derfor er det slik at sportsmassasje også egner seg godt ved:

  • Angst og depresjon
  • Belastningsskader
  • Cervigogenisk svimmelhet (nakkebetinget svimmelhet)
  • Fatigue og utmattelse
  • Fibromyalgi (for å roe ned kroniske muskelspenninger)
  • Hodepine og migrene
  • Idrettsskader
  • Insomnia (søvnproblemer)
  • Muskelspenninger og muskelknuter (triggerpunkter)
  • TMD syndrom (langvarige kjevespenninger)
  • Smerter fra bindevevet (fascia)

3. Oppsummering: Sportsmassasje i Oslo

I denne guiden har vi sett nærmere på sportsmassasje. Som nevnt tidligere er dette noe vi jobber mye med her ved klinikken vår. Så vil du ha sportsmassasje i Oslo skal du vite at alle våre klinikere innehar videre utdanning innenfor disse behandlingsteknikkene. Det er også greit å vite at vi har henvisningsrett og sykemeldingsrett (hvis dette er indisert for å oppnå best mulige resultater).

Flere spørsmål om sportsmassasje i Oslo? Eller vil du bestille en time?

Hei! Klar for å få litt sportsmassasje i Oslo? Ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse avd. Lambertseter (Oslo) jobber vi med å være helt innen eliten ved behandling av myofascielle restriksjoner og smerter. Kontakt oss eller ring oss gjerne dersom du ønsker en konsultasjon, ellers minner vi også om at vi har døgnåpen online timebestilling hvor du enkelt kan bestille en time som passer deg. Du kan velge hvilken behandler du vil, da vi alle besitter denne faglige kompetansen innenfor sportsmassasje, og alle jobber aktivt med idrettsutøvere og idrettslag.

Telefon: 62 80 90 30

Epost: Lambertseterkiropraktorsenter@outlook.com

«Ta kontakt med oss dersom du ønsker hjelp med smerter og skader i musklene dine. Vi kombinerer en rekke behandlingsteknikker for at du som pasient skal oppnå best mulige resultater.

Ikke i Oslo? Vi har flere klinikker.

Hvis du ikke er i nærheten av Oslo, minner vi også om at Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse har flere klinikkavdelinger andre steder i Norge, inkludert Akershus (Eidsvoll Sundet og Råholt) og Aust-Agder (Grimstad).»

Akershus: Eidsvoll Sundet

Akershus: Råholt

Aust-agder: Grimstad

Bilder og kreditering: Sportsmassasje i Oslo

  • Cover 1 (bilde av sportsmassasje): iStockPhoto (lisensiert bruk), Stock photo ID: 470777819 | Kreditering: kzenon
  • Bilde 2 (bilde som viser IASTM senevevsverktøy): iStockPhoto (lisensiert bruk), Stock photo ID: 1684203409 | Kreditering: yacobchuk

Forskning og kilder: Sportsmassasje i Oslo

  1. Sherman et al, 2009. Randomized Trial of Therapeutic Massage for Chronic Neck Pain. Clin J Pain. 2009;25(3):233–238.

Vanlige spørsmål om sportsmassasje (FAQ)

Her besvarer vi spørsmålene vi mottar om sportsmassasje. Hvis du lurer på noe kan du enkelt kontakte oss eller sende oss melding på direktemelding i sosiale medier. Alternativt kan du også bruke kommentarfeltet nedenfor.

Har massasje god dokumentert effekt?

Ja, en rekke studier, som blant annet har sett på effekten mot nakkesmerter kan vise til godt dokumenterte resultater. Både i form av smertelindring og funksjonell forbedring. Ved mer kroniske utgaver av nakkesmerter kan behandlingseffekten være kortvarig, og dermed mer nødvendig å gjennomføre mer regelmessig.¹

Hva bør man ha på seg av klær når man får massasje?

Under en massasjebehandling, både ved velværemassasje og sportsmassasje, vil klinikeren jobbe direkte inn mot huden din – samtidig som at du ligger på magen på behandlingsbenken. Derfor er det anbefalt å ha på noe som er lett å ta av seg, slik at terapeuten enkelt kommer til de vonde og anspente musklene dine. Treningstøy kan være et gunstig antrekk.

Hvor ofte bør man få massasjebehandling?

De fleste av oss vil kunne ha stort utbytte av å starte med 2 massasjetimer i uken i 4 uker. I løpet av denne tiden vil du merke at musklene roer seg ned, og at de områdene som var veldig ømme de første behandlingene blir gradvis mindre såre og anspente ved berøring. Etter at de verste muskelspenningene er løsnet opp i, kan man gradvis øke tiden mellom behandlingene.

Kan man massere bort betennelser?

Flere typer av betennelser, inkludert slimposebetennelser (bursitt), senefestebetennelser (entesitt) og senebetennelser (tendinitt), vil kunne respondere positivt på tilrettelagt massasje i nærområdet. Dette kan nemlig stimulere økt sirkulasjon og lymfatisk aktivitet. Ved å øke sirkulasjonen vil dette kunne bidra til å fjerne avfallsstoffer, betennelsesvæske og ødem.

Kan massasje være farlig?

Nei, så lenge massasjen og den muskulære behandlingen utføres av autorisert helsepersonell, slik som fysioterapeuter eller idrettskiropraktorer, kan du være helt trygg. Disse yrkene er nemlig beskyttede titler og innehar en omfattende utdanning (fysioterapeuter har 3 år + 1 år turnus) og kiropraktorer har 5-årig masterutdanning pluss 1 år i turnus). Utdanningen deres har også implementert flere år med massasjefaglig utdanning.

Les også: