7 øvelser mot piriformis syndrom
7 øvelser mot piriformis syndrom (avklemt nerve i setet)
Visste du at de dype musklene i setet kan irritere isjiasnerven? Et populært begrep for dette er piriformis syndrom. Dette skyldes at musculus piriformis er en av de dypeste musklene vi har i setet – og at den ofte står bak det vi kaller funksjonell isjiasavklemming.
Heldigvis er det hjelp å få – for nerveirritasjon og avklemming kan være utrolig plagsomt. Ikke bare det, men over tid kan vedvarende nerveavklemming medføre redusert og svekket nervefunksjon. Både motorisk og sensorisk. Disse syv øvelsene har som formål å tøye setemusklene, styrke inaktiv muskulatur, samt gi bedre plassforhold for isjiasnerven. Et annet viktig poeng å få fram her er at piriformis syndrom ofte går hånd i hånd med redusert bekkenfunksjon, for eksempel redusert bekkenleddsbevegelighet (populært kalt bekkenlåsning).
Avklemming av isjiasnerven kan gi muskelsvinn og kronisk tap av hudfølighet
Som du kan se av illustrasjonen ovenfor fester musculus piriformis inn mot sakrum og halebeinet, krysser deretter hele setet, og fester ut i hoftekulen. Isjiasnerven går ut fra ryggen, gjennom setet – under piriformis – og videre ned i beinet. Og det er nettopp derfor det kan bli problemer, i form av ‘gnissing‘ mot isjiasnerven, når det oppstår skadevev i piriformis som gjør den både forkortet og mindre fleksibel. Over tid kan slik nerveirritasjon føre til at flere muskler ikke får optimal tilgang på nervesignaler, og disse kan da visne hen (muskelsvinn). Dette gjelder også huden som er avhengig av nervesignalene for å sende informasjon om berøring og temperatur.
Gode tips: Gå lenger ned i artikkelen for å se de 7 gode øvelsene mot piriformis syndrom. Vi deler også noen gode ergonomiske tips, slik som avlastning med halebeinspute og bekkenliggepute, som begge kan begrense belastningen mot bekkenet, isjiasnerven og piriformis. Vi ser også på hvordan selvmassasje med stimulerende varmemuskelsalve kan hjelpe deg. I tillegg til å se nærmere på dokumenterte behandlingsformer som terapeutisk laser, trykkbølgebehandling, tørrnåling (dry needling), nervemobilisering og myofasciell behandling. Alle produktanbefalinger åpner i et nytt leservindu.
I denne artikkelen vil du blant annet lære mer om:
- Årsaker til piriformis syndrom
- Symptomer ved piriformis syndrom
- Behandling av piriformis syndrom
- Steg for steg: 7 øvelser mot piriformis syndrom (med video)
- Selvhjelp og gode egentiltak
- Still oss spørsmål (FAQ)
Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse: Vi tar piriformis syndrom på alvor
Hei! Ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse avd. Lambertseter Kiropraktorsenter & Fysioterapi i Oslo har vi omfattende erfaring og videre utdanning innen utredning, behandling og rehabilitering av piriformis syndrom. Dette gjelder også ved alle våre andre klinikkavdelinger i Norge, inkludert i Akershus (Eidsvoll Sundet og Råholt) og Aust-Agder (Grimstad). Blant behandlingsformene med best dokumentert effekt mot piriformis syndrom ønsker vi å trekke fram tørrnåling (dry needling), terapeutisk laser, triggerpunktbehandling og trykkbølgebehandling. Disse kombineres med korrigerende tøye og styrkeøvelser for optimal forbedring. Husk også at vi gladelig besvarer alle spørsmål og henvendelser!
1. Årsaker til piriformis syndrom
Piriformismuskelen er ansvarlig for å rotere hoften utover. Redusert funksjon i denne muskelen kan føre til dårligere hoftefunksjon, samt smerter i setet og korsryggen. På figur 1 kan du se smertemønsteret til piriformismuskelen (triggerpunkter). Veldig ofte vil svekket funksjon i piriformis være lenket opp mot begrenset leddbevegelse i bekkenleddet på samme side, og økte spenninger i sete og lavrygg. Rent funksjonelt sett er vi avhengig av god funksjon i bekkenet og de dype setemusklene for å kunne gi god støtdemping til korsryggen, men også overføre vektbelastning når vi går eller løper.
[Fig.1-3: Fra venstre – Piriformis, gluteus maximus og gluteus medius]
Dårlig bevegelighet fører til forkortede og anspente rumpemuskler
At redusert funksjon i bekken og rygg påvirker setemusklene er helt naturlig. Dårligere bevegelighet medfører mindre riktig bruk av rumpemusklene, som deretter blir anspente og gradvis forkortet, noe som igjen påvirker musculus piriformis. I illustrasjonen nedenfor kan du se hvordan muskelfibrene endrer struktur og blir både mer smertesensitive og mindre fleksible. Ved behandling av piriformis syndrom kan det derfor være viktig å kombinere leddmobilisering med muskulære teknikker. Forskning har vist at moderne kiropraktisk leddjustering i kombinasjon med muskelarbeid og hjemmeøvelser har god effekt på bekkenproblematikk (1). Bruk av ergonomisk halebeinspute (lenken åpner i nytt vindu) kan også avlaste og redusere overbelastning mot smerter i setet, halebein og bekken.
Skadevev, triggerpunkter og muskelknuter
I bildet ovenfor ser du 3 stadier av muskelvev:Vanlig friskt vev
Skadevev
Arrvev
Ved feilbelastning over tid, eller akutt overbelastning, kan det oppstå skadereaksjoner i muskelfibrene våre. Dersom vi ikke tar aktive grep kan dette føre til en endret muskulær struktur som kalles for skadevev. Vi deler gjerne denne inn i grad 1 (mildeste utgaven) til grad 4 (mest alvorlig, på grensen til arrvev). Ved piriformis syndrom er det gjerne snakk om skadevev i varierende grad, altså at musculus piriformis har blitt mer anspent og fått forkortede muskelfibre. Når man kjenner på muskelen kan denne kjennes hard og vond ut, ofte tilnærmet som stramme muskelknuter (triggerpunkter) eller muskelbånd. Dette fører igjen til:
- Dårligere blodsirkulasjon
- Høyere smertesensitivitet
- Mindre muskelelastisitet
- Redusert oksygen til muskulaturen (som kan gi raskere utmattelse i området grunnet økt innhold av melkesyre)
Muskelknuter og triggerpunkter er altså begrep som beskriver stram og vond muskulatur. Disse har da karakteristiske smertemønstre. Du kan se mønsteret til musculus piriformis ovenfor i figur 1. En helt sentral del av behandlingen ved piriformis syndrom blir da altså å løsne opp i disse muskelknutene, og det gjør vi gjerne ved å kombinere terapeutisk laser, triggerpunktbehandling og tørrnåling (dry needling). I mer alvorlige tilfeller er det også aktuelt (eller nødvendig) med trykkbølgebehandling. Vi går mer i detalj rundt disse behandlingsteknikkene i del 3 av artikkelen her.
2. Symptomer ved piriformis syndrom
Noen av de mest karakteristiske smertene og symptomene ved piriformis syndrom inkluderer:
- Bortdovning og nummen følelse i rumpa
- Brennende smerte
- Ilende eller strålende smerter ned i beinet
- Kan forverres når man går opp i trapper
- Korsryggsmerter (lumbago)
- Muskelspasmer i piriformismuskelen
- Nummenhet og prikking i beinet
- Parastesia (endret hudfølelse)
- Smerter i setet og rumpa
- Smerter når man sitter ned
- Svakhet i beinet
- Vondt i bekkenet
- Vondt i halebeinet
Som du forstår av ovenstående liste kan piriformis syndrom føre til en lang rekke plager og smerter. Det er viktig å nevne at ikke alle vil oppleve alle symptomene på listen, men heller en kombinasjon av flere av dem.
Godt tips 1: Avlastning for piriformis med ergonomisk halebeinspute
Hei! Å sitte er ofte en faktor som gir økte smerter ved piriformis syndrom. Kanskje ikke umiddelbart, men gjerne over tid, fordi det fører til trykk mot skadeområdet og mindre sirkulasjon. Men ved bruk av en spesialutformet ergonomisk halebeinspute kan man avlaste sentrale deler i setet, og dermed redusere trykkbelastningen mot lavryggen, musculus piriformis og isjiasnerven. Sitteputen gir altså sårt tiltrengt avlastning for halebein, bekken og korsryggen, og egner seg egentlig for de aller fleste av oss som sitter mye. Slik at områdene kan fokusere på skadetilheling. Et smart ergonomisk egentiltak og en god investering våre kiropraktorer og fysioterapeuter ofte anbefaler på det varmeste. Du kan kjøpe den eller lese mer om den her.
Piriformis syndrom og bekkenlåsning
Vi var så vidt inne på at bekkenleddsproblematikk kan gi feilbelastning for korsryggen og hoftene. Dersom vi har mindre bevegelsesutslag enn det vi burde ha kan dette resultere i mer anspent og smertefull muskulatur i området. De dype musklene i setet kan bli så anspente og lite bevegelige at de irriterer isjiasnerven. Piriformis syndrom innebærer nettopp dette, at piriformismuskelen, samt ofte de dype setemusklene, legger trykk mot vår famøse nervus ischiadicus (nerven som går fra korsryggen, gjennom setet og videre ned i beinet).
Godt dokumentert behandlingseffekt på bekkenlåsning
Manuelle leddbehandlingsteknikker, slik som kiropraktisk leddmobilisering, har dokumentert positiv effekt mot bekkensmerter (2, 3). Studiene konkluderte også med at man fikk enda bedre resultater hvis man behandlet bekken og rygg samtidig. I tillegg til dette viste forskningsstudiet smertelindring og bedre funksjon blant pasienter med skiveprolaps kombinert med bekkenlåsning. Man så blant annet positiv effekt i form av:
- Bedre funksjon i hverdagen
- Mindre smerter
- Større og normaliserte bevegelsesutslag i bekkenleddet
Godt tips 2: Selvmassasje med lindrende arnicasalve
Å massere inn arnicasalve mot bekkenledd, hofteledd og setemuskler kan gi en smertelindrende effekt. Dette er en naturlig måte å redusere smerter og symptomer på, og hovedmekanismen kommer altså fra høykvalitets arnicaekstrakt (fra fjellblomsten arnica montana). Flere studier har også vist at arnica har en anti-inflammatorisk effekt (reduserer betennelsesreaksjoner). Vi anbefaler at du, dersom du er rammet av piriformis syndrom, bruker den 1 gang daglig. Du kan lese mer om eller kjøpe denne her. PS: Andre føler også at de har god effekt av stimulerende varmemuskelsalve.
Refererte smerter til andre anatomiske områder
Om ikke det var nok at muskler kan både referere smerter, samt irritere nærliggende nerver, så må vi også huske på at selve bekkenleddet i seg selv kan gi refererte smerter. I bildet nedenfor ser du hvordan feilfunksjon i bekkenleddet kan gi smerter i setet, baksiden av låret og videre ut mot yttersiden av kneet.
3. Behandling av piriformis syndrom
Det er flere godt dokumenterte behandlingsteknikker til bruk mot piriformis syndrom. Blant de med best dokumentert effekt ønsker vi å nevne:
- Dry needling (tørrnåling)
- Nervemobiliseringsteknikker
- Terapeutisk laser
- Triggerpunktbehandling
- Trykkbølgebehandling
I tillegg supplementerer vi ofte dette med traksjon, massasjeteknikker (inkludert idrettsmassasje) og leddmobilisering. Alle våre behandlere er godt trente innenfor disse behandlingsmetodene, så du kan velge akkurat den klinikeren du vil når du bestiller time.
Studie: Tørrnåling forbedrer hoftebevegeligheten og ganglag ved piriformis syndrom
Behandling med nåler, som vist i bildet ovenfor, rettet inn mot muskelspenninger og muskelknuter (triggerpunkter) kan ha god effekt ved piriformis syndrom. Det fungerer ved at det blir en økt sirkulasjon i området, samt smertedempende effekt grunnet en naturlig frigjøring av smertestillende kjemikalier i kroppen. I tillegg har altså studier vist at det kan forbedre leddbevegelighet i hoften og ganglaget ved piriformis syndrom.6 Studien konkluderte med følgende:
«The findings suggest that participants in DN showed significantly greater peak extension angle of the hip during walking in individuals with PMS than in the control group.» – Tabatabaei et al
Dette er svært viktig og positive resultater å merke seg. Hvorfor det? Jo, fordi redusert bevegelighet i hofteleddet ofte er en medvirkende årsak til piriformis syndrom. Nettopp derfor er det slik at tørrnåling (dry needling), utført av en av våre fysioterapeuter eller kiropraktorer, kan være en svært gunstig behandling for deg som plages med denne diagnosen.
Studie: Trykkbølgebehandling gir smertelindring og skadetilheling ved piriformis syndrom
Trykkbølgebehandling er en behandlingsform som bryter ned skadevev og stimulerer langvarig økning i lokal blodsirkulasjon. Forskningsstudier har vist at behandlinger hvor man også bruker trykkbølge har en signifikant forbedret effekt på smerter og funksjon. De viste videre til at å kombinere dette med strekkøvelser ga enda bedre effekt:
«Extracorporeal shockwave therapy might provide additional benefit in managing the piriformis syndrome. In conclusion, conventional physical modalities therapy combined with stretching exercise therapy and ESWT will result in greater therapeutic effects.» – Huang et al4
Dette støttes videre opp i en studie som viser at trykkbølgebehandling er like effektivt som kortisoninjeksjon, men da uten de kjente bivirkningene og risikoene som kortison har (gir betydelig økt risiko for skadevev og avrivninger). I motsetning til kortison, som bare stopper alt i området (inkludert reparasjonsprosesser), vil trykkbølge faktisk stimulere en langvarig økning i blodsirkulasjon og dermed også reparasjonsevnen. Alle våre behandlere, også ved våre andre klinikkavdelinger i Norge, har særdeles god kompetanse innenfor behandling med trykkbølgebehandling.
Studie: Terapeutisk laser reduserer nervesmerter selv ved kronisk isjialgi
Terapeutisk laser er en annen godt dokumentert behandlingsform vi bruker jevnlig mot piriformis syndrom og nerveavklemming. En rekke studier har vist at slik behandling gir raskere reparasjon ved skader og betennelser i muskler og sener. I tillegg til at det også har dokumentert effekt innenfor å stimulere reparasjon i brusk. Mer relevant for piriformis syndrom, har den også vist en signifikant positiv effekt mot nervesmerter i isjiasnerven.5
«(…) LLLT was found to be effective in treating the sciatic nerve associated with lumbar disk herniation with radiculopathy. LLLT was found to be more effective than TENS in reducing leg and neuropathic pains.» – Karagul et al
Studien viste altså til at terapeutisk laser (LLLT) var en effektiv behandling mot isjias-smerter som skyldes nerveavklemming grunnet prolaps i korsryggen (skiveskade). Behandlingen lindret både nervesmertene og smertene som gikk videre ned i beina. Dette er en skånsom og trygg behandlingsform som vi råder deg til å utprøve dersom du er plaget med langvarige nervesmerter og nervesymptomer, slik som ved piriformis syndrom. Alle våre klinikere, også på våre andre klinikkavdelinger, er godt trente innenfor bruken av terapeutisk laser.
VIDEO: 5 øvelser mot isjias og isjialgi
Vi lovet deg syv øvelser, og du skal få syv øvelser altså, men du kommer også temmelig langt med disse fem vi viser i denne videoen. Programmet vi har utviklet i videoen nedenfor består av øvelser som vil, ofte i kombinasjon med fysikalsk behandling, hjelpe deg med å løse opp i setemusklene og redusere trykket mot isjiasnerven.
Øvelsene er satt sammen av offentlig autoriserte klinikere
Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse sin egen kiropraktor Alexander Andorff er både allmennkiropraktor og idrettskiropraktor, og jobber også som biomekanisk rehabiliteringsterapeut. I videoen nedenfor viser han fram fem anbefalte øvelser mot isjias og piriformis syndrom. Lenger ned i artikkelen finner du også beskrivelser av øvelsene, samt tilhørende forslag til oppsett av repetisjoner og sett.
VIDEO: 5 øvelser mot isjialgi i setet (du finner to øvelser til på bunnen av artikkelen)
Bli med i familien og abonner gratis på vår Youtube-kanal. På vår Youtube-kanal (Vondtklinikkene) finner du også en rekke andre gratis treningsprogram og helseressurser.
Godt tips 3: Strekk ut isjiasnerven ved bruk av leggstrekker
For å strekke ut isjiasnerven, og nervevevet som går forbi og gjennom piriformis, kan du bruke en plantar fascitt og leggstrekker. Når vi fester denne rundt foten og strekker bakover vil vi også tøye på isjiasnerven som går fra ryggen, ned i beina og helt ut i føttene. Dette er kjent som nervemobilisering/nerveflossing, og har dokumentert effekt i forhold til å bidra til forbedrede plassforhold rundt isjiasnerven. Veldig aktuelt til bruk mot piriformis syndrom. Du kan lese mer om eller kjøpe den her.
4. Treningsprogrammet: 7 øvelser mot piriformis syndrom
Videre ned i artikkelen vil vi beskrive de syv øvelsene i treningsprogrammet, dette inkluderer en beskrivelse og forslag til antall repetisjoner og sett de skal utføres i. Du vil se at i flere av øvelsene bruker vi treningsstrikker – gjerne såkalte «tagliatelle-strikker» som er bredere. Hvis ønskelig kan du lese mer om dem, eller bestille dem, her (lenken åpner i nytt vindu).
Tøying av sete og bakside Lår (med eller uten strikk)
Stående lårtøyning
Dyp setetøying (Inkludert piriformis)
Kobraen (McKenzie nerveflossing)
Kne mot brystkasse
BONUS: Bekkenrotasjon
BONUS: Sideliggende beinløft med minibånd
1. Tøying av sete og bakside lår
- Utgangsposisjon: Startposisjonen er liggende på ryggen. Løft og strekk deretter det ene beinet opp og forsøk å rette det ut.
- Utførelse: Løft og strekk deretter det ene beinet opp og forsøk å rette det ut. Hold med hendene bak låret for å støtte opp beinet. Alternativt kan du også bruke en treningsstrikk som du har rundt fotbladet – og deretter trekker mot deg i bevegelsen.
- Involverte områder: Denne øvelsen tøyer hamstringsmuskulaturen og setemusklene samtidig som den medfører nervemobilisering for isjiasnerven.
- Antall repetisjoner og sett: Ved tøyeøvelser anbefaler vi på generelt grunnlag 3 sett med varighet på 30-60 sekunder.
- Annet: De fem første øvelsene i beskrivelsene her kan du se i treningsvideoen ovenfor på vår Youtube-kanal.
2. Stående lårtøying (hamstrings)
- Utgangsposisjon: Stående. Legg deretter strakt bein opp på en skammel eller stol.
- Utførelse: Sørg for å ha en god ryggstilling. Len deretter overkroppen varsomt framover til du kjenner at det tøyer godt på baksiden av låret – mot det vi kaller hamstringmuskulaturen. Husk å tøye begge sider.
- Involverte områder: Øvelsen strekker og mobiliser baksiden av lårmusklene – altså hamstrings – samt leggmusklene. Mer spesifikt så snakker vi her om biceps femoris og gastrocsoleus. Men, i tillegg til dette, vil denne tøyeøvelsen også medføre nerveflossing (tøying av nervevevet tilhørende isjiasnerven).
- Antall repetisjoner og sett: Hold tøyeøvelsen i 30 til 60 sekunder over 3 sett.
3. Dyp setetøying (inkludert piriformismuskelen)
- Utgangsposisjon: Start tøyeøvelsen med beina trukket opp mot deg og føttene hvilende på bakken.
- Utførelse: Trekk det ene beinet opp mot deg og kryss deretter med det andre beinet. Ankelen på det kryssende beinet skal ligge omtrent ovenfor kneet. Ta deretter tak med hendene rundt det nederste beinet og dra varsomt mot deg. Du skal kjenne at det tøyer i både setemusklene og hoftemuskulaturen.
- Involverte områder: En flott tøyeøvelse for å strekke og tøye på de dype setemusklene. Inkludert musculus gluteus maximus, musculus gluteus medius, musculus gluteus minimus og piriformismuskelen.
- Antall repetisjoner og sett: Vi anbefaler å tøye minst 30 sekunder over 3 sett. Husk å tøye på begge sider – selv om det kan virke mest fristende å kun tøye på den vonde siden.
4. Kobraen (McKenzie nerveflossing)
- Utgangsposisjon: Start øvelsen liggende flatt på magen. Husk å bruke en komfortabel treningsmatte som underlag.
- Utførelse: Som en kobraslange som hever seg opp fra underlaget. Sett gjerne begge hendene foran deg i bakken – og skyv deretter opp og bakover. Krum ryggen bakover og strekk nakken opp mot taket.
- Involverte områder: Kobraen er en av McKenzie nerveøvelsene. Den brukes blant annet, hvis indisert, til å redusere skiveskader. Øvelsen stimulerer ryggovergangen nederst i ryggen – og kan bidra til bedre plassforhold til overgangen mellom rygg og bekken.
- Repetisjoner og antall sett: 10 repetisjoner over 3 sett.
5. Kne mot brystkasse
- Utgangsstilling: Liggende flatt på ryggen.
- Utførelse: Trekk begge beina rolig opp mot deg. Omfavn beina med hendene og legg på en lett strekk mot deg.
- Involverte områder: Denne bevegelighets og tøyeøvelsen er fin for å stimulere forbedrede plassforhold i ryggovergangen nederst i korsryggen.
- Antall repetisjoner og sett: Hold tøyingen i 30-60 sekunder med lett strekk. Det skal ikke kjennes ubehagelig ut, men heller skånsomt og behagelig. Ta en pause og utfør deretter bevegelsen 3 ganger til med samme tidsintervall. Øvelsen kan, hvis du opplever den som lindrende, utføres både 3 og 4 ganger daglig.
6. Bekkenrotasjon
- Utgangsstilling: Start øvelsen liggende på ryggen. Bøy deretter beina opp mot deg og hvil føttene på bakken.
- Utførelse: Med føttene og knærne inntil hverandre skal du la beina falle sidelengs ned mot underlaget. Gå bare så langt ned som du selv er komfortabel med – deretter snur du og gjør bevegelsen andre veien.
- Involverte områder: En øvelse som stimulerer bevegelse og mobilitet i både lavryggen og bekkenet. I tillegg til dette strekker den varsomt på anspente muskler i området.
- Antall repetisjoner og sett: 10 repetisjoner over 3 sett. Gjøres på begge sider.
7. Sideliggende benløft med minibånd
- Utgangsposisjon: Liggende på siden. Husk at øvelsene kan gjøres både med og uten minibånd.
- Utførelse: Trekk minibånd-strikken opp til ovenfor anklene. Deretter hever du sakte, men sikkert, det øverste beinet oppover. Gå så høyt opp med beinet som du føler deg trygg med – før du gradvis senker beinet ned igjen.
- Involverte områder: Denne treningsøvelsen er særlig fin for musklene i setet og hoftene. På fagspråket heter bevegelsen hvor man fører beinet ut til siden for hofteabduksjon. Den fremmer også forbedret bevegelse i hofteleddet.
- Antall repetisjoner og sett: Utfør øvelsen med 10 repetisjoner over 3 sett.
5. Selvhjelp og gode egentiltak mot piriformis syndrom
Mange av våre pasienter stiller oss også spørsmål om egentiltak som kan gjøres i tillegg til øvelser ved stramme setemuskler og muskelspenninger. Noen gode og enkle tiltak kan være trening med minibånd, regelmessig bruk av triggerpunktball (for å bryte opp muskelknuter) mot setemusklene og ergonomisk halebeinspute (for å begrense kompresjon og belastning mot utsatte områder). I tillegg er det en god anbefaling å sove med en bekkenliggepute. Sistnevnte sørger for at du har riktige vinkler i hoftene og knærne når du sover, slik at du fjerner unødvendig trykkbelastning og sover bedre.
Godt tips 4: Få bedre sovestilling ved bruk av bekkenpute
Hei! Her viser vi fram to forskjellige anbefalte bekkenliggeputer som kan ha god effekt. Den førstnevnte her kommer med en festestropp som gjør det lettere å holde den på plass gjennom natten. Hovedformålet er å gi deg en mer ergonomisk sovestilling gjennom natten, hvor man reduserer trykkbelastningen mot piriformis og bekkenet, som igjen kan gi raskere reparasjon og lindring. Du kan kjøpe den eller lese mer om den her.
Godt tips 5: Bruk bekkenliggepute for å avlaste piriformis
Å sove i en avlastende, ergonomisk stilling kan faktisk ha utrolig mye å si. Det er viktig å huske på at vi tilbringer veldig mange timer av et døgn i nettopp sengen. Og da er det jo optimalt dersom denne hviletiden gjør oss godt og sørger for optimal skadetilheling, sant? Trykk her eller på bildet ovenfor hvis du vil lese mer om, eller kjøpe, denne anbefalte bekkenliggeputen.
Spørsmål? Eller vil du bestille en time hos oss?
Hei! Klar for å ta aktive grep i kampen mot smertene? Dersom du har spørsmål så kan du gjerne kontakte oss via en av våre kontaktmuligheter eller på vår Facebook-side. Vi besvarer gladelig alle henvendelser. Vår klinikk finner du på Lambertseter i Oslo, bydel Nordstrand. Hvis du ønsker å sette opp en konsultasjon, for utredning og behandling hos oss, så har vi også døgnåpen online timebestilling – slik at du kan finne den timen som passer best for akkurat deg. Du kan også ringe oss innenfor våre åpningstider. Vi er her for deg, og minner om at vi besvarer alle spørsmål du måtte ha. Vi gjør alt for å hjelpe deg hele veien fra smertefull til smertefri – slik at du kan bli et friskere og sterkere deg igjen!
Telefon: 62 80 90 30
Epost: Lambertseterkiropraktorsenter@outlook.com
«Piriformis syndrom er en diagnose man må ta på alvor grunnet involveringen av isjiasnerven. Langvarig nerveavklemming kan nemlig føre til kroniske senplager som muskelsvinn (atrofi) og tapt hudfølighet hvis nerven er avklemt for lenge. Vi anbefaler at du tar grep tidlig dersom du opplever smerter og symptomer som tilsvarer denne diagnosen. Både tørrnåling (dry needling), triggerpunktbehandling, terapeutisk laser og trykkbølgebehandling er fire godt dokumenterte behandlingsformer mot denne diagnosen. Disse kombinerer vi med korrigerende rehabiliteringsøvelser, tilpasset akkurat deg, for å få optimale resultater.
Ikke i Oslo?
Hvis du ikke er i nærheten av Oslo, minner vi også om at Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse har flere klinikkavdelinger andre steder i Norge, inkludert Akershus (Eidsvoll Sundet og Råholt) og Aust-Agder (Grimstad).»
Med de beste ønsker om god helse videre,
Det tverrfaglige teamet på Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Bilder og kreditering
Bilde 1 (trykkbølgebehandling): iStockPhoto (lisensiert bruk) Stock photo ID: 2169711588 Credit: Vladislav Stepanov
Kilder og forskning:
- Nejati et al, 2019. Effectiveness of Exercise Therapy and Manipulation on Sacroiliac Joint Dysfunction: A Randomized Controlled Trial. Pain Physician . 2019 Jan;22(1):53-61.
- Kamali et al, 2012. The effect of two manipulative therapy techniques and their outcome in patients with sacroiliac joint syndrome. J Bodyw Mov Ther . 2012 Jan;16(1):29-35.
- Shokri et al, 2018. Spinal manipulation in the treatment of patients with MRI-confirmed lumbar disc herniation and sacroiliac joint hypomobility: a quasi-experimental study. Chiropr Man Therap . 2018 May 17;26:16.
- Huang et al, 2018. The Preliminary Results of Extracorporeal Shockwave Therapy in Patients with Piriformis Syndrome. Rehabilitation Practice and Science: Vol. 46: Iss. 1, Article 5.
- Karagul et al, 2024. Comparison of the Effectiveness of TENS and Low-Level Laser Therapy Applied to the Sciatic Nerve Region in Chronic Lumbar Radiculopathy. J Lasers Med Sci . 2024 May 26:15:e13.
- Tabatabaei et al, 2024. Could dry needling change the kinematics of gait in individuals with piriformis muscle syndromes? Secondary analysis of a randomized controlled trial. J Bodyw Mov Ther. 2024 Jan:37:323-327.
En solid faglig vurdering av hva en kan gjøre for å få det bedre 🙂
Hei Gerd! Hjertelig takk for hyggelig tilbakemelding! Det setter vi veldig stor pris på. Vi gjør alltid vårt ytterste for at innholdet vårt skal være evidensbasert og ha et solid faglig nivå. Ønsker deg en nydelig dag videre!
Vennlig hilsen,
Celine, Nicholas, Alexander, Benjamin, Tuva og Ole v/ Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse avd. Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi (Oslo)
https://www.lambertseterkiropraktorsenter.no
Det er vanskelig å utføre øvelsene når en er overvektig. Magen kommer i veien. Har vært overvektig og har prøvd «alt», inkludert opphold ved offentlige institusjoner. Bare en akutt pankreatitt førte til stor vektnedgang. Men vekten var tilbake etter ett år, meget motvillig fra kroppens eier. Alder 63, pensjonist men godt arbeidsfør ellers. Riktig nok for lite aktivitet 2 siste arbeidsår, samt det siste året. Går gjerne 7km til fjellbua, og hogger gjerne ved til salgs. Men øvelser for de magre går ikke, og magen kommer jo som kjent ikke til å bli liten uten alvorlig annen sykdom. Kan dere finne øvelser som vi store kan bruke?
Hei Stein! Vi setter veldig stor pris på tilbakemeldingen. Har nå lagt til tips om en «leggstrekker» som kan hjelpe deg med å gjøre tøying av beinet og isjiasnerven (nervemobiliserings-tøying). Med denne vil du da også tøye viktig muskulatur i setet og opp mot piriformis.
Vi skal ta opp spørsmålet ditt i faggruppen vår med de andre klinikkavdelingene, og så skal vi forsøke å få laget en ekstra treningsvideo med lignende øvelser som kan gjøres samtidig som man tar hensyn til de faktorene du beskriver.
Takk igjen for god tilbakemelding! Ønsker deg alt godt framover!
Vennlig hilsen,
Celine, Nicholas, Alexander, Benjamin, Tuva og Ole v/ Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse avd. Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi (Oslo)
https://www.lambertseterkiropraktorsenter.no