Tuva Grønstad

Fysioterapeut (Offentlig autorisert, MNFF)

Kontaktinformasjon: Fysioterapeut / 62 80 90 30 / TIMEBESTILLING / lambertseterkiropraktorsenter@outlook.com

Kort fortalt

– Offentlig autorisert fysioterapeut (MNFF)

– Utreder og behandler alle typer av smerter og skader i kroppen

– Jobber både aktivt med hendene og kombinerer dette med rehabiliteringsøvelser

– Tilbyr fysioterapi, idrettsmassasje, hodepinebehandling, vestibulær rehabilitering (svimmelhetsbehandling), trykkbølgebehandling, krystallsykebehandling, holdningskorrigering, bindevevsbehandling, terapeutisk laserbehandling, muskulære teknikker, graston (IASTM), triggerpunktbehandling, nålebehandling (intramuskulær stimulering), samt korrigerende treningsveiledning og opptrening.

Anerkjent fysioterapeut med et smil på lur

Tuva er kjent for sin kombinasjon av faglige kompetanse og sin empatiske væremåte. Hun er profesjonell og svært dyktig, men også vennlig, oppmuntrende og blid. Evnen til å motivere og oppmuntre er særdeles viktige egenskaper for en fysioterapeut. Særlig ved mer langvarige prosesser slik som rehabilitering av skiveprolaps eller seneavrivninger.

Hos Tuva får du i både pose og sekk. Du får en dyktig fysioterapeut som jobber aktivt med hendene inn mot smertesensitive områder, samt veileder deg gjennom korrigerende rehabiliteringsøvelser. I tillegg til dette får du en støttende og motiverende venn som hjelper deg når smerter og skader går utover humøret og energien din.

Hun er særlig interessert i:

  • Aktive behandlingsteknikker
  • Akutte og kroniske ryggsmerter
  • Artrose og revmatiske lidelser
  • Bekkenbunn og bekkenplager
  • Bursitt og slimposebetennelser
  • Isjias (nervesmerter i beina)
  • Hodepine og migrene
  • Hoftesmerter
  • Kneskader
  • Kvinnehelse
  • Muskelsmerter og muskelknuter (triggerpunkter)
  • Post-operativ fysioterapi (opptrening etter operasjoner)
  • Senebetennelser og seneskader
  • Seneskader i skulder
  • Skiveprolaps i rygg og nakke
  • Svangerskapsproblematikk (opptrening og fysikalsk behandling)
  • Svimmelhetsbehandling
  • Vestibulær rehabiliteringsopptrening (balanse og fallforebygging)

«Tuva er en empatisk og svært dyktig fysioterapeut. Hun er motiverende og kombinerer både aktive behandlingsteknikker med korrigerende rehabiliteringsøvelser. På denne måten oppnår hun best mulige resultater med tanke på akutt smertelindring og langvarige resultater. Anbefaler henne på det aller varmeste!»

Særskilte kompetanseområder

Tuva behandler og rehabiliterer alle smerter og skader i hele kroppen. Dette inkluderer muskelspenninger, seneskader, senebetennelser og skiveprolaps. I tillegg kan hun hjelpe deg med plager slik som svimmelhet, krystallsyken og hodepine.


Aktive behandlingsteknikker

Når vi snakker om aktiv behandling refererer dette til å arbeide med hendene, altså «hands on» fysioterapi. Formålet med slik behandling er å løsne opp i anspente og smertefulle muskelfibre, stimulere økt reparasjon i sener og skadevev, samt bidra til forbedret funksjonalitet i behandlingsområdet. Eksempler på slike behandlingsteknikker inkluderer:

  • ART (aktiv release teknikk)
  • Dypvevsmassasje
  • Idrettsmassasje
  • Lymfatisk drenasje massasje
  • Muskulære teknikker
  • Nervemobilisering
  • PIR (post-isometrisk release)
  • Senevevsbehandling (Graston)
  • Strekkmetoder
  • Terapeutisk laser (3B)
  • Traksjon (spinal dekompresjon)
  • Triggerpunkt terapi
  • Trykkbølge
  • Tørrnåling (dry needling)
  • Tøyeteknikker

Som du forstår av listen ovenfor har hun altså litt av en «verktøykasse» til disposisjon. Noe som gjør henne enda bedre egnet til å håndtere ulike variasjoner av smertesituasjoner.


Akutte og kroniske smerter i rygg og nakke

Tuva hjelper deg både ved akutt oppståtte smertesituasjoner, slik som ved kink i ryggen eller nakken, men også ved langvarige smertesituasjoner. Som nevnt i forrige paragraf kan du se at hun har en rekke teknikker som kan gi deg både smertelindring og funksjonell forbedring. For vi vet at når smertene har kommet brått på, er det også svært viktig å føle seg ivaretatt og i gode hender.


Artrose og revmatiske lidelser

Leddene våre kan bli rammet av slitasjeforandringer og forkalkninger. Dette er kjent som artrose og kan deles inn i fire stadier (hvor stadie 1 er den mildeste og 4 er den mest alvorlige utgaven). Vanligvis er det de mest vektbærende leddene som rammes først, og dette inkluderer knærne, hoftene og korsryggen, samt nakkeovergangen. Deretter er det fingre og tær som også ofte er rammet grunnet overbelastning eller repetitiv belastning.


Bekkenbunn og bekkenplager

Bekkenbunnmuskulaturen er viktig for en rekke funksjoner. Ved svekket funksjon kan man blant annet rammes av inkontinens og redusert sensorisk følelse i området. Noe som også kan påvirke seksuell helse. Ved spesifikke øvelser og opptrening kan man gradvis styrke disse områdene, noe som kan ha svært positiv effekt på livskvalitet og generell kvinnehelse.


Bursitt og slimposebetennelser

En slimpose, også kalt bursa, er en anatomisk struktur som bidrar til en mer jevn og ren bevegelse i leddet. De fungerer både  bevegelighetsfremmende og støtdempende. Disse kan bli betente og skadde ved for eksempel fall eller repetitiv overbelastning. Dette er da kjent som diagnosen bursitt (som altså innebærer at slimposen hovner opp, og at det danner seg væske rundt denne). Området som er rammet blir både smertefullt, stivt og ofte litt rødlig.

De 4 vanligste områdene å få bursitt er i skuldrene, albuene, knærne og hoftene. For å behandle bursitt er det viktig å promotere væskedrenasje og reparasjon i området, og det er her både terapeutisk laser og intramuskulær stimulering kommer til sin fulle rett.


Isjias og nummenhet i beina

Isjias smerter

Isjiasnerven har sitt utspring nederst i ryggen, går gjennom bekkenet og videre ned i beinet. Dersom denne blir avklemt eller irritert, for eksempel grunnet muskelspenninger eller skiveprolaps, vil dette kunne føre til nervesmerter ned i beinet og foten. I tillegg til smertene kan man også oppleve nummenhet, svekket muskelstyrke og også påvirkning av blære (ved mer betydelig avklemming i nedre nerverøttene).

Ved isjias og nerveavklemming er det svært viktig med riktig veiledning og behandling som raskest mulig bidrar til å redusere og fjerne trykket mot den avklemte nerven. Symptomene og smertene vil avta når man får fjernet avklemmingen, noe som også legger til rette for at det skadde nervevet kan repareres. Vi understreker at alle nervesmerter og nervesymptomer bør utredes av fysioterapeut eller kiropraktor, da langvarig avklemming på nerver kan gi alvorlige og kroniske senplager. Du kan lese den store guiden vi har skrevet om isjias her.


Hodepine og migrene

De aller fleste hodepiner er enten spenningshodepine, nakkehodepine eller migreneanfall. Og her er det svært viktig å få fram at det finnes god dokumentasjon innenfor forskningen som kan vise til signifikant effekt ved bruk av fysikalske behandling og DNF-trening (dype nakkefleksorer opptrening). Andre behandlingsmetoder som kan vise til tydelig bedring mot både spenningshodepine og nakkehodepine er behandling med nåler (tørrnåling).

Tuva sin visjon er å redusere antall hodepineanfall og hodepineintensitet hos deg som er plaget med dette. For det er slik at hodepine er et av de mest hverdagsødeleggende symptomene som finnes. Mange blir faktisk også tilnærmet helt kvitt hodepinen når man løser de underliggende årsakene.


Hoftesmerter og hofteskader

Hoftesmerter og hofteskader kan forhindre oss fra å være så aktive som vi ønsker i hverdagen. Blant annet kan det føre til at vi går mindre, og på den måten får mindre hverdagsmobilisering og sirkulasjon i andre områder av kroppen, slik som korsryggen og beina. Hoftene våre er nemlig helt essensielle for god vektfordeling og støtdemping når vi står og går. Eksempler på hoftediagnoser inkludere trokantertendinitt (senebetennelse på utsiden av hoften), hofteleddsslitasje og slimposebetennelse (hoftebursitt). Tuva hjelper deg med å bearbeide de smertefulle hofteområdene, og veileder deg deretter gjennom en gradvis opptrening for å gjøre hoftene dine både sterkere og friskere.


Kneskader og knesmerter

Eksempler på kneskader inkluderer meniskskader, leddbåndskader og bruskskader. I tillegg til dette kan vi også ha slitasjeskader (artrose) og forkalkninger (kalsifisering). For få er kjent med at knesmerter og kneskader gjerne responderer veldig godt på aktiv fysikalsk behandling, slik som intramuskulær stimulering (nålebehandling) og terapeutisk laser. Faktisk har sistnevnte vist i studier at det kan forbedre og stimulere en langvarig forbedring i blodsirkulasjonen til knærne våre, som igjen fungerer styrkende for brusken, leddbåndene og musklene i området. Reparasjonsstimulerende laserterapi er en anbefalt behandlingsform for deg som plages med stivhet og smerter i knærne.


Kvinnehelse og svangerskapsproblematikk

Tuva er en fysioterapeut som hjelper deg med en aktiv tilnærming innenfor kvinnehelse og svangerskapsplager. Forskning kan vise til at majoriteten av gravid opplever smerter eller plager i muskler og ledd. Vanlige problemstillinger inkluderer:

  • Smerter i korsryggen og bekkenet
  • Bekkenlåsning og bekkenløsning
  • Rectus diastase (splittede magemuskler)
  • Behov for opptrening av bekkenbunn

God kvinnehelse er viktig for god livskvalitet. Ved å ta tidlige grep og søke profesjonell hjelp kan man unngå forverring og situasjoner med mer betydelige smerter og feilfunksjon. Tuva hjelper deg i alle stadier av svangerskapet. Før, underveis og etter. Hos henne er du i de beste hender. Her er det også greit å minne om at vi tilbyr pediatrisk fysioterapi, som innebærer undersøkelse av spedbarn og eventuelt også fysikalsk behandling. En slik undersøkelse av spedbarn innebærer blant annet undersøkelse av bevegelighetsutslag i nakke og rygg.


Muskelsmerter og muskelknuter (triggerpunkter)

Skadde og forkortede muskelfibre er blant de aller vanligste årsakene til smerter og feilfunksjon. Faktisk er det slik at muskelknuter (når muskelfibrene er trukket sammen i en slags knuteform) og muskelspenninger kan føre til dårlig holdning ved at de drar leddene våre i visse retninger. Et veldig tydelig eksempel på dette er hvordan musculus øvre trapezius kan trekke skuldrene våre opp, samtidig som at musculus pectoralis (brystmusklene) kan trekke skuldrene våre framover. Resultatet blir en avrundet og hengslete skulderstilling, som også bidrar til forverring av lut rygg og framoverbøyd nakkestilling. Å løsne opp i slike anspente muskler og stimulere dannelse av friske muskelfibre er essensielt for å oppnå god funksjonell forbedring og smertelindring. Dette kan Tuva hjelpe deg med.


Seneskader og senebetennelser

Sener er der hvor musklene fester inn mot bein. Det er altså disse som gjør at vi kan bevege armer, bein og andre ledd i kroppen. Dersom senefibrene blir skadet kan deres evne til å tåle strekk og annen belastning bli svekket. I tillegg er det økt risiko for langvarige betennelsesreaksjoner i området og væskeansamling (ødem). Trykkbølgebehandling, terapeutisk laser, tørrnåling og korrigerende øvelser fungerer ofte svært godt i behandlingen av både seneskader og senebetennelser. Det å bli gående med seneskader eller senebetennelser over lengre tid kan medføre redusert bevegelighet i det leddet som senen fester til, og dersom vi ikke beveger eller bruker et ledd vil det kunne oppstå slitasjeforandringer og forkalkninger i området.


Skiveprolaps i rygg og nakke

Et skiveprolaps innebærer at en av de myke mellomvirvelskivene mellom ryggvirvlene eller nakkevirvlene er skadet. En slik skade innebærer at ytterveggen har revnet, og at den myke massen inni skiven har sivet ut mot nerverøttene i bakkant av mellomvirvelskiven.

Det hersker mye uriktig informasjon om skiveprolaps. En av de aller vanligste er at «det går over av seg selv». Det er en mildt sagt risikofylt tilnærming som kan gjøre at skaden blir kronisk. For det første er det jo slik at skiveprolapsen har oppstått grunnet feilbelastning som du gjør i hverdagen, og mest sannsynligvis også muskulære ubalanser som du har. Disse faktorene må adresseres, ofte med holdningskorrigerende og kjernestyrkende øvelser, for å kunne legge til rette for reparasjon og tilheling av den skadde mellomvirvelskiven. Her ønsker vi å trekke fram terapeutisk laser som den beste behandlingsformen, da med referanse til Takahashi-protokollen som kan vise til dokumentert effekt mot skiveprolaps i nakken.


Svimmelhetsbehandling

Visste du at svimmelhet er regnet som det mest hverdagsødeleggende symptomet vi har? Det de refererer til er altså at svimmelhet og vertigo gjør det vanskelig å fungere som normalt i hverdagen, og at det derfor kan gå særdeles hardt utover både jobb, familie og sosial fritid. Eksempler på svimmelhetsdiagnoser inkluderer krystallsyken, Menieres, vestibulær nevritt og nakkesvimmelhet. Krystallsyken, i en eller flere bueganger, kan behandles aktivt med reposisjoneringsmanøvre (vanligvis Epleys) eller vestibulær rehabiliteringstrening (opptrening av indre øret og balanseorganene).

Svimmelhet kan føre med seg en rekke negative konsekvenser. Inkludert mindre bevegelse i hverdagen, gradvis svekket muskelstyrke, tilbaketrekking fra jobb og sosial fritid, og muskelsmerter (grunnet at man spenner seg når man er ustø og svimmel).

Bestill time hos Tuva her

For å bestille time hos Tuva kan du enten benytte deg av vår døgnåpne online timebestilling (via knappen nedenfor) eller ringe oss innenfor klinikkens åpningstider. Hvis mulig setter vi stor pris på om du benytter online timebestilling. Dersom du har noen spørsmål du ønsker å få besvart før du setter opp time kan du sende oss en melding på Facebook-siden vår (lenken åpner i nytt vindu) eller via kontaktskjemaet vårt. Vi ser fram i mot til å høre fra deg!

«Husk at den nest beste tiden å plante et tre er i dag…«

Et kjent uttrykk som refererer til at det aldri er for sent å ta aktive grep og gjøre forandringer i forhold til egen helse, styrke og funksjon. Alt du trenger er litt veiledning fra en kyndig behandler, og i en slik setting er Tuva den optimale partneren for deg.