4 Hjemmeøvelser mot Krystallsyken
4 hjemmeøvelser mot krystallsyken (stillingsbetinget svimmelhet)
Her viser vi 4 hjemmeøvelser mot svimmelhetsdiagnosen krystallsyken. Øvelsene kan hjelpe deg med å reposisjonere krystallene i indre øret.
Plages du med krystallsyken og stillingsbetinget svimmelhet? Her er 4 gode hjemmeøvelser mot krystallsyke som kan gi mindre svimmelhet og bedre funksjon. Vi ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse avd. Lambertseter (Oslo) har tidligere skrevet en stor og omfattende guide om krystallsyken. I tillegg har vi også en omfattende artikkel som handler om hvordan man bruker reposisjoneringsmanøvre for å få krystallene som har havnet i feil posisjon i indre øret.
Vi hjelper deg med svimmelhet og krystallsyken
Hjemmeøvelser kan være effektive og ikke minst gratis, men vi anbefaler likevel at du oppsøker kliniker hvis du opplever symptomer som du tror er krystallsyke, uten riktig kjennskap har du nemlig ikke mulighet til å luke ut mer alvorlige diagnoser. En av våre behandlere vil kunne gi deg en diagnose og fortelle deg på hvilken side (og i hvilken buegang) du har krystallsyke. Her er det verdt å nevne at 90% av tilfeller med krystallsyken forekommer i bakre buegang.
Epleys reposisjoneringsmanøver er svært effektiv
En god behandler bør være i stand til å behandle tilstanden på cirka 1-3 behandlinger med Epleys manøver. Våre behandlere er eksperter på denne reposisjoneringsmanøveren. Men vi gjør oppmerksom på at visse, mer alvorlige tilfeller, kan kreve flere behandlinger og vestibulær fysioterapi (svimmelhetsfysioterapi). Det er også slik at grunnet manøveren så er det relativt vanlig å oppleve mild kvalme etter at den er utført, og da vil en kliniker kunne ivareta deg bedre enn hvis du er hjemme. Vi gjør selvfølgelig oppmerksom på at det er ulike bueganger som kan være påvirket.
Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse: Vi tar svimmelhet og krystallsyken på alvor
Hei! Ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse avd. Lambertseter Kiropraktorsenter & Fysioterapi i Oslo har vi omfattende erfaring og videre utdanning innen utredning, behandling og rehabilitering av svimmelhetsdiagnoser og balanseproblemer. Inkludert vestibulær nevritt, Menieres, labyrintitt og krystallsyken. Dette gjelder også ved alle våre andre klinikkavdelinger i Norge, inkludert i Akershus (Eidsvoll Sundet og Råholt) og Aust-Agder (Grimstad). I tillegg til reposisjoneringsmanøvre for å få krystallene på plass i indre øret, kan det også være nødvendig med vestibulær opptrening (svimmelhetsfysioterapi).
1. Brandt-Daroff øvelsen
Ofte en av de første hjemmeøvelsene som blir gitt, men absolutt ikke den mest effektive. I nyere tid er denne mindre og mindre brukt, da den ikke har like god effekt som andre, ofte tar lang tid og innebærer risiko for malplassering av krystallene. Øvelsen ble utviklet i 1980 av Brandt & Daroff, på en tid hvor man ikke kjente til hele mekanismen bak krystallsyke. Forskning har vist at Epleys manøver (aller helst utført av fysioterapeut eller kiropraktor) er en betydelig mer effektiv måte å behandle krystallsyke på. Kun 25% blir bedre etter å ha gjort Brandt-Daroff øvelsen i en uke, men etter to uker med denne øvelsen vil man ha en betydelig høyere forbedringsprosent. I kontrast er forbedringen ved reposisjoneringsmanøver utført av kiropraktor ofte tilnærmet umiddelbar (i løpet av 24-36 timer).
Øvelsene utføres tre ganger om dagen i to uker totalt sett hele 42 runder. Noe som understreker den tydelig mindre effekten, og at det tar mye lenger tid, enn ved reposisjoneringsmanøver utført av kiropraktor eller fysioterapeut. I hvert sett så utfører man øvelsen som vist på illustrasjonen fem ganger (man gjentar altså øvelsen fem ganger). Hos de fleste så har man opplevd tydelig bedring etter cirka 30 runder eller 10 dager med øvelsen. Det er en viss risiko for at man flytter deler av krystallene inn i andre kanaler grunnet at man gjør øvelsen såpass mange ganger.
- Posisjon 1: Start sittende, rett opp og ned.
- Posisjon 2: Legg deg ned på siden som anvist med hodet vridd oppover cirka 40-45 grader. Hold stillingen i 30 sekunder.
- Posisjon 3: Sett deg opp igjen. Vent 30 sekunder.
- Posisjon 4: Gjenta på motsatt side. Hold stillingen i 30 sekunder.
- Øvelsen gjentas over 5 runder
2. Hjemmeversjon av Epleys Manøver
Hjemmeversjonen av Epleys manøver er den hjemmeøvelsen som har best evidens og forskning i ryggen med tanke på bevist effekt. Det aller beste er som nevnt å få en utredning og behandling av kliniker, men denne hjemmeøvelsen kan også fungere for deg med krystallsyken. Her viser vi deg hjemmeøvelsen for krystallsyken i venstre bakre buegang.
Øvelsen utføres ved at man holder de to sittende stillingene i 1 minutt og de liggende stillingene i 30 sekunder hver.
- Posisjon 1: Sitt oppreist. Hold stillingen i 30 sekunder.
- Posisjon 2: Vri hodet mot venstre. Hold stillingen i 30 sekunder.
- Posisjon 3: Legg deg relativt raskt bakover med pute under nakken. Hold hodet mot venstre i 30 sekunder.
- Posisjon 4: Vri hodet mot høyre og hold stillingen i 30 sekunder.
- Posisjon 5: Vri kroppen over mot høyre og vent 30 sekunder.
- Gjenta over 3 runder. Hver runde tar cirka 2 1/2 minutt.
Vi oppfordrer til å gjøre øvelsene om kvelden rett før man legger seg. På denne måten kan man legge seg for å sove dersom man skulle bli svimmel av å gjøre øvelsene. Illustrasjonen ovenfor er for venstresidig krystallsyke.
3. Hjemmeversjon av Semonts Manøver
En studie utført i 2004 (Radke et al) viste at hjemmeøvelsen av Epleys manøver var betydelig mer effektiv enn Semonts manøver i behandling av krystallsyken i bakre buegang. Hele 95% bedring for Epleys mot 58% bedring ved Semonts hjemmøvelse. De konkluderte med at dette var grunnet at øvelsen var så vanskelig å lære seg, og vi velger dermed å vise deg den her, men anbefaler sterkt at du lar manøveren utøves av en profesjonell kliniker.
Øvelsen, som beskrevet i Dr. Carol Foster’s studie fra 2012. Hold hver posisjon i cirka 30 sekunder. Denne illustrasjonen er for høyresidig krystallsyke. For å behandle venstresidig er det bare å gjøre øvelsen på motsatt side.
- Posisjon A: Stå på alle fire og bøy hodet bakover – slik at du ser oppover mot taket.
- Posisjon B: Plasser hodet som om du skulle til å stupe kråke framover.
- Posisjon C: Snu hodet mot høyre albue – 45 grader.
- Posisjon D: Hev hodet raskt til skulderhøyd. På bildet ser det ut til å være 90 grader – men i studien til Foster så står det klart at hodet skal være snudd 45 grader. Dette gir også betydelig mer mening i og med at det er snakk om reposisjonering av krystaller.
- Posisjon E: Bøy hodet bakover til utgangsposisjonen.
Oppsummering: 4 hjemmeøvelser mot krystallsyken
Dette her er altså 4 hjemmeøvelser og øvelser mot krystallsyken (også kalt BPPV eller godartet stillingsbetinget svimmelhet). Dette er gode hjemmeøvelser og øvelser mot krystallsyke som vil lindre problemet i de aller fleste tilfeller. Svimmelhet er en de verste symptomene man kan oppleve, og vi anbefaler alltid at du får det undersøkt hos kliniker eller lege. Vi vil da hjelpe deg med å fastslå den underliggende årsaken. I tilfeller hvor personer ikke responderer på behandling av krystallsyken, er det ofte cervigogenisk svimmelhet (nakkesvimmelhet) som er den faktiske årsaken til svimmelhetsplager.
Kombinasjonsbetinget svimmelhet: Nakke + krystaller = Sant
Visste du at redusert funksjon i nakkens muskler og ledd kan bidra til svimmelheten din? Dette kalles altså for cervigogenisk svimmelhet eller nakkesvimmelhet. De som har vært rammet av svimmelhet vet også hvor ubehagelig dette er, og at man gjerne spenner hele seg og nakkemusklene når man er svimmel. I videoen nedenfor viser vi deg noen øvelser som kan hjelpe mot nakkesmerter. Av egentiltak mot spenninger mellom skulderbladene og i nakken anbefaler vi gjerne bruk av triggerpunktballer eller varmemuskelsalve mot vonde muskelpunkter (lenken åpner i nytt vindu). I videoen brukes det også skumrulle.
VIDEO: 5 øvelser mot stiv nakke
I videoen nedenfor viser kiropraktor Alexander Andorff deg 5 gode øvelser mot en stiv og vond nakke. Disse kan du gjøre flere ganger i uken.
Bli en del av familien vår! Abonner gjerne gratis på Youtube-kanalen vår her. Der finner du også en rekke andre treningsprogrammet og foredrag innenfor helse og trening.
Produktanbefaling: Stor skumrulle
Som vist i treningsvideoen ovenfor kan en stor skumrulle hjelpe deg med å stimulere bevegelighet i både nakke og rygg. Det vil også kunne hjelpe deg med å løsne opp i muskulære spenninger og muskelknuter. Du kan lese mer om eller kjøpe denne anbefalte skumrullen her. Bruk gjerne koden lambert10 for 10% rabatt på dine kjøp hos DinHelsebutikk.
Spørsmål? Eller vil du bestille en time hos oss?
Hei! Klar for å gjøre noe med svimmelhetsplagene dine? Dersom du har spørsmål så kan du gjerne kontakte oss via en av våre kontaktmuligheter eller på vår Facebook-side. Vi besvarer gladelig alle henvendelser. Vår klinikk finner du på Lambertseter i Oslo, bydel Nordstrand. Hvis du ønsker å sette opp en konsultasjon, for utredning og behandling hos oss, så har vi også døgnåpen online timebestilling – slik at du kan finne den timen som passer best for akkurat deg. Du kan også ringe oss innenfor våre åpningstider. Vi er her for deg, og minner om at vi besvarer alle spørsmål du måtte ha.
Telefon: 62 80 90 30
Epost: Lambertseterkiropraktorsenter@outlook.com
«Vi hjelper deg gjerne med svimmelhet, vestibulære plager eller balanseproblemer. Ved krystallsyken bruker vi den effektive Epleys manøver eller BBQ manøver (avhengig av hvilken buegang som er involvert). Disse kombinerer vi videre med korrigerende vestibulære rehabiliteringsøvelser, tilpasset akkurat deg, for å få optimale resultater.
Ikke i Oslo?
Hvis du ikke er i nærheten av Oslo, minner vi også om at Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse har flere klinikkavdelinger andre steder i Norge, inkludert Akershus (Eidsvoll Sundet og Råholt) og Aust-Agder (Grimstad).»
Med de beste ønsker om god helse videre,
Det tverrfaglige teamet på Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Forskning og kilder
Kilde: Foster CA, Ponnapan A, Zaccaro K, Strong D. A comparison of two home exercises for benign positional vertigo: Half somersault versus Epley Maneuver. Audiol Neurotol Extra 2012;2:16-23
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!