Levator Scapulae Triggerpunkter: Muskelknuter bak i Nakkegropen
Levator Scapulae Triggerpunkter: Muskelknuter bak i Nakkegropen
Musculus levator scapulae, også kalt skulderbladsløfteren, er lokalisert i bakre del av nakkegropen og videre opp i nakken. Triggerpunkter og muskelknuter i levator scapulae er en veldig vanlig årsak til stiv nakke og nakkesmerter.
Muskelen levator scapulae fester fra hjørnet på indre del av skulderbladet bak i nakkegropen, og går deretter videre opp mot baksiden og siden av nakken. Den er primært sett ansvarlig for å løfte opp skulderbladet, men spiller også en helt essensiell rolle innenfor stabiliteten og finmotorikken i nakken. Personer med muskelknuter og spenninger i levator scapulae vil ofte ha vanskeligheter med å vri på nakken, og det hender ofte at de snur hele kroppen istedenfor – noe som understreker hvor viktig denne muskelen faktisk er. Ofte forekommer den sammen med triggerpunkter i sternocleidomastoideus (SCM). Kjenner du deg kanskje like stiv i nakken og anspent som det vi beskriver her? Da vil du kunne ha svært godt utbytte av å lese denne artikkelen.
Føler du deg veldig stiv i nakken? Og er den ene skulderen hevet høyere enn den andre?
Å ha redusert muskelfunksjon og spenninger i levator scapulae kan gjøre nakken på stiv og vond. Men forkortede og stramme muskelfibre kan også føre til holdningsendringer. Det er nemlig slik at musculus levator scapulae også kalles skulderbladsløfteren. Og siden den fester i hjørnet av skulderbladet og opp i nakken vil en anspenthet i denne føre til at skulderbladet løftes oppover. Med andre ord vil man ofte kunne se at skulderen, hos pasienter med slike muskelknuter, er hevet opp høyere på den involverte siden enn den andre.
Vi hjelper deg med langvarige muskelsmerter og nakkeplager
Hos alle våre klinikkavdelinger tilhørende Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse, inkludert vår klinikk her på Lambertseter (Oslo) har våre fysioterapeuter og kiropraktorer særegent god kompetanse innenfor effektiv behandling av slike smertegivende muskelknuter og triggerpunkter. Hos oss får du god hjelp med nakkesmertene, men også med selve de biomekaniske bakenforliggende årsakene.
Hva er egentlig en muskelknute (triggerpunkt)?
[Illustrasjon 1: Oversikt over hvordan muskelknuter ser ut]
Men hva mener vi egentlig når vi snakker om triggerpunkter og muskelknuter? Vel, for å gjøre det mer forståelig kan det vært lurt å ta en titt på illustrasjonen ovenfor. Muskelknuter refererer til strukturelle forandringer i muskelfibrene, og mer spesifikt at de blir forkortede, mer smertesensitive og mindre funksjonelle (redusert styrke og elastisitet). Våre muskler er nemlig bygget opp av hundrevis av slike fibre som ligger side om side. Disse kan bli både kortere og lengre etter behov. Men når vi snakker om en muskelknute er dette altså fordi det, ved berøring, kan kjennes ut som en hard og vond knute når du tar på muskelen.
Gode tips: I denne artikkelen om levator scapulae triggerpunkter vil du lære mer om hvordan man kan håndtere slike muskelknuter på baksiden av nakkegropen på best mulig måte. Helt på slutten av artikkelen viser vi deg også en video med anbefalte øvelser som vi håper kan være nyttige for deg.
Gode råd for selvhjelp og effektiv behandling
I tillegg til dette gir vi også råd om egentiltak og selvhjelp, slik som bruk av stimulerende varmemuskelsalve og lindrende nakkestrekker, samt selvmassasje med triggerpunktballer eller håndholdt triggerpunktapparat. Vi snakker også om de beste behandlingsmetodene mot muskelknuter i nakken, inkludert tørrnåling (dry needling), leddmobilisering, myofasciell triggerpunktbehandling, idrettsmassasje og terapeutisk laser.
I denne guiden om levator scapulae triggerpunkter vil du kunne lese mer om:
- Anatomi: Musculus levator scapulae
- Symptomer og smerter
- Utredning og behandling
- Øvelser og trening
- Still oss spørsmål eller bestill time
Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse: Vi tar muskelsmerter og nakkeplager på alvor
Hei! Ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse avd. Lambertseter Kiropraktorsenter & Fysioterapi i Oslo har vi omfattende erfaring og videre utdanning innen utredning, behandling og rehabilitering av skader og smerter i musklene og nakken. Dette gjelder også ved alle våre andre klinikkavdelinger i Norge, inkludert i Akershus (Eidsvoll Sundet og Råholt) og Aust-Agder (Grimstad).
1. Anatomi: Musculus levator scapulae
Her ser du en 3D illustrasjon av musculus levator scapulae. I illustrasjonen ser vi kroppen sett bakfra.
Anatomiske festepunkter for musculus levator scapulae
Her kan du enkelt se hvordan musculus levator scapulae fester på toppen av skulderbladet, før det går videre opp og fester i de 4 øverste nakkevirvlene.
- Utgangsfester: Bakre del av tverrtaggene til første, andre, tredje og fjerde nakkevirvel (C1-C4).
- Festepunkt: Den fester på øvre del av indre aspektet av skulderbladet.
- Nervetilførsel: C3, C4 og C5
- Funksjon: Løfter skulderbladet opp. Bidrar i nedover-rotasjon av skulderen.
2. Symptomer og smerter fra levator scapulae triggerpunkter
[Illustrasjon 2: Smertemønster fra musculus levator scapulae. Kilde: Travell and Simons]
I illustrasjonen ovenfor kan du smertemønstrene fra triggerpunkter i musculus levator scapulae. Slike smerter kaller også for levator scapulae myalgi. Smertene vil ofte være mest markante i bak på nakkegropen, men kan også kjennes videre ned mot skulderbladet, opp i nakken og ut mot baksiden av skulderen. I tillegg til smerter vil personer med anspente og forkortede levator scapulae bli veldig stive i nakken. Denne typen av muskelspenninger forekommer ofte sammen med triggerpunkter i øvre trapezius og sternocleidomastoideus (SCM).
Vanlige årsaker inkluderer stress, trekk fra kald vind og soving på magen
Det finnes en lang rekke med mulige årsaker som kan føre til økte spenninger og smerter i musculus levator scapulae. Sovestilling kan være en sterkt medvirkende årsak til akkurat denne typen av muskelsmerter – grunnet at levator scapulae gjerne er i en anspent stilling hvis man sover på magen. Årsaker til økte muskelspenninger i levator scapulae kan altså inkludere:
- Whiplash fra en nakkeslengulykke eller bilulykke
- Å sove på magen med vridd hode
- Et stadig kaldt trekk mot muskelen fra åpent vindu eller air condition
- Å jobbe på PCen med nakken vridd mot en side
- Å sitte på lengre undervisningsforedrag med samme nakkestilling
- Å bruke en-sidige skulderbager eller vesker
- Bruk av krykker
- Stress (inkludert emosjonelle og psykiske påkjenninger)
- Fremoverlent hodestilling og dårlig holdning
Det foreligger forskning på at mange med langvarige nakkeplager kan ha godt av å vurdere bruk av ergonomiske hodeputer med minneskum. Effekten viste seg å være enda bedre hvis den kombineres med fysikalsk behandling utført av kiropraktor.¹
Godt tips: Sov med ergonomisk hodepute med moderne minneskum
Sov nevnt tidligere har forskning vist at sovestilling og ergonomisk hodepute kan ha positiv innvirkning på nakkesmerter. Dette skyldes i følge forskningsstudier at en bedre sovestilling gir forbedret bløtvevsreparasjon i og rundt fasettleddene i nakken, samt mindre strekkbelastning på sentrale nakkemuskler.¹ Her kan du se en ergonomisk utformet hodepute med pustende trekk, samt toppmoderne minneskum laget med bambus-kull. Denne er laget for å gi en optimal nakkestilling for muskler og nakkevirvler når du sover. Bruk koden lambert10 for 10% rabatt ved kjøp hos DinHelsebutikk. Du kan lese mer om eller kjøpe denne ergonomiske hodeputen her.
3. Utredning og behandling av levator scapulae myalgi
Ved alle våre klinikkavdelinger tilhørende Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse er våre klinikere opptatt av å finne de underliggende årsakene til at du rammes av muskelsmerter og nakkeplager. Når man utreder smerter og feilfunksjon i nakken er det viktig å undersøke bevegeligheten i nakkevirvlene, fleksibiliteten i nakkemusklene, samt undersøke om styrken er lik på begge sider. I tillegg vil det undersøkes for tegn på nerveirritasjon og nerveavklemming, for eksempel i form av unilaterale svekkede senereflekser, manglende hudfølighet og kraftsvekkelser.
Henvisningsrett til bildediagnostisk utredning
Dersom det er medisinsk indisert innehar våre kiropraktorer henvisningsrett til bildediagnostisk utredning (inkludert MR undersøkelse og røntgen). Mistanke om skiveprolaps i nakken, eller smerter oppstått etter et nakkesleng, kan være et grunnlag for en slik undersøkelse.
Forskning: Tørrnåling (dry needling) og triggerpunktbehandling er effektivt mot levator scapulae myalgi
Forskning har vist at langvarige nakkesmerter ofte stammer fra muskelen levator scapulae.² Videre har slik spesifikk forskning publisert i tidsskriftet Journal of Clinical Medicine sett nærmere på effekten av tørrnåling (behandling med akupunkturnåler inn i de anspente musklene) og myofasciell triggerpunktbehandling (aktiv muskelknutebehandling med hendene) mot nettopp muskelsmerter fra levator scapulae.
«In subjects with CNP (chronic neck pain) who had latent plus hyperalgesic MTrPs (myofascial trigger points) in the LS muscle (levator scapulae), DN outperformed IC in PPT, pain intensity, and mechanical heterogeneity index at 48 h and one week after initiating therapy.» – Saornil et al
Man kunne altså vise til at begge behandlingsformene ga positive resultater. Men av de to teknikkene hadde tørrnåling bedre effekt enn vanlig triggerpunktbehandling. Dette var gjeldende både etter 48 timer og en uke etter behandlingen. En av hovedgrunnene til at tørrnåling fungerer så godt mot slike muskelspenninger ligger i at den setter i gang reparasjonsprosesser dypt inne i muskelstrukturen. Noe som igjen reduserer smertesensitiviteten, gjør muskelfibrene mer elastiske og øker lokal blodsirkulasjon. Dette er en behandling vi kan vise til svært gode resultater med når vi jobber mye myalgier og muskelknuter.
Viktig med en helhetlig tilnærming
For å oppnå best mulig funksjon i nakken er det viktig å adressere de underliggende årsakene. Eksempelvis er det slik at hvis du har en tidligere nakkeslengskade er det svært viktig å også trene opp de dype nakkemusklene dine. Kanskje har du en seneskade i skulderen som påvirker skulderbladet og nakken din? I så fall må denne også bearbeides for å gi langvarige resultater. Ved behandling av levator scapulae muskelknuter i nakkeovergangen bruker vi gjerne teknikker som:
- Fysioterapi
- Idrettskiropraktikk
- Idrettsmassasje
- Leddmobilisering
- Massasje og muskelteknikker
- Myofasciell triggerpunktbehandling (behandling av bindevev og muskelvev)
- Senevevsverktøy (IASTM / Graston)
- Terapeutisk laser
- Tørrnåling (dry needling)
Alle våre behandlere kombinerer behandlingsteknikker etter behov og funn fra den funksjonelle utredningen. Ved muskelknuter mot baksiden av nakkegropen kan en kombinasjon av tørrnåling (dry needling), triggerpunktbehandling, leddmobilisering og idrettsmassasje være det mest effektive. Men også terapeutisk laser kan være en god løsning i mange tilfeller. Kontakt oss gjerne dersom du ønsker å bestille en time hos en av våre fysioterapeuter eller kiropraktorer.
Godt tips: Selvmassasje med stimulerende varmemuskelsalve
Anspente og vonde nakkemuskler har gjerne godt av litt jevnlig selvmassasje. Å massere inn anspente nakkemuskler med stimulerende varmemuskelsalve kan gi smertelindring og bidra til å løsne opp i muskelspenninger. Husk å bare bruke et tynt lag, da den er veldig effektiv. Du kan lese mer om eller kjøpe denne anbefalte varmemuskelsalven her. Bruk koden lambert10 for 10% rabatt ved kjøp hos DinHelsebutikk. PS: Mange melder også om god effekt ved bruk av sirkulasjonspromoterende venesalve massert inn mot skuldre og nakkeovergangen.
4. Øvelser og trening
Regelmessig trening med skulderøvelser hjelper deg med å stimulere økt sirkulasjon til nakkeovergangen. Husk også at musculus levator scapulae fester i toppen av skulderbladet, så det å trene opp stabiliteten i skulderblad og skulderen er svært viktig for god funksjon i denne muskelen. Våre klinikere vil hjelpe deg med sette sammen styrkende og korrigerende øvelser som er individuelt tilpasset i henhold til akkurat deg og dine behov. I videoen nedenfor viser vi deg et treningsprogram for skuldrene hvor man bruker pilatesbånd (elastisk treningsstrikk).
VIDEO: Anbefalte skulderøvelser med pilatesbånd
Her viser Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse sin egen kiropraktor Alexander Andorff fram et treningsprogram mot nakke og skuldersmerter. Det benyttes et pilatesbånd i videoen.
Trykk her for å se denne treningsvideoen i et nytt leservindu (anbefales for en bedre seer-opplevelse). Vi setter også stor pris på om du vil følge og abonnere gratis på youtube-kanalen vår, hvor du også finner over 100 gratis treningsprogrammer og helseforedrag.
Produktanbefaling: Trening med pilatesbånd
Å trene med strikk (pilatesbånd) kan være en av de tryggeste og beste metodene for å trene opp skuldre og nakken samtidig. Slike strikker hjelper deg med å isolere de riktige musklene. På denne måten får du en mer effektiv treningsøkt. Det er en god grunn til at nettopp slike treningsstrikker brukes hyppig i rehabilitering av skulderskader. Du kan lese mer om eller kjøpe denne typen av treningsstrikk her.
Spørsmål? Eller vil du bestille en time hos oss?
Hei! Klar for å ta tak i muskelsmertene dine? Ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse avd. Lambertseter (Oslo) jobber vi med å være innen eliten på utredning, behandling og rehabilitering av muskelsmerter og triggerpunkter. I tillegg til korrigerende rehabiliteringstrening bruker våre behandlere også behandlingsmetoder som gir forbedret blodsirkulasjon og setter i gang reparasjonsprosesser, inkludert tørrnåling (dry needling), myofasciell triggerpunktbehandling, idrettsmassasje og terapeutisk laser. Kontakt oss eller ring oss gjerne dersom du ønsker en konsultasjon, ellers minner vi også om at vi har døgnåpen online timebestilling.
Telefon: 62 80 90 30
Epost: Lambertseterkiropraktorsenter@outlook.com
«Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse er levende opptatt av å hjelpe personer tilbake til en best mulig hverdag. Vi vet hvor negativt nakkesmerter kan påvirke livskvaliteten din, humøret og energinivåene dine. Derfor gjør vi alt i vår makt for å forbedre både din og den generelle funksjonelle folkehelsen. Noe vi også understreker ved å legge ut hundrevis av skadeforebyggende og lindrende treningsprogrammer på vår youtube-kanal.
Ikke i Oslo?
Hvis du ikke er i nærheten av Oslo, minner vi også om at Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse har flere klinikkavdelinger andre steder i Norge, inkludert Akershus (Eidsvoll Sundet og Råholt) og Aust-Agder (Grimstad).»
Bilder og kreditering: Levator scapulae triggerpunkter – muskelknuter bak på nakkegropen
- Coverbilde 1 (Kvinne med muskelsmerter i nakkeovergangen og over skulderbladet): iStockPhoto (lisensiert bruk), Stock photo ID: 531013877 | Kreditering: Wavebreakmedia
- Bilde 2 (muskelknute illustrasjon): iStockPhoto (lisensiert bruk), Stock photo ID: 2065617269 | Kreditering: Guzaliia Filimonova
- Bilde 3 (musculus levator scapule – 3D): iStockPhoto (lisensiert bruk), Stock photo ID: 1336701853 | Kreditering: madigraphics
- Bilde 4 (smertemønsteret til musculus levator scapulae): Travell and Simons
- Bilde 5 (kiropraktor som undersøker levator scapulae myalgi): iStockPhoto (lisensiert bruk), Stock photo ID: 1074231322 | Kreditering: LSOphoto
- Bilde 6 (trening med pilatesbånd): iStockPhoto (lisensiert bruk), Stock photo ID: 1126646888 | Kreditering: stockfour
Forskning og kilder
- Soal et al, 2019. Changes in chronic neck pain following the introduction of a visco-elastic polyurethane foam pillow and/or chiropractic treatment. Health SA. 2019 Oct 9;24:1099.
- Saornil et al, 2023. Effectiveness of Dry Needling and Ischaemic Trigger Point Compression of the Levator Scapulae in Patients with Chronic Neck Pain: A Short-Term Randomized Clinical Trial. J Clin Med . 2023 Sep 22;12(19):6136.
Les også:
- 4 tøyeøvelser mot stiv nakke
- 6 øvelser mot nakkeartrose (slitasjegikt i nakken)
- Idrettsmassasje
- Knasing og knepping i nakken
- Nakkesvimmelhet (cervigogenisk svimmelhet)
- Nerveavklemming i nakken
- SCM triggerpunkter: Muskelknuter på siden av halsen og nakken
- Stor guide om nakkesmerter
- Tørrnåling: Slik fungerer det
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!