Artrose i knærne
Artrose i knærne (kneartrose): Årsaker, symptomer og behandling
Artrose i knærne, også kalt slitasjegikt, betyr slitasjeforandringer i kneleddene. I denne guiden lærer du alt du må vite om kneartrose, inkludert hvordan du kan styrke slitte kneledd med rehabiliteringstrening og behandling.
Bruskslitasje, meniskdegenerasjon og forkalkninger i knærne kan alle være tegn på artrose i knærne. Dette kan igjen føre til stivhet og smerter. Kneartrose deles inn i fem stadier etter alvorlighetsgraden, og blir verre etter hvert som at vi blir eldre grunnet flere faktorer, inkludert at kroppen får dårligere reparasjonsevne. Nettopp derfor er det viktig å ta grep for å hjelpe knærne på best mulig måte før leddplassen i knærne blir så dårlig at brusk og bein gnisser mot hverandre. Men husk at selv om du er rammet av betydelig kneartrose, så er det alltid mulig å få det mye bedre.
Knærne er spesielt utsatt for artrose
Knærne våre er, i likhet med hoftene, det vi kaller vektbærende ledd. Dette betyr rett og slett at de er utsatt for mye belastning når vi står og går. Noe som igjen gjør at hofteartrose og kneartrose er blant de to vanligste typene av slitasjegikt. Forskning har vist at sterkere stabilitetsmuskulatur, blant annet i hoftene, kan fungere direkte avlastende for knærne. Som igjen gir bedre funksjon i knærne og redusert risiko for utvikling av kneartrose.¹ I tillegg er det også godt dokumentert at manuelle behandlingsteknikker, inkludert muskelarbeid og leddmobilisering, har positiv effekt på slitasjegikt i både knær og hofter.²
Gode tips: Senere i denne guiden om kneartrose viser vi deg et treningsprogram med anbefalte øvelser (med video). I tillegg går vi gjennom konkrete råd og anbefaler, slik som bruk av sirkulasjonspromoterende knekompresjonsstøtter, avlastning med liggepute når du sover, støtdemping med hældempere og opptrening med minibånd. Lenker til produktanbefalinger åpner i nytt leservindu.
I guiden vil du lære mer om:
- Symptomer ved artrose i knærne
- Årsaken til artrose i knærne
- Egentiltak og selvhjelp mot kneartrose
- Forebygging av kneartrose (inkludert video med øvelser)
- Behandling av artrose i knærne
- Utredning av artrose i knærne
- Still oss spørsmål (FAQ)
Dette er en guide om kneartrose skrevet av et tverrfaglig team med både fysioterapeuter og kiropraktorer. Vi håper at du synes den er nyttig, og ber deg kontakte oss eller kommentere nedenfor dersom du har innspill eller spørsmål. Vi ser fram i mot til å høre fra deg.
Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse: Vi tar knær og artrose på alvor
Hei! Ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse avd. Lambertseter Kiropraktorsenter & Fysioterapi i Oslo har vi omfattende erfaring og videre utdanning innen utredning, behandling og rehabilitering av artrose i knærne. Dette gjelder også ved alle våre andre klinikkavdelinger i Norge, inkludert i Akershus (Eidsvoll Sundet og Råholt) og Aust-Agder (Grimstad). Blant behandlingsformene med best dokumentert effekt ønsker vi å trekke fram tørrnåling (dry needling), trykkbølgebehandling og terapeutisk laser – som både stimulerer reparasjon og økt sirkulasjon. Disse kombineres med korrigerende øvelser tilpasset dine behov. Husk også at vi gladelig besvarer alle spørsmål og henvendelser.
1. Symptomer ved artrose i knærne
Hvilke symptomer vi opplever ved kneartrose vil være avhengig av hvor omfattende slitasjeforandringene er. Artrose klassifiseres fra stadie 0 til stadie 4 – hvor første stadie indikerer ingen artrose og siste stadie er meget avansert artrose (og da mest sannsynligvis behov for kneprotese). Stadiene indikerer hvor mye av brusken i mellom leddene som er slitt ned og hvor mye forkalkninger og beinendringer vi har i leddet. Vanlige symptomer ved slitasjegikt i kneet kan innebære:
- Morgenstivhetsfølelse (vondt å få i gang kneet)
- Trykkømhet ved berøring av kneet
- Bøying av kneet kan gjøre vondt
- Redusert kneleddbevegelighet
- Hevelse og væskeansamling i kneet (ødem)
- Følelse av at kneet er i ferd med å «låse seg»
- Knepping i kneet (ulyder)
- Å gå kan gi smerter i kneet (ved mer alvorlig kneartrose)
- Økt risiko for hoftesmerter og ryggplager (grunnet kompensering)
Knærne dine er veldig viktige for at du skal bevege deg riktig og ha det vi kaller et godt bevegelsesmønster. Med dette refererer vi til at kroppen er en veldig kompleks struktur der selv den minste feil kan føre til smerter og problematikk andre steder i kroppen.
Dårlige knær kan gjøre deg passiv og inaktiv
For eksempel så kan vonde og dårlige knær føre til at du holder deg mer i ro, går opp i vekt og ned i muskelmasse. Konsekvensen av dette vil bety økt belastning mot knærne grunnet høyere vekt og enda mindre beskyttelse fra nærliggende stabilitetsmuskler. En ond sirkel som også kan føre til at hoftene og føttene dine prøver å gjøre støtdempingsjobben for knærne, og dermed ender vi opp med både hoftesmerter og fotplager – slik som senebetennelse i hoften eller plantar fascitt.
Derfor er knærne ekstra vonde på morgenen (og etter hvile)
Når vi ligger i sengen, og er dypt inne i drømmeland, er det slik at har redusert omløp av blodsirkulasjon og leddvæske. Etter, forhåpentligvis, en god natts søvn, merker vi at knærne er både vonde og stive i den første tiden etter at vi har stått opp. Dette skyldes altså redusert innhold av leddvæske og blodsirkulasjon i kneet. Ofte kan slik morgenstivhet bli bedre dersom vi har en bedre sovestilling, og for eksempel bruker liggepute mellom knærne når vi sover. Mindre trykk fører til at vi ikke klemmer av sirkulasjonen til knærne, som igjen kan gjøre at de ikke kjennes vonde og stive ut når vi står opp på morgenen.
Godt tips: Sov med liggepute mellom knærne
En bekkenliggepute er designet for å avlaste bekken, hofter og knær. Kanskje har du fått med deg at disse brukes av gravide? Det er fordi de gir grunnlag for en mer ergonomisk sovestilling som egentlig egner seg godt for alle. Stillingen er gunstig fordi den gir mindre trykk mot knærne og også fører til en mer riktig biomekanisk vinkel mellom knær og hofter. Trykk her for å lese mer om eller kjøpe vår anbefalte bekkenliggepute. Husk at rabattkoden lambert10 gir deg 10% rabatt ved kjøp hos nettbutikken til DinHelsebutikk.
På illustrasjonen ovenfor kan du se hvordan bekkenliggeputen gir økt komfort for knærne, og også sørger for en bedret ergonomisk vinkel. Resultatet kan innebære bedre restitusjon og hvile for både hofter og knær. Ideelt dersom man er rammet av artrose i hoften og kneet.
Slitt brusk og forkalkninger i kneleddet
Leddslitasje i leddene innebærer nedbryting av brusk, men også et konstant forsøk på reparasjon fra kroppen sin side. Dette medfører at det stadig bygges opp beinvev i kneleddet som, grunnet vanskelige arbeidsforhold, kan danne forkalkninger og beinsporer.
Senere, mer alvorlige artrosestadier kan gi en ’tilnærmet umulig reparasjonsjobb’
I senere stadier av artrose kan det være slik at kroppen ikke har evne til å fullføre reparasjonen grunnet at jobben er for stor. Dermed blir det også et evighetsprosjekt som kroppen bruker mye ressurser og energi på. I forbindelse med kroppens stadige forsøk på å reparere seg vil det også oppstå naturlige betennelsesreaksjoner i leddet (grunnet hvite blodlegemer og makrofager blant annet).
Halting og endret ganglag grunnet vonde knær
Etter hvert som brusken i knærne slites ned og musklene rundt blir svakere – så har vi mindre å dempe støtbelastningene med når vi går. Naturlig nok vil dette kunne føre til smerter inne i kneleddene, samt et endret ganglag og, i senere stadier, også halting.
Kan gi kompenseringsplager andre steder
Halting er aldri optimalt, det fører bare til mer plager andre steder (inkludert hoftene og ryggen). Når vi halter og tar kortere skritt på en side av kroppen medfører dette en endret belastning på resten av kroppen sammenlignet med normal gange. Det er nemlig slik at hoftene ikke får beveget seg slik de skal, og resultatet er at musklene blir smertefulle og mindre elastiske. Hvis du halter grunnet knesmerter er det på høy tid at du tar aktive grep umiddelbart. Et støtdempende tiltak som er superenkelt å komme i gang med er bruk av hældempere i skoene.
Godt tips: Bruk hældempere for bedre støtdemping
Et par med hældempere av silikongele er en god og effektiv måte å redusere stressbelastningen på hæler, knær og hofter. Et enkelt tiltak som kan ha positive ringvirkninger og gi sårt tiltrengt avlastning til knærne dine. Du kan lese mer om eller kjøpe disse her.
2. Årsak: Hvorfor får man kneartrose?
Slitasjeforandringer i leddet skyldes at nedbrytingen overskrider kroppens reparasjonsevne. Evnen til å reparere brusk og leddoverflater blir også gradvis dårligere når vi blir eldre. Man kan, til en viss grad, avlaste kneleddet ved å styrke stabilitetsmuskulaturen i og rundt kneet. Særlig musklene i hofter og lår kan ha en avlastende effekt på knærne.
Når vi ikke klarer å bygge opp raskt nok fører dette til nedbryting
Det er et enkelt regnestykke. Hvis leddstrukturene brytes ned raskere enn de bygges opp, vil dette føre til en gradvis økende forekomst av artrose. Når brusken brytes ned resulterer dette også i mindre plass inne i kneleddet – og dermed også mindre plass til leddvæske. I tillegg er det også flere faktorer som gir økt risiko for utvikling av kneartrose:
- Dårlig sirkulasjon
- Kjønn (vanligere blant kvinner)
- Alder (høyere forekomst når vi blir eldre)
- Genetikk
- Tidligere kneskader
- Medfødt skoliose eller endret ryggkurvatur (grunnet endring i biomekanisk belastning)
- Overvekt
- Røyking (grunnet svekket blodsirkulasjon)
Som du ser er det flere ting som kan føre til økt risiko for slitasjegikt i knærne. Og flere av disse faktorene kan man altså ikke kontrollere selv. Men de som man selv kan kontrollere bør man jobbe aktivt med for å sørge for best mulig knehelse og minst mulig slitasjeforandringer.
Dårlig blodsirkulasjon i knærne gir økt risiko
Det er blodstrømmen som bringer næringsstoffer til knærne våre. Dette brukes igjen til vedlikehold og reparasjon av brusk, ledd, sener, muskler og ledd. Ved redusert sirkulasjon i og rundt knærne vil ikke bruksen og leddvevet få nok tilgang på næring, og dette kan føre til svekkede reparasjonsprosesser. Nettopp derfor er bruken av sirkulasjonspromoterende knekompresjonsstøtter noe vi anbefaler på det aller sterkeste.
3. Egentiltak og selvhjelp ved artrose i kneet
Man kan ta aktive grep for å forebygge og redusere sjansen for utviklingen av artrose i knærne. Jevnlig bevegelse og mosjon sørger for en god blodsirkulasjon inn til kneleddene og at man opprettholder styrken i nærliggende stabilitetsmuskulatur. Studier har vist at særlig hoftemusklene er viktige for å avlaste knærne. Mange bruker også knekompresjonsstøtte (åpner i nytt vindu) for å gi lokalt økt blodsirkulasjon og bedre stabilitet.
Avlastning og belastningsstyring ved artrose i knærne
La oss først starte med et viktig poeng. Hvis du har smerter og kneartrose i kombinasjon kan det være lurt å tenke litt mer på avlastende og støttende egentiltak. Det kan rett og slett være fornuftig med litt avlastning i en periode. Særlig viktig kan det være med daglig bruk av knekompresjonsstøtter. Disse knestøttene vi viser i lenken er fusjonert med kobber som mange, særlig revmatikere, føler at bidrar til en bedret positiv effekt. Støttene gir økt stabilitet, avlastning og sirkulasjon, noe som igjen er godt for kneleddene.
Produktanbefaling: Sirkulasjonspromoterende knekompresjonsstøtter (lenken åpner i nytt vindu)
Dette er en knestøtte våre klinikere gjerne anbefaler våre pasienter. Den fungerer både beskyttende og sirkulasjonspromoterende, altså at den øker lokal blodsirkulasjon. I tillegg inneholder den kobbertråder som gir økt varme til kneleddet. Trykk på bildet eller her for å lese mer om eller for å kjøpe denne varmt anbefalte knekompresjonsstøtten med kobberinfusjon. Les også mer om hvordan den gir avlastning ved kneartrose og vonde knær i hverdagen.
Knestøtter som dette er gode å ha tilgjengelig. Særlig på dager hvor vi kjenner at kneet trenger litt mer hjelp, sirkulasjon og beskyttelse.
4. Forebygging og rehabilitering av kneartrose
Med referanse til listen vår tidligere i artikkelen om risikofaktorer for artrose i knærne, er det visse faktorer man kan gjøre noe med, og andre ikke. Det vi hvert fall vet er at det er gunstig å opprettholde en sunn BMI og å trene opp musklene som kan avlaste kneleddet.
Opptrening av knestabilitetsmuskulatur
Ved å styrke musklene i og rundt knærne kan vi redusere belastningen på kneleddet. Slike øvelser vil også hjelpe deg med å opprettholde god sirkulasjon i kneet, som igjen vil medføre bedret flyt av leddvæske og tilføring av næringsstoffer. Og selv personer med betydelig kneartrose kan gjøre øvelser, faktisk er det vel så viktig (om ikke enda viktigere) for dem. I videoen nedenfor viser kiropraktor Alexander Andorff fram et anbefalt treningsprogram, bestående av seks øvelser, som passer både mildere og mer alvorligere tilfeller av kneartrose.
VIDEO: 6 øvelser mot artrose i kneet
Følg oss gjerne på vår YouTube-kanal (lenken åpner i et nytt leservindu) for flere gratis treningsprogrammer og helseforedrag.
5. Behandling av artrose i knærne
Våre klinikere, ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse avd. Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo, hjelper regelmessig pasienter med kneartrose, både med aktive behandlingsteknikker for å gi smertelindring og bedre funksjon, samt styrkende og korrigerende rehabiliteringsøvelser. Her er eksempler på behandlingsmetoder som vi bruker for symptomlindring og bedring ved kneartrose:
- Fysioterapi
- Idrettskiropraktikk
- Laserterapi (terapeutisk laser)
- Leddmobilisering
- Massasjeteknikker
- Muskelarbeid
- Triggerpunktterapi
- Trykkbølgebehandling
- Tørrnåling (dry needling)
Alle våre klinikkavdelinger ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse tilbyr en rekke godt dokumenterte behandlingsteknikker mot kneartrose. Vi ønsker særlig å vektlegge dokumentasjonen rundt sirkulasjonspromoterende behandlinger, slik som terapeutisk laser, triggerpunktbehandling og tørrnåling (dry needling). Våre fysioterapeuter ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse avd. Lambertseter har videre utdanningen innenfor behandling og rehabilitering av artroseplager (aktivA).
Studie: Terapeutisk laser reduserer smerter og stivhet ved kneartrose
Større forskningsstudier, inkludert meta-analyser (den sterkeste formen av forskning), har dokumentert at laserterapi kan gi mindre smerter og bedre funksjon hos denne pasientgruppen.4 I tillegg viste de også til at behandlingen førte til at pasientene kuttet signifikant ned på bruken av sterke smertestillende.³ De viste til følgende konklusjon:
«In participants with osteoarthritis of the knee, the isolated application of low-level laser therapy in the initial 3 weeks and combined with exercises in the final 8 weeks reduced pain, disability, and intake of medication over a 6-month period.» – Alfredo et al
Med andre ord så man veldig positive resultater i form av bedre funksjon, mindre smerter og betydelig lavere inntak av medikamenter. Hovedfunksjonen til terapeutisk laser er at den gir langvarig forbedring i blodsirkulasjon, men det er også vist at den promoterer reparasjon i brusk, sener og muskler – som gir langvarige resultater. Her kan du lese en stor guide om laserterapi som vi har skrevet. Ved å kombinere denne behandlingen med andre teknikker, og rehabiliteringsøvelser, oppnår vi optimale resultater innenfor behandling av kneartrose.
Fysikalsk behandling ved slitasjegikt i kneet
Både våre fysioterapeuter og kiropraktorer jobber jevnlig aktivt med aktive behandlingsteknikker mot kneartrose. Å kombinere muskelarbeid med leddmobilisering, samt den godt dokumenterte effekten av laserterapi, kan gi god symptomatisk lindring og funksjonell bedring. I tillegg implementeres det individuelt tilpassede rehabiliteringsøvelser i henhold til kliniske og funksjonelle funn.
Kosthold og ernæring
Har du vanskeligheter med å holde vekten på et sunt nivå? Da anbefaler vi at du tar kontakt med fastlegen din og får henvisning til en offentlig ernæringsfysiolog. En slik kliniker vil hjelpe deg med å sette opp en kostholdsplan og å gi deg rådføring i forhold til dine matvaner. Husk også at vi hjelper deg med å tilpasse øvelsene i henhold til din situasjon akkurat pr nå, så det er alltid hjelp å få.
Godt tips: Lindrende arnicasalve mot slitte og vonde ledd
Lindrende arnicasalve er et kjent, og godt dokumentert, hjelpemiddel mot smerter og stivhet grunnet artrose (leddslitasje) og artritt (leddbetennelse). Den har både anti-inflammatorisk (betennelsesdempende) og smertelindrende effekt, og er svært populært blant personer med revmatikere og kroniske smertepasienter. Du kan lese mer om den eller kjøpe den her.
6. Utredning av artrose i knærne
Alle utredninger av kneartrose starter med en klinisk og funksjonell undersøkelse. Først vil du og klinikeren ha en samtale om plagene og symptomene du opplever. Dette er kjent som en anamnese. Konsultasjonen går deretter videre til testing av funksjon, bevegelighet og spesielle knetester. Basert på symptomene og kliniske funn vil terapeuten kunne si om det er mistanke om kneartrose. For å bekrefte funnene kan en lege eller kiropraktor henvise deg til en bildediagnostisk utredning. Ved utredning av artrose er det vanligste at man tar et røntgenbilde, da dette viser beinvev og slitasjeforandringer i kneleddet på best mulig måte.
Eksempel: Røntgenbilde av kneet
Oppsummering: Artrose i knærne (kneartrose)
Lei av at slitasje gir deg både smerter og stivhet i knærne? Vi er her for deg! Aktive grep, i form av moderne behandling og artroseøvelser, kan bidra til å bremse utviklingen av kneartrose, samt hjelpe deg med å få friskere og sterkere knær igjen.
Spørsmål? Eller vil du bestille en time hos oss?
Hei! Klar for å ta aktive grep mot artrosen i knærne? Dersom du har spørsmål så kan du gjerne kontakte oss via en av våre kontaktmuligheter eller på vår Facebook-side. Vi besvarer gladelig alle henvendelser. Vår klinikk finner du på Lambertseter i Oslo, bydel Nordstrand. Hvis du ønsker å sette opp en konsultasjon, for utredning og behandling hos oss, så har vi også døgnåpen online timebestilling – slik at du kan finne den timen som passer best for akkurat deg. Du kan også ringe oss innenfor våre åpningstider. Vi er her for deg, og minner om at vi besvarer alle spørsmål du måtte ha. Vi gjør alt for å hjelpe deg på veien til sterkere og friskere knær.
Telefon: 62 80 90 30
Epost: Lambertseterkiropraktorsenter@outlook.com
«Våre behandlere har omfattende kompetanse innenfor aktiv behandling og rehabiliteringstrening ved artrose i knærne. Vi benytter også terapeutisk laser som har dokumentert effekt på bruskreparasjon, sirkulasjon og leddhelse.
Ikke i Oslo?
Hvis du ikke er i nærheten av Oslo, minner vi også om at Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse har flere klinikkavdelinger andre steder i Norge, inkludert Akershus (Eidsvoll Sundet og Råholt) og Aust-Agder (Grimstad).»
Med de beste ønsker om god helse videre,
Det tverrfaglige teamet på Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Forskning og kilder
1. Neelapala et al, 2020. Hip Muscle Strengthening for Knee Osteoarthritis: A Systematic Review of Literature. J Geriatr Phys Ther. 2020 Apr/Jun;43(2):89-98. [Systematisk gjennomgangsstudie]
2. French et al, 2011. Manual therapy for osteoarthritis of the hip or knee – a systematic review. Man Ther. 2011 Apr;16(2):109-17. [Systematisk oversiktsstudie]
3. Alfredo et al, 2022. Efficacy of prolonged application of low-level laser therapy combined with exercise in knee osteoarthritis: A randomized controlled double-blind study. Clin Rehabil. 2022 Oct;36(10):1281-1291.
4. Khumaidi et al, 2022. Is low-level laser therapy effective for patients with knee joint osteoarthritis? implications and strategies to promote laser therapy usage. Front Bioeng Biotechnol. 2022 Dec 8;10:1089035.
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!