Artrose i hoften
Artrose i hoften (hofteartrose): Årsaker, symptomer og behandling
Artrose i hoften, også kalt slitasjegikt i hofteleddet, kan gi symptomer som leddsmerter, stivhet, betennelser og smerter når du står og går.
Etter hvert som leddslitasjen blir verre og når senere stadier av hofteartrose, så vil man også kunne forvente en forverring i forhold til symptomene og smertene man opplever. Derfor er det viktig å jobbe aktivt med forebygging, i form av øvelser og fysikalsk behandling, for å sørge for at man har god funksjon i ledd og muskler.
Rammer særlig vektbærende ledd
Artrose kan påvirke alle ledd i kroppen – men rammer særlig vektbærende ledd, inkludert hoften, knærne og føttene. Etter hvert som leddene våre blir slitt med årene så kan brusken inne i leddene bli gradvis brutt ned og i de mest alvorlige tilfellene kan det også føre til at bein gnisser mot bein i de påvirkede leddene.
Gode tips: Lenger ned i guiden får du se en treningsvideo med syv anbefalte øvelser og gode råd tilpasset hofteartrose. Blant annet avlastning ved bruk av liggepute når du sover, støtdemping med hældempere og spesifikk opptrening med minibånd. Vi viser også til terapeutisk laser som har dokumentert effekt i behandlingen av artrose, både i form av bruskreparasjon og økt sirkulasjon. Lenker til produktanbefalinger åpner i nytt leservindu.
I artikkelen vil vi gå gjennom:
- Symptomer ved artrose i hoften
- Årsaken til artrose i hoften
- Forebygging av hofteartrose (inkludert øvelser)
- Egentiltak mot cox artrose
- Behandling av hofteartrose
- Diagnostisering av hofteartrose
- Still oss spørsmål (FAQ)
Denne guiden tar for seg alt du trenger å vite om hofteartrose. Men dersom du føler at det fortsatt er noe du har spørsmål om, så er det bare å kontakte oss. Vi hjelper deg mer enn gjerne og besvarer alle henvendelser.
Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse: Vi tar artrose på alvor
Hei! Ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse avd. Lambertseter Kiropraktorsenter & Fysioterapi i Oslo har vi omfattende erfaring og videre utdanning innen utredning, behandling og rehabilitering av artrose (slitasjegikt). Dette gjelder også ved alle våre andre klinikkavdelinger i Norge, inkludert i Akershus (Eidsvoll Sundet og Råholt) og Aust-Agder (Grimstad). Blant behandlingsformene med best dokumentert effekt ønsker vi å trekke fram tørrnåling (dry needling) og terapeutisk laser – som både stimulerer reparasjon og økt sirkulasjon. Disse kombineres med korrigerende øvelser tilpasset dine behov. Husk også at vi gladelig besvarer alle spørsmål og henvendelser.
1. Symptomer ved artrose i hoften
Hvilke symptomer man opplever vil være direkte avhengig av hvor omfattende slitasjegikten i hoften er. Mer betydelige utgaver av hofteartrose vil, naturlig nok, også kunne oppleve forverrede symptomer og smerter. Symptomer ved hofteartrose kan inkludere:
- Smerter når du trykker på hofteleddet
- Stivhet og redusert hoftebevegelighet
- Lett hevelse i og rundt hoften
- Mulig rødlighet i huden over hofteleddet
- Ved betydelig artrose kan det gjøre vondt å legge vekt på beinet
- Økt risiko for biomekanisk kompensering i rygg og bekken
Det ene fører ofte med seg det andre. Og slik er det også ved redusert funksjon i hoften. Hofteleddet er nemlig også svært viktig for nærliggende områder, slik som bekkenet og korsryggen. Hvis hoften ikke kan gjøre jobben sin på en tilfredsstillende måte, vil dette føre til at disse områdene gradvis blir overbelastet og smertefulle. For å adressere disse problemene og smertene er det viktig at man tar aktive grep, og tilpasser hverdagen slik at man kan bli bedre igjen.
Hvorfor har jeg vondt i hoften på morgenen eller når har sittet stille?
Karakteristisk sett så er det også slik at hofteartrose er verre på morgenen og etter at man har sittet stille i lengre tid. Dette skyldes blant annet at, i likhet med musklene etter trening, så vil kroppen hver natt forsøke å reparere brusk og utføre vedlikehold i leddene. Musklene vil også ha mindre blodsirkulasjon og leddene mindre leddvæske, så derfor tar det ofte litt tid å komme i gang på morgenen. En forbedret sovestilling med bruk av liggepute kan være med på å redusere morgenstivheten. Dette skyldes at en slik pute gir forbedret vinkel for hofter og knær når du sover, som igjen gjør at sirkulasjonen opprettholder seg bedre. I tillegg kan du redusere trykkbelastningen mot hoftene når du sitter ved bruk av ergonomisk sittepute.
Godt tips: Sov med liggepute mellom knærne
Mange gravide bruker bekkenliggepute for å avlaste hofter og bekken. Men sannheten er at denne sovestillingen er optimal for de fleste av oss, og for oss med artrose. Når vi har en liggepute mellom knærne når vi sover, vil dette endre vinklingen på både hofter og knær (se eksempel nedenfor) – noe som resulterer i mindre trykkbelastning og bedre sirkulasjon. Trykk her for å lese mer om eller kjøpe denne bekkenputen. Husk at rabattkoden lambert10 gir deg 10% rabatt ved kjøp hos nettbutikken til DinHelsebutikk.
På denne illustrasjonen kan du se hvordan en liggepute kan medføre en forbedret sovestilling. Dette kan føre til at hofteleddet og bekkenet får bedre restitusjon og hvile, som igjen kan resultere i mindre morgenstivhet og morgensmerter. Slike ergonomiske puter er også gunstige for å avlaste bekkenleddene (som for eksempel ved sakroilitt eller bekkenlåsning).
Vår produktanbefaling: Avlastning med ergonomisk sittepute
I tillegg er det jo slik at mange av oss sitter ganske mange timer hver dag. Problemet er at dette er med på å redusere sirkulasjonen i og rundt hoften, samt setemusklene. Når vi deretter skal reise oss opp igjen vil man kunne kjenne seg stiv og vond. For å forhindre og dempe denne trykkbelastningen kan du bruke en sittepute slik som dette. Du kan lese mer om eller kjøpe vår anbefalte ergonomiske sittepute her.
Artrose kan føre til forkalkninger i hofteleddet
Artrose er også kjent som slitasjegikt og med leddslitasje så vil også få fysiske forandringer i hofteleddet. Leddslitasje gir også økt risiko for betennelse i leddkapselen som kan gi lokal hevelse og ødem. Men som nevnt så er det også slik at når brusken i leddene brytes ned og bein nesten gnisser mot bein, så vil kroppen respondere ved å prøve seg på et helhjertet forsøk på å reparere seg selv. Dette kan resultere i at det legges ned ekstra beinvev, altså forkalkninger og beinsporer.
Hofteartrose er ikke synlig med det blotte øyet
I hoften så er det ikke slik at disse forkalkningene vil være synlige eller at du vil legge merke til dem med det blotte øyet. Dette er i kontrast til artrose i storetåen, hvor man da vil kunne se en stor benkul i grunnleddet av storetåen. Desto mer forkalkninger – jo mer nedsatt og redusert vil din funksjonalitet bli.
Kortere skrittlengde og halting
Hoften er essensiell for å kunne gå normalt – den fungerer nemlig som en støtdemper og som en vektoverfører når du setter beina i bakken. Men dersom brusken i hofteleddet er nedslitt så kan dette skape problemer.
Redusert hofteleddbevegelighet gir kortere skritt
Det kan nemlig føre til at du har mindre bevegelsesutslag i hoften – og dermed så vil det kunne føre til at du tar kortere skritt når du går, som igjen er med på å forhindre økt bevegelighet. Normal bevegelse er jo nemlig vedlikeholdende i seg selv, da det sørger for blodsirkulasjon og leddvæske inn i hoften, men ved stutt ganglag og halting så mister man altså denne naturlige mobiliseringen av ledd og muskler.
Ved ytterligere forverring kan det gå over til halting
Etter hvert som tilstanden tilspisser seg så kan det også føre til at du begynner å halte på det beinet hvor hofteartrosen er betydeligst. Dette er dårlige nyheter, da det vil føre til ytterligere kompenseringsplager i nærliggende muskler, nerver og ledd. Prøv å ta aktive grep før det går så langt. Men merk deg også at det er mye som kan forbedres selv med betydelig hofteartrose.
2. Årsak: Hvorfor får man artrose i hoften?
Slitasjegikt i hoften forekommer når vi blir eldre. Dette skyldes vanligvis naturlig belastning over lenger tid, men hofteartrosen kan også fremskyndes grunnet flere risikofaktorer. Noen av disse inkluderer:
- Høy BMI
- Tidligere skader
- Overbelastning
- Skjevhet i ryggen (skoliose)
- Svekket stabilitetsmuskulatur
- Genetikk (noen er mer utsatt for artrose enn andre)
- Kjønn (kvinner har høyere forekomst av artrose enn menn)
- Autoimmune tilstander (for eksempel revmatisk artritt som angriper brusken)
Det er også viktig å nevne at sterkere stabilitetsmuskulatur kan avlaste hofteleddet, og hjelpe til med støtdemping og skadeforebygging. I tillegg er ledd og brusk avhengig av god blodsirkulasjon for å kunne få tilgang på næringsstoffer til reparasjon og vedlikehold. Når vi blir eldre svekkes kroppens evne til å reparere brusk og bløtvev. Dersom hofteartrosen blir forverret, blir det også en stadig større oppgave for kroppen, som vil fortsette å gjøre så godt den kan for å reparere tilstanden. Dersom du selv vet at du går mye på hardt underlag i forbindelse med jobb eller lignende, kan det være verdt å bruke hældempere i skoene. Disse absorberer nemlig en del av støtbelastningen når man går og står.
Godt tips: Bruk hældempere for bedre støtdemping
Hældempere av silikongele er en god og effektiv måte å redusere stressbelastningen på hæler, knær og hofter. De gir nemlig god støtdemping for kreftene som går fra hælen og gjennom beinet opp til hoftene. Et enkelt selvhjelpstiltak som kan ha positive ringvirkninger. Du kan lese mer om eller kjøpe de her.
3. Forebygging av artrose i hoften (inkludert øvelser)
Det er flere tiltak og forebyggende steg som kan redusere risikoen for hofteartrose. Sunn vekt, regelmessig trening og god bevegelighet er blant de aller viktigste faktorene for å redusere utviklingen av hofteartrose. Et målrettet fokus på å styrke hoftemusklene, samtidig som at man opprettholder hofteleddsbevegeligheten, kan bremse den negative utviklingen.
VIDEO: 7 øvelser mot artrose i hoften
Her viser kiropraktor Alexander Andorff fram syv gode øvelser for deg med hofteartrose. Øvelsene tar sikte på å stimulere sirkulasjon og gi bedre bevegelighet. I tillegg til disse bevegelighetsøvelsene kan vi også anbefale trening med minibånd (spesialtilpasset treningsstrikk).
Følg oss gjerne på vår YouTube-kanal (klikk her) for flere gratis treningsprogrammer og helsekunnskap.
Produktanbefaling: Komplett sett med treningsstrikker i 6 forskjellige styrker
Trening med minibånd-treningsstrikk sørger for at belastningen kommer fra de retningene som du ønsker for å optimalisere hoftetreningen din. Slike strikker kommer i forskjellige styrker og det tilrådes at man gradvis øker motstanden etter hvert som man blir sterkere. Du kan lese mer om minibånd eller kjøpe dette settet med 6 minibånd (med forskjellige motstandsstyrker) her.
4. Egentiltak mot cox artrose
Vi har tidligere i artikkelen gitt flere tips om selvhjelp og egentiltak du kan prøve ved artrose i hoften. Men her er en liten oppsummering av dem:
- Liggepute (forbedret sovestilling for hoften)
- Sittepute (avlastning av hoften når du sitter)
- Hældempere (for støtdemping)
- Trening med strikk (for å trene hoftemusklene)
- Selvmassasje med lindrende arnicasalve
Godt tips: Masser inn arnicasalve mot stive og vonde ledd
Arnicasalve har en dokumentert smertelindrende og anti-inflammatorisk (betennelsesdempende) effekt mot smerter grunnet leddslitasje (artrose) eller leddbetennelse (artritt). Nettopp derfor er denne også svært populær blant revmatikere og personer med slitasjegikt. Du kan lese mer om eller kjøpe denne her. Produktanbefalingen åpner i et nytt vindu. Vi minner igjen på at du får 10% rabatt på alle kjøp hos DinHelsebutikk ved bruk av koden lambert10.
5. Behandling og rehabilitering ved hofteartrose
Ved alle våre tverrfaglige klinikkavdelinger tilhørende Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse er vi levende opptatt av å oppnå best mulige resultater for våre pasienter. Mange blir overrasket når de får høre at manuelle behandlingsteknikker for muskler og ledd faktisk er enda mer effektivt enn rehabiliteringsøvelser ved hofteartrose.¹ Ved våre klinikker kombinerer vi selvfølgelig slik behandling med rehabiliteringsøvelser og opptrening, men det er viktig å kjenne til at kombinasjonen av de to er mer effektiv enn kun øvelser.
Fysikalsk behandling av hofteartrose
Våre fysioterapeuter og kiropraktorer kombinerer alltid behandlingsmodaliteter med individuelt tilpassede rehabiliteringsøvelser. Aktive behandlingsteknikker kan bidra til å forbedre blodsirkulasjonen i og rundt hofteleddet, bryte ned smertesensitivt skadevev og gi økt hofteleddsbevegelighet. Teknikker vi regelmessig bruker i behandling av cox artrose inkluderer, blant annet:
- Fysioterapi
- Idrettskiropraktikk
- Leddmobilisering
- Massasjeteknikker
- Muskelknutebehandling
- Rehabiliteringsøvelser
- Terapeutisk laser
- Traksjonsbehandling
- Treningsveiledning
- Trykkbølgebehandling
- Tørrnåling (intramuskulær stimulering)
Hvilken kombinasjon av behandlingsteknikker man mottar vil være individuelt betinget, og behandlingsoppsettet vil være basert på en grundig funksjonell undersøkelse. Men som nevnt er det gjerne en kombinasjon av muskelteknikker, leddmobilisering, terapeutisk laser og tørrnåling. Formålet er å stimulere økt sirkulasjon, bedre leddbevegelighet og promotere reparasjon. Våre fysioterapeuter innehar også videre utdanning og sertifisering innenfor behandling og rehabilitering av artrose (AktivA).
Studie: Terapeutisk laser lindrer smerter og promoterer reparasjon av brusk ved artrose
Meta-analyser, den sterkeste formen av forskning, har vist at terapeutisk laser er en effektiv behandlingsteknikk ved artrose i knær (med samme virkemåte i hofteledd).²
«Overall, pain was significantly reduced by LLLT compared with placebo at the end of therapy and during follow-ups 1-12 weeks later. The pain reduction from the recommended LLLT doses peaked during follow-ups 2-4 weeks after the end of therapy. Disability was also statistically significantly reduced by LLLT.» – Stausholm et al
Resultatene viste altså en signifikant effekt i form av smertelindring og forbedret funksjon. Man mener at dette skyldes økt blodsirkulasjon, økt betennelsesdempende effekt, samt reparasjonspromoterende effekter (blant annet økt innhold av kollagen og elastin). De positive effektene startet allerede etter første uken med behandling, men de beste resultatene ble altså målt cirka 2 uker etter fullført behandlingsopplegg. Ved artrose bruker vi gjerne den godt dokumenterte Takahashi-protokollen, dette innebærer 8 behandlinger totalt, fordelt over 4-6 uker. Alle våre behandlere (fysioterapeuter og kiropraktorer) er godt trent innenfor behandling med terapeutisk laser.
Kirurgisk operasjon: Hofteprotese
Når man er i de aller siste stadiene av artrose så har ting gått veldig langt. I de stadiene er det tilnærmet bein mot bein inne i hofteleddet, som igjen kan medføre avaskulær nekrose – altså at beinvev dør grunnet manglende blodsirkulasjon. Når det har gått så langt er det normalt sett hofteprotese som er neste steg, men dette innebærer ikke at du må slutte å trene og bevege deg, heller det motsatte. Pre-operativ og post-operativ trening bidrar til å holde bløtvevet og senene rundt protesen friske og fine, så sørg for at du følger rehabiliteringstreningen du læres opp i til punkt og prikke.
6. Diagnostisering av hofteartrose
En førstegangskonsultasjon vil starte med en samtale med din kliniker. Her vil terapeuten gå gjennom hvilke symptomer og smerter du opplever. I tillegg vil det stilles relevante oppfølgingsspørsmål. Deretter går konsultasjonen videre til den funksjonell undersøkelsen. Denne består vanligvis av:
- Hofteundersøkelse
- Leddbevegelighetstester
- Muskeltesting
- Ortopediske tester
- Palpatorisk undersøkelse av bløtvev
Ved mistanke om artrose i hoften kan en lege eller kiropraktor henvise deg til bildediagnostisk utredning. For utredning av hofteartrose er det vanligst med røntgenbilde. Dette er fordi røntgenundersøkelser er best for å kartlegge slitasjeforandringer i beinvev, inkludert brusken og eventuelle forkalkninger.
Eksempel: Røntgenbilde av hoften
Oppsummering: Artrose i hoften
Det finnes en rekke gode tiltak og hjelp for å sikre at man kan leve godt med artrose i hoften. Det viktigste er at man selv tar aktive grep og oppsøker hjelp for kartlegging og veiledning. Våre klinikere vil hjelpe deg med å sette sammen et korrigerende rehabiliteringstreningsprogram, som både styrker og korrigerer. I tillegg vil vi også bruke aktiv behandling for å promotere reparasjon og bedre funksjon. Husk at du også, helt uforpliktende, kan kontakte oss og stille oss spørsmål.
Spørsmål? Eller vil du bestille en time hos oss?
Hei! Klar for å ta aktive grep i kampen mot artrosen? Dersom du har spørsmål så kan du gjerne kontakte oss via en av våre kontaktmuligheter eller på vår Facebook-side. Vi besvarer gladelig alle henvendelser. Vår klinikk finner du på Lambertseter i Oslo, bydel Nordstrand. Hvis du ønsker å sette opp en konsultasjon, for utredning og behandling hos oss, så har vi også døgnåpen online timebestilling – slik at du kan finne den timen som passer best for akkurat deg. Du kan også ringe oss innenfor våre åpningstider. Vi er her for deg, og minner om at vi besvarer alle spørsmål du måtte ha. Vi gjør alt for å hjelpe deg hele veien fra smertefull til smertefri.
Telefon: 62 80 90 30
Epost: Lambertseterkiropraktorsenter@outlook.com
«Vi har lang erfaring og særegent god kompetanse innenfor aktiv behandling og rehabiliteringstrening ved artrose i hoftene og andre ledd. Vi benytter også terapeutisk laser som har dokumentert effekt på bruskreparasjon, sirkulasjon og leddhelse.
Ikke i Oslo?
Hvis du ikke er i nærheten av Oslo, minner vi også om at Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse har flere klinikkavdelinger andre steder i Norge, inkludert Akershus (Eidsvoll Sundet og Råholt) og Aust-Agder (Grimstad).»
Med de beste ønsker om god helse videre,
Det tverrfaglige teamet på Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Forskning og kilder
1. French et al, 2011. Manual therapy for osteoarthritis of the hip or knee – a systematic review. Man Ther. 2011 Apr;16(2):109-17.
2. Stausholm et al, 2019. Efficacy of low-level laser therapy on pain and disability in knee osteoarthritis: systematic review and meta-analysis of randomised placebo-controlled trials. BMJ Open. 2019 Oct 28;9(10):e031142.
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!